Pentru rejudecarea dosarului și inculparea lui SOV este nevoiede apariția unor fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute lasoluționarea cauzei. Acestea ar putea consta într-o declarațieincriminatoare la adresa lui SOV din partea lui Nicolae Popa înmomentul în care va fi adus în România. Surse judiciare au declaratpentru Gândul că sumamare de bani – 200.000 de dolari – pe care SOV a acceptat să i-oplătească anual lui Nicolae Popa s-ar putea explica prin faptul căacesta din urmă are informații sau documente care ar dovediimplicarea omului de afaceri în scandalul FNI. Ce l-ar puteadetermina însă pe Nicolae Popa – în cazul în care deține acestedate – să vorbească când va fi adus în țară? Lipsa banilor și șansade a-și ușura situația penală, au declarat, pentru Gândul, aceleașisurse.
Procesul, reluat de la zero
Astfel, în situația rejudecării proce-sului, acesta s-ar putearelua practic de la zero: colaborând cu autoritățile, Popa ar puteaprimi o pedeapsă mult mai mică, poate chiar pedeapsa închisorii cususpendare. În plus, în cazul admiterii în principiu a cererii derevizuire – căci aceasta este procedura judiciară care ar permiterejudecarea procesului – in-stanța poate suspenda motivat, în totsau în parte, executarea hotărârii supuse revizuirii. Adică NicolaePopa ar putea fi pus și în libertate pe durata rejudecăriidosarului.
• În momentul de față,anchetatorii sunt concentrați în principal pe ins-trumentareadosarului pentru infracțiunea de favorizarea infractorului.Aceleași surse judiciare au precizat însă, pentru Gândul, că, înmomentul extrădării lui Nicolae Popa, se va urmări și pistaredeschiderii dosarului FNI în cazul în care Popa va dori săcoopereze și, evident, în cazul în care ar avea ce să declareîmpotriva lui SOV. De precizat faptul că, în cadrul comisieirogatorii din Indonezia, Nicolae Popa a refuzat să facă oricedeclarație referitoare la Sorin Ovidiu Vântu.
De ce n-a fost redeschis dosarul când a fost prinsăVlas
Problema redeschiderii/revizuirii dosarului FNI a fost pusă șiîn momentul în care a fost adusă în țară Ioana Maria Vlas, cealaltăpersoană condamnată în dosarul FNI. La început, Vlas a refuzat săfacă declarații împotriva omului de afaceri. După ce a fost însăcondamnată definitiv, a vorbit despre SOV, care i-ar fi spusînainte să părăsească țara: „Săraca de tine, va trebui să staiplecată un an, doi în străinătate, dar promit că am să-ți albescnumele și te vei întoarce cu fruntea sus”.
În cadrul unei emisiuni televizate, Ioana Maria Vlas a declarat:”Domnul Vântu poate să manipuleze o țară întreagă. Pe domnul Vântunu-l poate manipula nimeni. Domnul Vântu a lucrat întotdeauna prininterpuși. Domnul Popa a fost unul dintre ei. Prin intermediul lora fost investitor FNI. Nu erau mulți, poate zece, dar erau stabiliși i-au adus bani frumoși. Există urme ale transferurilor bancarefacute de la SOV Invest către Sorin Ovidiu Vântu, transferuriavizate de Banca Centrală. Despre ele mie niciodată nu mi se spuneanimic. Comisionul livrat de SOV Invest se transfera la Gelsor pe unașa-zis contract de colaborare și a doua zi sau chiar în aceași zitot comisionul era transferat în contul personal al domnuluiVântu”.
Prezentăm, în continuare, procedura tehnică a revizuirii, așacum este prevăzută de Codul de procedură penală.
• Hotărârilejudecătorești definitive pot fi supuse revizuirii, atât cu privirela latura penală, cât și cu privire la latura civilă.
• Revizuirea poate ficeruta când: a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fostcunoscute de instanță la soluționarea cauzei.
• Pot cere revizuirea:a) oricare parte din proces, în limitele calității sale procesuale;b) soțul și rudele apropiate ale condamnatului, chiar și dupămoartea acestuia. Procurorul poate din oficiu să inițieze procedurarevizuirii.
• Competentă să judececererea de revizuire este instanța care a judecat cauza în primăinstanță.
• Odată cu admiterea înprincipiu a cererii de revizuire, instanța poate suspenda motivat,în tot sau în parte, executarea hotărârii supuse revizuirii.
• Rejudecarea cauzeidupă admiterea în principiu a cererii de revizuire se face potrivitregulilor de procedură privind judecarea în primă instanță.
• Instanța, dacăconstată că cererea de revizuire este întemeiată, anuleazăhotarârea în măsura în care a fost admisă revizuirea.
• Sentințele instanțeide revizuire sunt supuse acelorași căi de atac ca și hotărârile lacare se referă revizuirea, iar deciziile date în apel sunt supuserecursului.