Cristian Tudor Popescu despre electoRata lui Ponta: Programul mită pentru națiune. Așa ceva vine dinainte de 1989, este sindromul buteliei

Redactor:
Clarice Dinu
Cristian Tudor Popescu comentează programul "mită pentru națiune"

„Programul mită pentru națiune”, astfel a calificat editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu decizia guvernului de a acorda facilități persoanelor care au credite și un salariu de până la 1.600 de lei. Nu este însă o „invenție a lui Ponta”, a spus el, aceeași metodă fiind folosită de-a lungul ultimilor 25 de ani de toate guvernele, nici măcar Mugur Isărescu nerezistând să facă pomeni electorale.

„ElectoRata este un nou episod dintr-un program amplu pe care eu l-am văzut desfășurat în ultimii 25 de ani. S-ar putea numi programul mită pentru națiune. Nu e vorba de programul autostrăzi pentru oameni, locuri de muncă sau străzi de mai curate, este vorba despre programul mită pentru națiune, episodul electoRata. Nu e invenție a domnului Ponta. (…) Până și Mugur Isărescu nu s-a sfiit să aplice programul mită pentru națiune, pomeni. Nu a rezistat nici dânsul programului mită pentru națiune. Au la dispozițe banii, încearcă să câștige voturi”, a spus Cristian Tudor Popescu la GÂNDUL LIVE.

Editorialistul gândul a spus că, deși măsura anunțată de guvern va produce o gaură în buget, „intransigența” lui Victor Ponta nu mai este aceeași ca în cazul accizei la benzină care va fi introdusă de la 1 aprilie sub pretextul că o amânare ar avea efecte negative asupra bugetului.

„Măsura îi vizează pe oamenii săraci care văd că staul dă. Văd mărinimia lui Ponta. Așa ceva vine dinainte de 1989, este sindromul buteliei. În fond e vorba de suta de lei a lui Nea Nicu. (…) Socoteala s-ar putea să fie destul de eficientă. Baza sunt săracii în general, până una alta electoratul majoritar”, a arătat Popescu.

În opinia sa o astfel de măsură nu trebuie aplicată nediferențiat. „De unde știu eu pentru ce au făcut oamenii ăștia credit. Poate și-au luat o mașină peste posibilități. Poate cheltuielile le depășeau posibilitățile, au făcut ceva nesăbuit, poate s-au întins mai mult decât le e plapuma. Nu poți să faci nediferențiat. Nu toți cred că merită să fie ajutați. Cred că sunt oameni care au făcut credite care nu trebuiau făcute”, a mai spus el. 

Inchide