Cronologia accidentului din Muntenegru în care au murit 18 români. Ponta a fost informat abia după cinci ore de accident

Redactor:
Mihaela Stoica
Un număr de 18 de români au decedat și alți 27 au fost răniți în accidentul din Muntenegru, ca urmare a prăbușirii unui autocar românesc într-o râpă, duminică, la ora 18.00, ora României. Firma de transport a fost prima care a aflat de tragicul accident. Ulterior, vestea a ajuns la Ministerul român de Externe și la cel al Apărării. Abia după cinci ore, premierul Victor Ponta a fost informat despre accident. La mai bine de 24 de ore de la anunțul privind tragedia, ministrul a declarat că autoritățile române "s-au mișcat foarte repede" în această chestiune.

Un număr de 18 de români au decedat și alți 27 au fost răniți în accidentul din Muntenegru, ca urmare a prăbușirii unui autocar românesc într-o râpă, duminică, la ora 18.00, ora României. Firma de transport a fost prima care a aflat de tragicul accident. Ulterior, vestea a ajuns la Ministerul român de Externe și la cel al Apărării. Abia după cinci ore, premierul Victor Ponta a fost informat despre accident. La mai bine de 24 de ore de la anunțul privind tragedia, ministrul  a declarat că autoritățile române „s-au mișcat foarte repede” în această chestiune.

gândul vă prezintă cronologia momentelor cheie ale tragicului accident.

DUMINICĂ

ORA 18.00 Un autocar cu numere de înmatriculare de România se prăbuște într-o râpă de pe marginea Grlo, o șosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru. Știrea a fost transmisă de Mediafax, citând AFP, la ora 21.40. Primul bilanț al victimelor era: 13 morți și 32 de răniți, potrivit ministrului muntenegrean de Interne, Rasko Konjevic, citat de AFP.

ORA 19.00 Agenția de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul, a fost informată despre accident și a comunicat MAE și Ambasadei datele turiștilor pentru identificarea lor de urgență. Vezi aici detalii! La aceeași oră, pe site-ul MAE este postat comunicatul, care a fost apoi remis și presei, că a ajuns la final Cupa MAE, la fotbal.

ORA 22.30 MAE dă un comunicat în care informează că un autocar cu turiști s-a prăbușit sâmbătă într-o prăpastie de 30 de metri din Muntenegru, iar din primele cercetări „se pare că printre victimele accidentului se află și cetățeni români.

ORA 22.55 Premierul Ponta a aflat despre accident, când a fost sunat de către subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, moment din care a luat legătura cu miniștrii cu atribuții.

ORA 23.30 Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a convocat Celula de criză a MAE pentru accidentul din Muntenegru. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu.

LUNI

ORA 01.00 Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenția de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru MEDIAFAX, că în autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prăbușit într-o prăpastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetățeni români, între care un minor. Usturoi a precizat că între cele 47 de persoane se aflau și cei doi șoferi și un ghid.

ORA 01.20 Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a declarat că 17 români au murit în accidentul de autocar din Muntenegru și că opt dintre cele 30 de persoane rănite internate în spitalul din Podgorița se află la terapie intensivă.

ORA 05.00 O echipă medicală și una consulară din România au ajuns la Podgorița, cu o aeronavă MApN

ORA 08.00 În presă apare lista completă a pasagerilor aflați în autocar. Bilanțul victimelor ajunge la 18 morți și 27 de răniți.

ORA 13.00 Unul dintre pasagerii accidentați în Muntenegru a declarat, pentru Știrile Pro TV, că în momentul producerii accidentului șoferul era într-o depășire la intrarea într-un viaduct și deși limita de viteză era de 50 km/oră, el avea în jur de 90 km/oră.

ORA 13.10 Parchetul General deschide o anchetă privind accidentul din Muntenegru.

ORA 14.00 Ministrul Titus Corlățean, aflat în drum spre Podgorița, transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din Muntenegru.

ORA 15.30 Primarul din Pitești, Tudor Pendiuc, a declarat, luni, că 17 dintre victimele accidentului de autocar din Muntenegru sunt din județul Argeș, fiind vorba despre 11 din Curtea de Argeș și șase din Pitești, iar dintre acestea șase au decedat.

ORA 16.00 Președintele Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu, a dispus un control la agenția de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul în Muntenegru și Croația.

ORA 17.00 Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dispus măsurile necesare pentru preluarea răniților în accidentul din Muntenegru de la Baza 90 din Otopeni și transportarea lor la spital, precum și pentru transportul persoanelor decedate în localitățile de reședință, după sosirea în țară.

ORA 18.40 Ponta le cere iertare familiilor victimelor.Mâine le vom anunța. Vreau să fim 100% siguri că nu greșim identitatea nimănui”, a spus el.

ORA 18.50 Ponta anunță că miercuri va fi zi de doliu național. „E o tragedie națională. Poate consolida sentimentul de solidaritate”, a adăugat el.

ORA 22.10 Ministrul de Externe, Titus Corlățean, aflat la Podgorița, a declarat că autoritățile române „s-au mișcat foarte repede” în cazul accidentului din Muntenegru și au comunicat „atunci când au avut informația certificată de autoritățile din Muntenegru”.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide