CORONAVIRUS. Românii scapă de declarația pe propria răspundere! Ce schimbări intervin din 1 iunie

Redactor:
Gandul
CORONAVIRUS. Românii scapă de declarația pe propria răspundere! Ce schimbări intervin din 1 iunie
Stare de alertă: Ce se întâmplă de la 1 iunie

Duminică este ultima zi în care românii mai au nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru a ieși din localitate. De la 1 iunie, Ziua Copilului, începând cu miezul nopții, circulația va fi permisă fără justificări, în orice condiții.

Se ridică restricțiile/interdicțiile privind deplasarea persoanelor în afara localității/zonei metropolitane, de la 1 iunie 2020.

Se redeschid barurile și terasele în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

Românii nu mai au restricții și pot merge la plajă

Se permite accesul persoanelor pe plaje, cu asigurarea unei distanțe rezonabile de minimum 2 m între șezlongurile care sunt folosite de persoane din familii diferite.

Operatorii turisti anunță cu entuzism că românii iau deja cu asalt agenţiile pentru rezervări pentru destinații din țară, iar litoralul este pe primul loc în preferințele lor, cu aproximativ 10.000 rezervări, potrivit conducerii Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), pentru prima săptămână după 1 iunie. La această dată intră în vigoare o nouă etapă de relaxare a măsurilor restrictive din starea de alertă, care permite operarea plajelor, a teraselor și organizarea de spectacole cu cel mult 500 de participanți.

Începând de mâine, 1 iunie, românii pot face plajă, pot sta pe terasă, pot participa la un spectacol cu cel mult 500 de persoane sau pot vedea un film în mașină, la o proiecție drive-in. Toate aceste activități vin, desigur, cu o serie de reguli de distanțare fizică și de igienă, care au fost impuse prin ordinele comune ale miniștrilor de resort, într-o perioadă în care România este încă în stare de alertă.

Se reiau evenimentele culturale în aer liber, cu cel mult 500 de spectatori

– se reia organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori;

– se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanții unei mașini fiind membri aceleiași familii;

– se reiau competițiile sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară;

– se reiau transportul rutier și feroviar internaţional de persoane.

Marți, 2 iunie, este ULTIMA ZI în care pot fi contestate amenzile din starea de urgență.

Inchide