Cum a ajuns România țara de refugiu a celebrităților. Un jurnalist, într-un popular ziar britanic: „Ai senzația că te întorci în timp cu 100 de ani”

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 20:13

„Doi cai de culoarea castanei mă trag într-o căruță mare încărcată cu fân și pare că sunt capabili să treacă peste orice obstacol. Nu aș fi crezut că pot merge astfel pe un drum cu șleauri adânci și bolovani uriași? Acesta este modul de a călători în Maramureș”, scrie Nick Maes, autorul articolului publicat azi de DailyMail.

Maramureșul, care se întinde din Transilvania până la granița cu Ucraina, a devenit în mod neașteptat unul dintre locurile preferate ale celebrităților din Marea Britanie. Celebrul designer de decorațiuni interioare Nicky Haslam și-a cumpărat de curând o casă aici, iar admirația prințului Charles pentru aceste locuri este deja proverbială.

„Și acum știu de ce”, notează Maes. Zona este frumoasă, iar stilul de viață al țăranilor încântător. „Fânețele pline de orhidee sălbatice rare se întind până la dealurile împădurite, ritmul vieții este foarte lent, iar senzația de a scapa de tot și de toate este copleșitoare”, scrie jurnalistul.

„Am crezut că m-am întors cu 100 de ani în timp când m-am întânit cu patru ciobani care mulgeau oile sub un umbrar. Câinii lor mari m-au privit cu precauție, dar eu am fost cel rezervat – acești câni sunt făcuți pentru a se lupta cu lupii. Poate că sunt drăguți, dar nu sunt făcuți pentru a fi mângâiați”, scrie Maes.

„Ciobanii și-au făcut treaba repede și într-o oră obținuseră elementul de bază pentru brânză. Odată treaba terminată, m-au invitat să iau prânzul cu ei: sarmale, gogoși și băutura locală – țuică de mere”, povestește jurnalistul, plăcut impresionat în egală măsură de ospitalitatea localnicilor și a licorii tradiționale pe care a gustat-o.

De asemenea, Maes consemnează cu aceeași uimire că satul în care a stat, Breb, are 19 „mini-distilerii”, fierari, potcovari și un țesător – ale cărui țesături strălucitoare îi decorau camera, în care „draperiile puternic colorate și pernele m-au făcut să mă simt ca în caravana unor țigani”. Autenticitatea locului merge până la toalete, care sunt moderne. „Nu ți se cere să trăiești viața grea a localnicilor”, scrie jurnalistul.

Micul sat Săpânța găzduiște „cel mai intrigant” loc: cimitirul vesel, pictat în culori vii și ale căror pietre de mormânt spun povestea celor înmormânți acolo, într-o manieră umoristică.

Jurnalistul recomandă și vizitarea bisericilor din această zonă.

Chiar dacă nu este un loc ideal pentru cumpăraturi sau experinențe culinare sofisticate, Maes spune că nu s-a plictisit deloc, iar prețurile practicare de localnici au fost o plăcută surpriză.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Noi restricții din 10 decembrie. E obligatoriu până pe 8 ianuarie. Decizie de ultimă oră
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...