CORONAVIRUS. Noua poziție a OMS cu privire la purtarea măștilor de protecție în locurile aglomerate. Președintele brazilian vorbește de părăsirea organizației pe motiv de „parti-pris ideologic”

CORONAVIRUS. Noua poziție a OMS cu privire la purtarea măștilor de protecție în locurile aglomerate. Președintele brazilian vorbește de părăsirea organizației pe motiv de „parti-pris ideologic”
ALERTĂ. Au fost raportate noi tipuri de măşti periculoase. Acestea provin toate din China / Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 06/06/2020, 07:57
Actualizat: 06/06/2020, 08:00

Potrivit noilor recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de vineri, 5 iunie 2020, aliniate la tendințele la nivel global, măștile de protecție pot fi utilizate în locuri publice aglomerate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus.

Chiar și așa, agenţia ONU cu sediul la Geneva a precizat prin vocile sale oficiale că purtatul măştilor poate majora nivelul riscurilor pentru sănătate, în condițiile în care oamenii le contaminează prin atingerea acestora cu cu mâinile murdare, potrivit DPA.

În acest context, cu ocazia unui briefing de presă online, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că măştile pot crea „un fals sentiment de securitate”.

În plus, acesta avertizat asupra faptului că purtatul măştilor nu poate înlocui igiena mâinilor, distanţarea fizică şi nici ţinerea sub urmărire a pacienţilor şi a contactelor lor sociale.

Încă de la începutul lunii aprilie, în cadrul prezentării liniilor directoare pe tema utilizării în masă a măștilor de protecție, OMS a pledat împotrivă.

Ieri, directorul general al OMS a afirmat că guvernele ar trebui să încurajeze utilizarea măştilor, acolo unde transmiterea virusului este răspândită şi unde este dificil să se păstreze o distanţă sigură între persoane. Vorbim în acest context de transportul public, de magazine sau de alte medii îngrădite sau aglomerate.

Cu toate că există încă puţine informații de ordin ştiinţific cu privire la efectul purtării măştilor, OMS şi-a schimbat poziţia pe baza dovezilor despre transmiterea virusului de către persoanele infectate care încă nu au dezvoltat simptome COVID-19 şi de persoane infectate care nu dezvoltă simptome clare.

Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a remarcat că măştile textile cusute le permit oamenilor să acţioneze într-un fel în legătură cu virusul, constituind în acelaşi timp o posibilă sursă de venit.

Jair Bolsonaro ameninţă cu retragerea Braziliei din OMS

Tot ieri, și nu la distanță mare de afirmațiile liderului OMS, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a anunțat că ar putea retragă Brazilia din această organizație.

Acest demers îl urmează pe cel al omologului său american, Donald Trump, în semn de protest faţă de un așa-zis „parti-pris ideologic” al acestei instituţii internaţionale, potrivit AFP şi Reuters, citate de alte agenții de presă internaționale.

Chestionată cu privire la eforturile de relaxare a măsurilor de distanţare socială din Brazilia, în ciuda creşterii zilnice a ratei mortalităţii şi a numărului de infectări, purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a precizat vineri, 5 iunie 2020, că un criteriu important îl reprezintă încetinirea transmiterii bolii.

„Epidemia, focarul în America Latină sunt profund, profund îngrijorătoare”, a menționat oficialul OMS într-o conferinţă de presă la Geneva. Printre cele şase criterii-cheie ce trebuie respectate pentru a relaxa măsurile restrictive „una, în mod ideal, este ca transmiterea să fie în scădere”.

Brazilia a urcat joi pe locul al treilea la nivel global în privinţa deceselor cauzate de COVID-19, devansând Italia şi ajungând vineri să raporteze un total de 35.026 de morţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?