Cum a ajuns un lider sindical să câștige 10.000 de euro pe lună: „eu lucrez 24 din 24, șapte zile din șapte”

Redactor:
Matei Ioan
Cum a ajuns un lider sindical să câștige 10.000 de euro pe lună: „eu lucrez 24 din 24, șapte zile din șapte”
Declarația de avere a liderului CNSRL "Frăția", Marius Petcu arată că acesta a avut venituri de 500.000 de lei (116.000 de euro) în 2009, dintre care 60% realizate din activități sindicale

Declarația de avere a liderului CNSRL „Frăția”, Marius Petcuarată că acesta a avut venituri de 500.000 de lei (116.000 de euro)în 2009, dintre care 60% realizate din activități sindicale.Veniturile acestuia au fost completate de banii primiți dinactivitatea de membru în Consiliul de Administrație al Realitatea -7%, restul fiind salariile primite prin implicarea acestuia înproiecte europene. Contactat de Gândul, Marius Petcu a declarat cănu este deranjat de faptul că averea sa a fost făcută publică, cidoar de faptul că publicarea averilor liderilor de sindicat estefolosită ca o armă politică. „Nici pomeneală, nu publicareadeclarației este jena mea. Însă mă deranjează că este folosită ca oformă de presiune de către putere și presă pentru a distrageatenția de la problemele reale”, a declarat Petcu. Întrebat dacăîși consideră meritat salariul primit de la CNSRL, Petcu a spus cănu el este cel care a stabilit în ce fel să fie remunerat.”Consider că atunci când colegii mei au propus această remunerare,au judecat corect cât valorează activitatea pe care o depun, carenu este una de opt ore pe zi, cu semnat de condică, ci este una de24 de ore din 24, cu șapte zile din șapte”, a spus Petcu.

Averea liderului de sindicat

Marius Petcu mai posedă cinci terenuri, dintre care unul de18.200 de metri pătrați la Snagov, achiziționat în 2007, se aratăîn declarația sa de avere, publicată de revista Kamikaze. Liderulsindical mai are trei case, bijuterii, ceasuri, tablouri și icoaneîn valoare de 20.000 de euro, conturi personale de 60.000 de euroși 400.000 și acțiuni la cinci firme. Petcu are de restituit și unîmprumut de 180.000 de euro luat de la PSV Company SA.

Conform declarațiilor de avere, Marius Petcu este cel mai bineplătit lider de sindicat, devansându-i pe Baciu Iacob (10.000 delei pe lună), Vasile Marica (7.400 de lei salariu de sindicalist)sau Dumitru Costin (13.000 de lei salariu de sindicalist).

Marius Petcu s-a împotrivit legii ANI, care stipulează că șiliderii de sindicate sunt obligați să-și depună declarațiile deavere. Acesta a salutat inițiativa PSD, aprobată tacit în CameraDeputaților, conform căreia liderii de sindicat să fie scutiți dedepunerea acestor declarații. Acum inițiativa trebuie să mai fievotată și în Senat. „Voi continua demersurile ca acest fapt să fieîndeplinit. Declarațiile liderilor de sindicat nu se fac publice înnicio țară din Uniunea Europeană, este un abuz”, a mai spus MariusPetcu pentru gândul.(D.R.)

Inchide