Cresc taxele? Boc: Mi-e și frică să spun cât va ajunge cursul. Miniștrii: Tăierile sunt suficiente dacă nu e criza mare

Cresc taxele? Boc: Mi-e și frică să spun cât va ajunge cursul. Miniștrii: Tăierile sunt suficiente dacă nu e criza mare
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 23/04/2012, 23:36

România nu a scăpat de o posibilă majorarea a TVA și a cotei unice în acest an. ComisiaEuropeană spune că a căzut de acord cu autoritățile române să fieadoptate măsuri suplimentare de creștere a veniturilor de stat,inclusiv majorarea taxelor pentru a limita o creștere neprevăzută adeficitului bugetar. „Au existat discuții cu autoritățile românedespre noi măsuri care ar putea fi adoptate dacă situația nu seameliorează. S-a căzut de acord că măsuri suplimentare de creșterea veniturilor la stat, inclusiv creșterea taxelor, vor fi adoptatepentru a limita o creștere neprevăzută a deficitului bugetar, deexemplu, dacă măsurile prevăzute nu sunt implementate la timp saunu sunt de natură să ofere consolidarea așteptată”, se aratăîntr-un răspuns al CE la o solicitare transmisă de Mediafax.

Premierul Emil Boc a avertizat ieri în Parlament că o creștere ataxelor ar genera o inflație de 10%, o depreciere puternică aleului în raport cu euro și o adâncire a economiei românești la -2%în acest an. Dacă veniturile bugetare vor fi sub așteptări chiar șidupă rectificare iar cheltuielile nu vor fi reduse după cum s-astabilit, atunci alternativa majorării taxelor va fi aplicată.”Creșterea taxelor ar fi condus la creșterea inflației, la circa10%. Cursul euro-leu ar crește substanțial. Mi-e și frică aici săavansez o cifră: ce ar însemna pentru România creșterea taxelor șiimpozitelor”, a avertizat Boc.

Miniștrii actualului guvern lasă totul în mâna sorții, sperândcă măsurile de reducere a cheltuielilor sunt suficiente. „Vomvedea. Dar după calculele noastre și după cum a prezentat situațiaministrul de finanțe, aceste măsuri vor avea efect, fără a mai finecesare noi măsuri alternative. Sigur că evoluția va depinde și defelul în care o să evolueze criza inclusiv la nivel european” adeclarat pentru Gândul Kelemn Hunor, ministru Culturii. MinistrulApărării Gabriel Oprea consideră măsurile gândite de Guvern”suficiente, fără a mai fi nevoie de măsura spoririifiscalității.”

Învățat să nu vorbească decât despre lucruri la care se pricepe,ministrul Educației Daniel Funeriu a declarat pentru Gandul căpreferă să nu spună multe, „fiind ministrul Educației, și nu deFinanțe. Dar cred totuși că aceste măsuri de reducere acheltuielilor bugetare sunt suficiente și nu cred că vor ficompletate cu noi taxe”, a precizat Funeriu.

Radu Berceanu, ministrul Transpor­turilor explică ca unfinanțist care ar fi fost efectele unei majorări de taxe.”Propunerea avansată de FMI cu Comisia Europeană a fost 24% TVA,20% impozit pe profit și 20% reducerea salariilor bugetarilor. Dacăaplicam lucrurile astea se făceau ravagii peste tot, ne duceamfoarte mult în inflație. Ameliorarea economică înseamnă ca o firmăsă poată lua un credit și să facă o investiție. Investiția săproducă ceva ce să se și vândă. Să vină și plățile, nu să vândă șiapoi să nu-și mai primească banii”, a explicat Berceanu.

România s-a angajat în scrisoarea de intenție să „corecteze pepartea de venituri ” o eventuală creștere a deficitului bugetar.Mai exact, dacă diferența dintre venituri și cheltuieli trece de8,3 miliarde de euro, cât s-a stabilit pentru acest an, respectiv6,9% din PIB, ținta nu va mai fi revizuită, ca până acum, ci se vorcăuta încasări suplimentare.

Scenariul pesimist: TVA 24%, cota unică 20%

În timpul negocierilor cu FMI din luna mai, s-a luat în calculși varianta majorării TVA la 24% și a cotei unice la 20%. Ieri,premierul Emil Boc a declarat că o creștere de taxe ar fi dus la oscădere a economiei de 2% în acest an și prelungirea recesiuniianul viitor. „PIB-ul ar fi scăzut cu 2% în acest an și cu 1%-1,5%în 2011 dacă alegeam să creștem taxele. Dacă majoram taxele, pentrumediul privat, am fi compromis orice șansă de creștere economică.Comisia Națională de Prognoză ne arată că majorarea taxelor ar ficontribuit la dispariția a 50.000 de agenți economici în semestrulII al acestui an”, a declarat Boc în Parlament, unde a susținutcele două legi de reducere a salariilor și a pensiilor.

Șeful Executivului a subliniat că o creștere de taxe arcontracta consumul cu 4,4%, spre deosebire de 2,6% dacă am reducedoar cheltuielile bugetare.

Reprezentanții CE: Pensiile medii s-au triplat în cinciani în România

Până acum, Executivul a refuzat să opteze pentru creșterea TVAși a cotei unice pentru a reduce cheltuielile cu pensiile șisalariile cu 15% și respectiv 25%.

Reprezentanții CE sunt de părere că trebuie reduse cheltuielilebugetare. „În perioada cuprinsă între primul trimestru al lui 2005și primul trimestru al lui 2009, salariul mediu brut în sectorulpublic a crescut de mai mult de două ori în termeni nominali,depășind cu mult creșterile din sectorul privat, iar rataangajărilor în sectorul public a crescut cu 17%. În consecință,cheltuielile cu salariile în sectorul public au crescut de la 7,4%din PIB în 2005 la 9,5% în 2009. În mod similar, pensiile mediis-au triplat între 2004 și 2009, iar numărul pensionarilor acrescut cu circa 6%, ceea ce a pus în pericol sustenabilitateasistemului public de pensii. Oricum, cu o pensie medie lunară de711 lei în 2009, costurile sociale ale reducerilor acestora nu suntneglijabile”, scrie CE.

România mai funcționează doar pe datorie, ritmul în care seîmprumută de la începutul anului fiind de 600 de euro/secundă -adică 52 milioane pe zi sau 7,88 miliarde, până la începutul luiiunie, potrivit unui calcul al Gândul. Chiar dacă statul taie dinpensii 15% și din salariile bugetarilor 25%, ceea ce i-ar aduce oeconomie de circa două miliarde de euro anul acesta, tot va trebuisă mai împrumute 5,2 miliarde de euro pentru a rezista până îndecembrie.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...