Cum a reușit „DOREL” să TAIE comunicațiile externe ale României pentru trei zile. BECALI a fost cât pe ce să rateze un TRANSFER pentru că nu avea cum să vorbească în străinătate

Cum a reușit „DOREL” să TAIE comunicațiile externe ale României pentru trei zile. BECALI a fost cât pe ce să rateze un TRANSFER pentru că nu avea cum să vorbească în străinătate
S-a întâmplat în Georgia. O băbuță a secționat un cablu și a LĂSAT TREI ȚĂRI FĂRĂ INTERNET. Se poate întâmpla și în ROMÂNIA? Află aici răspunsul și CITEȘTE O POVESTE ȚINUTĂ LA SECRET până acum- CELE TREI ZILE ÎN CARE ROMÂNIA A FOST TĂIATĂ DE EXTERIOR

Incidentul din Georgia, țară care, alături deArmenia și Azerbaidjan, a rămas fără conexiune la internet, timp demai multe ore, din pricina secționării cablurilor optice de către obăbuță care săpa după cupru, a iscat întrebarea dacă nu cumva șiRomânia este vulnerabilă în fața unor asemenea „atacuriinformatice”. Gheorghe Șerban, directorul Asociației Naționale aFurnizorilor de Internet (ANISP), organizație ce reunește 42 demembri – societăți comerciale private (precum Romtelecom șiOrange), dar și instituții de stat (STS, Teletrans,Radiocomunicații), susține că o „pană” completă de internet esteimposibilă.

„Există câteva zeci de trunchiuri de comunicațieprin fibră optică cu exteriorul țării. Fiecare furnizor importantde internet – și sunt în jur de 20 – are 2-3 ieșiri spre exterior,fie că acestea sunt spre Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova sauUcraina. De pildă, Romtelecom dispune de două magistrale decomunicații proprii – una spre Germania, prin Ungaria, și alta spreGrecia, prin Bulgaria. În jur de 10 furnizori au magistraleproprii, ceilalți s-au legat la rețelele altor mari furnizori, fieei interni sau externi. Internetul a fost astfel conceput, încât,chiar dacă secționezi o magistrală sau distrugi un nod decomunicație, informația va fi deviată pe alte canale și tot vaajunge la destinație. E posibil ca viteza de acces să scadă, darserviciul nu va dispare”, spune Gheorghe Șerban.

În afara transportului datelor pe calea clasică,a rețelelor optice, există și radiocomunicațiile și transmisiilesatelitare, astfel încât, doar o pană completă de electricitate arputea să ne lase fără comunicații la distanță.
„Este, așadar, exclus să rămânem fără legătură cu exteriorul prininternet. În privința rețelelor interne nu vreau să ma hazardez șisă dau un procent de 100% pentru siguranța acestora, chiar dacă s-agândit un sistem cu multiple posibilități de deviere a semnalului”,precizează directorul ANISP. Membrii asociației au pus la punct,pentru Capitală, o rețea cu 5 noduri, fiecare interconectat cu celpuțin altele două. Astfel că, orice conexiune între două sau chiarmai multe noduri ar fi întreruptă, traficul de date va fi doardeviat, nu terminat. „Totuși, matematic nu putem excludeposibilitatea ca toate conexiunile să fie tăiate, în același timp”,consideră Șerban.

Dezastrul din 1995, care a condus lademiterea directorului Romtelecom – provocat de o banalăcheie

România a suferit pierderi enorme, în vara anului1995, când 90% din comunicațiile cu exteriorul au fost întrerupteîn urma unui accident stupid: un muncitor a scăpat o cheie, de la oînălțime de circa 10 metri, pe echipamentul Romtelecom care serveadrept centrală telefonică a țării pentru relația cu străinătatea.Impactul a provocat defectarea echipamentului.

„Vreme de cel puțin 3 zile, nu s-au putut datelefoane și faxuri în străinătate, fiind afectată circa 90% dinpopulație. Mai existau unele linii care nu treceau prin aceacentrală, dar puțini aveau acces la ele. O altă cale de comunicareera internetul, care atunci era într-o fază incipientă, dar exista,totuși, un trafic de date. Eu lucram atunci la o firmă furnizoarede internet și țin minte că a venit la noi, disperat, impresarulIoan Becali, care trebuia să transmită urgent un fax, pentruperfectarea unui transfer important în străinătate. I-am transmisfaxul prin internet”, povestește Gheorghe Șerban.

„S-au tras învățămintele de rigoare din acelincident, soldat cu demiterea directorului Romtelecom. Acum avemsisteme multiple de back-up, așa ceva nu mai este posibil”, asigurădirectorul ANISP.

De ce a luat viteză internetul înRomânia

Românii au ajuns acum la jumătatea plină a”paharului de internet”. Jumătatea goală a constat în faptul cățara noastră a fost printre ultimele din Europa în privințaaccesului populației la internet. Dar, după cum explică Șerban,dezvoltarea târzie a internetului a adus și un beneficiu:echipamentele instalate sunt de ultimă generație.

România a fost, în anul 2003, prima țarărăsăriteană în care a fost pus în funcțiune un server de datespecial, similar cu cele 13 care existau la nivel planetar: 10 înStatele Unite, câte unul în Japonia, Marea Britanie și Suedia.Aceste servere agregă numele de domenii de internet și codurile IPalocate , stabilind ruta cea mai potrivită pentru un anumit flux dedate. Care este beneficiul? „Să zicem că un utilizator din Brașovvrea să acceseze, pentru prima dată de la calculatorul său,domeniul www.gandul.info. După ce introduce adresa și dă comanda deacces, în lipsa acestui server DNS aici, semnalul s-ar plimba înstrăinătate, posibil chiar în Statele Unite, până la primulechipament de acest tip, care îi va spune unde se află serverulcare găzduiește domeniul www.gandul.info, cu IP-ul respectiv. Deaici, în mod evident, ar rezulta o întârziere”.

Pe de altă parte, explozia rețelelor de cartier adus la împânzirea orașelor cu o puzderie de cabluri optice. Chiardacă deranjează estetic și urmează să fie îngropate, numărul lor seva păstra. Așa că, dacă în privința infrastructurii rutiere Româniase află în lumea a treia, cu infrastructura comunicațiilorlucrurile stau exact pe dos: avem „autostrăzile” la careoccidentalii abia încep să viseze.

Directorul ANISP dezvăluie un fapt surprinzător:”În pofida expansiunii UPC și a RCS, în România continuă să maiexiste circa 1.000 de rețele de cartier, dintre care 100 înBucurești”.

Viteză mare, puținiutilizatori

  • România este prima între țările europene, dinpunctul de vedere al vitezei internetului, și pe locul patrumondial, conform unui studiu realizat de companiaamericană Akamai, la sfârșitul anuluitrecut.
  • Conform aceluiași studiu, Constanța este orașuleuropean cu cele mai bune performanțe în privința vitezeiinternetului – 8,8 Mbps, detronând Asnieres, Franța (8,5Mbps).
  • Cu o viteză medie a conexiunilor la internet de 7Mbps în trimestrul al treilea al anului trecut, în urcare cu 12%față de aceeași perioadă a lui 2009, România este depășită numai deCoreea de Sud (14 Mbps), Hong Kong (9,2 Mbps) și Japonia (8,5Mbps), potrivit raportului State of theInternet.
  • În topul 10 al țărilor cu cea mai rapidă medie avitezei conexiunilor pe net mai figurează cinci țări europene,respectiv Olanda (locul 5 în lume, 6,3 Mbps), Letonia (locul 6, 6Mbps), Cehia (locul 7, 5,4 Mbps), Elveția (locul 8, 5,3 Mbps) șiDanemarca (locul 10, 5 Mbps).
  • Statele Unite sunt pe poziția a 12-a în lume, cuo viteză medie de 5 Mbps.
  • Constanța ocupă poziția a 48-a în lume înclasamentul pe orașe din punctul de vedere al vitezei internetului,primele 45 de poziții fiind ocupate de localități din Coreea de Sudși Japonia.

Pe de altă parte, conform internetworldstats.com, România stă prost din punct devedere al accesului la internet, doar 35,5% din populația țăriifiind „online”.

  • În Europa, mai prost decât noi stau doar Moldova,Ucraina, Bosnia-Herțegovina și Vaticanul. Pe primele locuri suntțările nordice, campioni absoluți fiind islandezii, cu 97,6% dinpopulație conectată la internet.
  • Pe plan mondial, 2 miliarde de oameni au acces lainternet – aproape 29% din populația planetei.

Statistica completă aici: http://www.internetworldstats.com/stats4.htm#europe

Gigi Becali, atac incredibil de dur la adresa Anamariei Prodan: ”Nici nu mai vorbesc cu...
Circ TOTAL! Şoşoacă, dată afară
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Scandal șocant, în direct, la TV! Gigi Becali a făcut-o praf pe Anamaria Prodan! De...
Harta lumii trebuie să fie modificată în curând. Cum au ajuns să fugă țările unele...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Prima țară care aprobă utilizarea ivermectinei pentru tratarea SARS-CoV-2
Circ TOTAL! Şoşoacă, dată afară
Ce decizie a luat fiul Elodiei după ce a aflat ce a pățit cu adevărat...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Ieșirea la pensie, AMÂNATĂ cu mulți ani. Schimbarea care se pregătește pentru milioane de oameni
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Vestea șoc a momentului în România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS la doar 38 de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide