CORONAVIRUS. Noua poziție a OMS cu privire la purtarea măștilor de protecție în locurile aglomerate. Președintele brazilian vorbește de părăsirea organizației pe motiv de „parti-pris ideologic”

CORONAVIRUS. Noua poziție a OMS cu privire la purtarea măștilor de protecție în locurile aglomerate. Președintele brazilian vorbește de părăsirea organizației pe motiv de „parti-pris ideologic”
ALERTĂ. Au fost raportate noi tipuri de măşti periculoase. Acestea provin toate din China / Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 06/06/2020, 07:57
Actualizat: 06/06/2020, 08:00

Potrivit noilor recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de vineri, 5 iunie 2020, aliniate la tendințele la nivel global, măștile de protecție pot fi utilizate în locuri publice aglomerate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus.

Chiar și așa, agenţia ONU cu sediul la Geneva a precizat prin vocile sale oficiale că purtatul măştilor poate majora nivelul riscurilor pentru sănătate, în condițiile în care oamenii le contaminează prin atingerea acestora cu cu mâinile murdare, potrivit DPA.

În acest context, cu ocazia unui briefing de presă online, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că măştile pot crea „un fals sentiment de securitate”.

În plus, acesta avertizat asupra faptului că purtatul măştilor nu poate înlocui igiena mâinilor, distanţarea fizică şi nici ţinerea sub urmărire a pacienţilor şi a contactelor lor sociale.

Încă de la începutul lunii aprilie, în cadrul prezentării liniilor directoare pe tema utilizării în masă a măștilor de protecție, OMS a pledat împotrivă.

Ieri, directorul general al OMS a afirmat că guvernele ar trebui să încurajeze utilizarea măştilor, acolo unde transmiterea virusului este răspândită şi unde este dificil să se păstreze o distanţă sigură între persoane. Vorbim în acest context de transportul public, de magazine sau de alte medii îngrădite sau aglomerate.

Cu toate că există încă puţine informații de ordin ştiinţific cu privire la efectul purtării măştilor, OMS şi-a schimbat poziţia pe baza dovezilor despre transmiterea virusului de către persoanele infectate care încă nu au dezvoltat simptome COVID-19 şi de persoane infectate care nu dezvoltă simptome clare.

Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a remarcat că măştile textile cusute le permit oamenilor să acţioneze într-un fel în legătură cu virusul, constituind în acelaşi timp o posibilă sursă de venit.

Jair Bolsonaro ameninţă cu retragerea Braziliei din OMS

Tot ieri, și nu la distanță mare de afirmațiile liderului OMS, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a anunțat că ar putea retragă Brazilia din această organizație.

Acest demers îl urmează pe cel al omologului său american, Donald Trump, în semn de protest faţă de un așa-zis „parti-pris ideologic” al acestei instituţii internaţionale, potrivit AFP şi Reuters, citate de alte agenții de presă internaționale.

Chestionată cu privire la eforturile de relaxare a măsurilor de distanţare socială din Brazilia, în ciuda creşterii zilnice a ratei mortalităţii şi a numărului de infectări, purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a precizat vineri, 5 iunie 2020, că un criteriu important îl reprezintă încetinirea transmiterii bolii.

„Epidemia, focarul în America Latină sunt profund, profund îngrijorătoare”, a menționat oficialul OMS într-o conferinţă de presă la Geneva. Printre cele şase criterii-cheie ce trebuie respectate pentru a relaxa măsurile restrictive „una, în mod ideal, este ca transmiterea să fie în scădere”.

Brazilia a urcat joi pe locul al treilea la nivel global în privinţa deceselor cauzate de COVID-19, devansând Italia şi ajungând vineri să raporteze un total de 35.026 de morţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului