Cristi Pațurcă, înmormântat la Bellu în apropiere de Florian Pittiș și Valeriu Sterian. Piața Universității l-a condus pe ultimul drum cu „Imnul Golanilor”

Redactor:
Narcis Iordache
Cristi Pațurcă, înmormântat la Bellu în apropiere de Florian Pittiș și Valeriu Sterian. Piața Universității l-a condus pe ultimul drum cu „Imnul Golanilor”
Cristian Pațurcă, autorul "Imnului Golanilor" cântat în primăvara anului 1990 în timpul manifestației "golanilor" din Piața Universității, a fost înmormântat, vineri după-amiază, pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu din București, în prezența a peste 200 de foști colegi de "Golaniadă".

Cristian Pațurcă, autorul „Imnului Golanilor” cântat înprimăvara anului 1990 în timpul manifestației „golanilor” din PiațaUniversității, a fost înmormântat, vineri după-amiază, pe AleeaArtiștilor din Cimitirul Bellu din București, în prezența a peste200 de foști colegi de „Golaniadă”.

Cei mai apropiați prieteni ai lui Pațurcă și-au petrecut noapteade joi spre vineri la căpătâiul său, în sediul Asociației „21Decembrie 1989”, al cărei membru artistul a fost. În timpulpriveghiului, mai multe personalități au trecut personal să sereculeagă lângă idolul Pieței Universității sau și-au trimisemisari care au adus coroane de flori. Președintele Traian Băsescua trimis o coroană de orhidee „în numele Familiei Băsescu”, în timpce primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a venitpersonal, singur, și a depus o coroană de flori pe care era scrismesajul „Odihnește-te în pace, Golan post-mortem”. O altă coroană afost trimisă de PRM-istul Codrin Ștefănescu, fost membru alasociației de revoluționari, alungat cu scandal în urmă cu maimulți ani, așa cum își amintesc actualii membrii. Pe coroanatrimisă de acesta era scris mare numele politicianului, precum șimesajul său pentru artistul plecat la doar 46 de ani: „Ești fratelemeu”.

Monument în PiațaUniversității

Vineri, puțin după prânz, cortegiul funerar s-a îndreptat sprecapela de la Cimitirul Eroilor, unde un sobor de preoți a ținut oslujbă de pomenire în memoria sa. Procesiunea s-a oprit pentruscurt timp în Piața Univesității, locul unde Pațurcă a devenitcelebru. Aici, colegii săi de la Asociația „21 Decembrie” auamenajat un monument în memoria artistului, dezvelit de GeorgeSimion, liderul organizației „Noii Golani”, „simbol alcontinuității ideii de golan de Piața Universității”, așa cumexplica liderul asociației de revoluționari, Teodor Mărieș.

Pe monumentul închinat artistului apare o poză de-a sa, precumși versurile „Imnului Golanilor”. În apropiere a fost reinstalatăborna care marchează „kilometrul zero al democrației”, dar și ocoroană imensă de flori în formă de chitară, „arma cu care Pațurcăa luptat pentru libertate”, potrivit lui Mărieș.

În cimentul turnat pentru instalarea monumentului,reprezentanții asociației din care acesta a făcut parte au îngropato urnă în care au pus o diplomă de membru de onoare, o bucată dinpălăria preferată a artistului și cureaua chitării lui preferate,Regina.

Cortegiul a mers apoi spre Cimitirul Eroilor, iar de aiciparticipanții la funeralii au mers pe jos câteva zeci de metri pânăla intrarea în Cimitirul Bellu.

Mormântul lui Pațurcă este chiar lângă cel al folkistei TatianaStepa sau al Andei Călugăreanu și în apropiere de cele ale luiMoțu’ Pittiș și Valeriu Sterian, oameni pe care Pațurcă i-a admiratși iubit.

După o scurtă slujbă în fața mormântului, Pațurcă a fost coborâtîn groapă în aplauzele și scandările celor prezenți și înacordurile „Imnului Golanilor”, care se auzea, alături de piesa”Golan post-mortem”, dintr-o instalație de sonorizare adusă dereprezentanții Asociației „21 Decembrie 1989” în cimitir.

Participanții la înmormântare au intonat și ei „ImnulGolanilor”. Cu pletele mai rare și mai albe decât atunci, aufăcut-o însă mult mai firav decât o făceau în zileleGolaniadei.

Ovidiu Vanghele, [email protected]

×

Urmăriți Gândul LIVE Suntem revoltați când oamenii NU poartă măști in metrou sau în spațiile închise, dar ne victimizam cand jandarmii intervin în forță. Un tânăr NU purta corect masca, iar călătorii au fost impresionați de victimizarea tânărului și i-au sărit în ajutor. https://www.gandul.ro/19468728 Președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, printre invitații Emmei Zeicescu la Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Marţi, 14 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide