Cum a reușit „DOREL” să TAIE comunicațiile externe ale României pentru trei zile. BECALI a fost cât pe ce să rateze un TRANSFER pentru că nu avea cum să vorbească în străinătate

Cum a reușit DOREL să TAIE comunicațiile externe ale României pentru trei zile. BECALI a fost cât pe ce să rateze un TRANSFER pentru că nu avea cum să vorbească în străinătate
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 19:59

Incidentul din Georgia, țară care, alături deArmenia și Azerbaidjan, a rămas fără conexiune la internet, timp demai multe ore, din pricina secționării cablurilor optice de către obăbuță care săpa după cupru, a iscat întrebarea dacă nu cumva șiRomânia este vulnerabilă în fața unor asemenea „atacuriinformatice”. Gheorghe Șerban, directorul Asociației Naționale aFurnizorilor de Internet (ANISP), organizație ce reunește 42 demembri – societăți comerciale private (precum Romtelecom șiOrange), dar și instituții de stat (STS, Teletrans,Radiocomunicații), susține că o „pană” completă de internet esteimposibilă.

„Există câteva zeci de trunchiuri de comunicațieprin fibră optică cu exteriorul țării. Fiecare furnizor importantde internet – și sunt în jur de 20 – are 2-3 ieșiri spre exterior,fie că acestea sunt spre Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova sauUcraina. De pildă, Romtelecom dispune de două magistrale decomunicații proprii – una spre Germania, prin Ungaria, și alta spreGrecia, prin Bulgaria. În jur de 10 furnizori au magistraleproprii, ceilalți s-au legat la rețelele altor mari furnizori, fieei interni sau externi. Internetul a fost astfel conceput, încât,chiar dacă secționezi o magistrală sau distrugi un nod decomunicație, informația va fi deviată pe alte canale și tot vaajunge la destinație. E posibil ca viteza de acces să scadă, darserviciul nu va dispare”, spune Gheorghe Șerban.

În afara transportului datelor pe calea clasică,a rețelelor optice, există și radiocomunicațiile și transmisiilesatelitare, astfel încât, doar o pană completă de electricitate arputea să ne lase fără comunicații la distanță.
„Este, așadar, exclus să rămânem fără legătură cu exteriorul prininternet. În privința rețelelor interne nu vreau să ma hazardez șisă dau un procent de 100% pentru siguranța acestora, chiar dacă s-agândit un sistem cu multiple posibilități de deviere a semnalului”,precizează directorul ANISP. Membrii asociației au pus la punct,pentru Capitală, o rețea cu 5 noduri, fiecare interconectat cu celpuțin altele două. Astfel că, orice conexiune între două sau chiarmai multe noduri ar fi întreruptă, traficul de date va fi doardeviat, nu terminat. „Totuși, matematic nu putem excludeposibilitatea ca toate conexiunile să fie tăiate, în același timp”,consideră Șerban.

Dezastrul din 1995, care a condus lademiterea directorului Romtelecom – provocat de o banalăcheie

România a suferit pierderi enorme, în vara anului1995, când 90% din comunicațiile cu exteriorul au fost întrerupteîn urma unui accident stupid: un muncitor a scăpat o cheie, de la oînălțime de circa 10 metri, pe echipamentul Romtelecom care serveadrept centrală telefonică a țării pentru relația cu străinătatea.Impactul a provocat defectarea echipamentului.

„Vreme de cel puțin 3 zile, nu s-au putut datelefoane și faxuri în străinătate, fiind afectată circa 90% dinpopulație. Mai existau unele linii care nu treceau prin aceacentrală, dar puțini aveau acces la ele. O altă cale de comunicareera internetul, care atunci era într-o fază incipientă, dar exista,totuși, un trafic de date. Eu lucram atunci la o firmă furnizoarede internet și țin minte că a venit la noi, disperat, impresarulIoan Becali, care trebuia să transmită urgent un fax, pentruperfectarea unui transfer important în străinătate. I-am transmisfaxul prin internet”, povestește Gheorghe Șerban.

„S-au tras învățămintele de rigoare din acelincident, soldat cu demiterea directorului Romtelecom. Acum avemsisteme multiple de back-up, așa ceva nu mai este posibil”, asigurădirectorul ANISP.

De ce a luat viteză internetul înRomânia

Românii au ajuns acum la jumătatea plină a”paharului de internet”. Jumătatea goală a constat în faptul cățara noastră a fost printre ultimele din Europa în privințaaccesului populației la internet. Dar, după cum explică Șerban,dezvoltarea târzie a internetului a adus și un beneficiu:echipamentele instalate sunt de ultimă generație.

România a fost, în anul 2003, prima țarărăsăriteană în care a fost pus în funcțiune un server de datespecial, similar cu cele 13 care existau la nivel planetar: 10 înStatele Unite, câte unul în Japonia, Marea Britanie și Suedia.Aceste servere agregă numele de domenii de internet și codurile IPalocate , stabilind ruta cea mai potrivită pentru un anumit flux dedate. Care este beneficiul? „Să zicem că un utilizator din Brașovvrea să acceseze, pentru prima dată de la calculatorul său,domeniul www.gandul.info. După ce introduce adresa și dă comanda deacces, în lipsa acestui server DNS aici, semnalul s-ar plimba înstrăinătate, posibil chiar în Statele Unite, până la primulechipament de acest tip, care îi va spune unde se află serverulcare găzduiește domeniul www.gandul.info, cu IP-ul respectiv. Deaici, în mod evident, ar rezulta o întârziere”.

Pe de altă parte, explozia rețelelor de cartier adus la împânzirea orașelor cu o puzderie de cabluri optice. Chiardacă deranjează estetic și urmează să fie îngropate, numărul lor seva păstra. Așa că, dacă în privința infrastructurii rutiere Româniase află în lumea a treia, cu infrastructura comunicațiilorlucrurile stau exact pe dos: avem „autostrăzile” la careoccidentalii abia încep să viseze.

Directorul ANISP dezvăluie un fapt surprinzător:”În pofida expansiunii UPC și a RCS, în România continuă să maiexiste circa 1.000 de rețele de cartier, dintre care 100 înBucurești”.

Viteză mare, puținiutilizatori

  • România este prima între țările europene, dinpunctul de vedere al vitezei internetului, și pe locul patrumondial, conform unui studiu realizat de companiaamericană Akamai, la sfârșitul anuluitrecut.
  • Conform aceluiași studiu, Constanța este orașuleuropean cu cele mai bune performanțe în privința vitezeiinternetului – 8,8 Mbps, detronând Asnieres, Franța (8,5Mbps).
  • Cu o viteză medie a conexiunilor la internet de 7Mbps în trimestrul al treilea al anului trecut, în urcare cu 12%față de aceeași perioadă a lui 2009, România este depășită numai deCoreea de Sud (14 Mbps), Hong Kong (9,2 Mbps) și Japonia (8,5Mbps), potrivit raportului State of theInternet.
  • În topul 10 al țărilor cu cea mai rapidă medie avitezei conexiunilor pe net mai figurează cinci țări europene,respectiv Olanda (locul 5 în lume, 6,3 Mbps), Letonia (locul 6, 6Mbps), Cehia (locul 7, 5,4 Mbps), Elveția (locul 8, 5,3 Mbps) șiDanemarca (locul 10, 5 Mbps).
  • Statele Unite sunt pe poziția a 12-a în lume, cuo viteză medie de 5 Mbps.
  • Constanța ocupă poziția a 48-a în lume înclasamentul pe orașe din punctul de vedere al vitezei internetului,primele 45 de poziții fiind ocupate de localități din Coreea de Sudși Japonia.

Pe de altă parte, conform internetworldstats.com, România stă prost din punct devedere al accesului la internet, doar 35,5% din populația țăriifiind „online”.

  • În Europa, mai prost decât noi stau doar Moldova,Ucraina, Bosnia-Herțegovina și Vaticanul. Pe primele locuri suntțările nordice, campioni absoluți fiind islandezii, cu 97,6% dinpopulație conectată la internet.
  • Pe plan mondial, 2 miliarde de oameni au acces lainternet – aproape 29% din populația planetei.

Statistica completă aici: http://www.internetworldstats.com/stats4.htm#europe

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Bilanţ: 31 persoane evacuate VIDEO
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Un spion chinez a fugit în SUA și ar fi divulgat date despre originea COVID....
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
România, lovitura SUPREMĂ pentru unguri! ȘOC TOTAL la Budapesta
Demisie șoc la PRO TV. O mare vedetă a renunțat
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale se redeschide vineri pentru scăldat. Apa lacului...