Cum a ajuns stadionul „Lia Manoliu” SĂ COSTE APROAPE DE DOUĂ ORI MAI MULT decât valoarea inițială. Lecția britanică

Cum a ajuns stadionul Lia Manoliu SĂ COSTE APROAPE DE DOUĂ ORI MAI MULT decât valoarea inițială. Lecția britanică
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:23

Bugetul pentru ridicarea stadionului „Lia Manoliu” a fostinițial de 119 milioane de euro. Acum, când estela stadiul de finisări, costurile au ajuns la 213 milioanede euro, o depășire de buget de 94 demilioane de euro.
Bugetul pentru ridicarea Stadionului Olimpic din Londra a fost de552 de milioane de euro, din care s-au cheltuit,efectiv, 540,5 milioaneo economiebugetară de 11,5 milioane de euro.
Ambele stadioane au avut la dispoziție 36 de luni pentrufinalizarea construcției. Britanicii au terminat treaba în 35 deluni. Pentru „Lia Manoliu” termenul de predare s-a prelungit la 42de luni și nu se știe dacă va fi respectat.
Stadionul Olimpic din Londra are 80.000 de locuri. Stadionul „LiaManoliu” va avea, la finalizare, 55.000.

Stadionul „Lia Manoliu”- de la proiect la munca de teren

În aprilie 2007, când primăria semna acordul de construire cudezvoltatorul Max Bogl&Astaldi, proiectul primea un buget de489 de milioane de lei (aproximativ 119 milioane de euro).Stadionul ar fi urmat să aibă o capacitate de 50.300 de locuri, iarduratea realizării a fost stabilită la 36 de luni.

Inițial, urma ca gazonul stadionului să rămână neschimbat, avândîn vedere că abia fusese refăcut în anul 2005. Pe măsură ceconstrucția se derula, însă, s-a constatat că pânza freatică de subarenă se infiltrase în terenul de joc, astfel încât s-a luatdecizia de a se construi un nou gazon, cu 1,7 metri mai ridicatdecât cel vechi.

Pentru acest lucru s-a făcut un act adițional,bugetul fiind completat cu 7,5 milioane de lei (2,25 milioane deeuro).

Tot în timpul construcției, proiectul s-a modificat din nou,luându-se decizia de a se mai adăuga 5.000 de scaune la stadion. Deasemenea, s-a renunțat la ideea de a fi acoperite doar tribunelestadionului și s-a optat pentru o copertină care să poată acoperitot terenul.

VEZIAICI CUM ARATĂ STADIONUL NAȚIONAL dinBUCUREȘTI

Pentru acest lucru s-a mai întocmit un actadițional, care a mai adus 100 de milioane de lei(aproximativ 25 de milioane de euro) la buget.

Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici. Pentru că normele declasificare a stadioanelor au fost schimbate de UEFA, construcția atrebuit să fie îmbunătățită. Numărul de locuri destinate preseiscrise și audiovizuale a trebuit să fie suplimentat. De asemenea,au fost construite grupuri sanitare și spații comercialesuplimentare. De asemenea, va trebui să se sistematizeze accesurileauto și pietonale, drumurile și a sistemul de iluminat. Mai suntnecesare un centru de comandă și control, un sistemelor desupraveghere video și sonorizare în exterior, dar și introducereasistemului de control, acces și ticketing. Toate aceste lucruri aufost asigurate printr-un alt act adițional, care amai adus 138 de milioane de lei (33,5 milioane de euro) la buget.Astfel, în prezent, costul construcției se ridică la 736 demilioane de lei. Acestor costuri li se adaugă și cele ale altorcontracte legate de stadion privind arhitectura urbanistică,înlocuirea conductelor din zonă, refacerea carosabilului,consultanță, parcare subterană etc care se estimează că vor costaîn jur de 35 de milioane de euro.

Modelulbritanic

În Marea Britanie, constructorii Stadionului Olimpic din Londrasărbătoreau, ieri, aplicarea ultimei parcele din gazon. Stadionulde 80.000 de locuri, care va găzdui Jocurile Olimpice din 2012, afost ridicat în doar trei ani, cu o lună mai puțin decât sepreconiza. De asemenea, s-au economisit 11,5 milioane de euro,arena costând 540,5 de milioane de euro.

LONDRA BUCUREȘTI
Capacitate: 80.000 locuri

Capacitate: 55.000 locuri

Valoare inițială: 552 mil.euro Valoare inițială: 119 mil. euro
Valoare finală: 540,5 mil. euro Valoare finală: 213 mil. euro
36 luni 42 luni
  • „Este o nouă bornă fantastică în pregătirile noastre pentru JOdin 2012. Faptul că am terminat stadionul încadrându-ne în termenși în buget dovedește încă o dată că noi merităm să găzduim cel maiimpresionant spectacol de pe Pământ”, a declarat primarul Londrei,Boris Johnson. El a precizat că Londra are un „avantaj fantastic”față de alte orașe care au găzduit JO de-a lungul timpului, cum arfi Barcelona, Sydney sau Atena. 5.000 de muncitori au lucrat timpde 1.000 de zile, pentru ca arena să fie gata la timp. Singurullucru care îi mai lipsește noului stadion sunt pistele de atletism.Acestea nu au fost încă puse, pentru că ar fi fost distruse demacaralele care au stat până ieri în incinta stadionului.
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...