Cum ar putea obține Năstase un „discount” de 30 de zile din pedeapsa de 2 ani de închisoare din dosarul Trofeul Calității. VIDEO

Cum ar putea obține Năstase un discount de 30 de zile din pedeapsa de 2 ani de închisoare din dosarul Trofeul Calității. VIDEO
Publicat: 03/12/2012, 23:07
Actualizat: 04/05/2015, 07:22

Avocatul Ion Cazacu a declarat luni, la GÂNDUL LIVE, că, din calculele sale, Adrian Năstase ar putea beneficia de o reducere de 30 de zile din pedeapsă pentru că a prestat activități intelectuale. Avocatul a precizat că Năstase a participat în penitenciar la dezbateri pe teme de drept și politice și că în baza acestora i se vor scădea 30 de zile din sentința de doi ani de închisoare dată de completul de cinci judecători a Curții Supreme.

VEZI DECLARAȚIILE AVOCATULUI LUI ADRIAN NĂSTASE

Avocatul Ion Cazacu a declarat că Adrian Năstase ar putea ajunge în fața comisie care analizează eliberarea condiționată a deținuților la finalul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie. Ion Cazacu a declarat la GÂNDUL LIVE că fostul premier a avut un comportament bun în penitenciar și că din luna septembrie a prestat activități intelectuale. „În acestă perioadă a scris o carte pe care speră să o publice în luna decembrie”, a declarat Cazacu.

Avocatul care l-a reprezentat pe Năstase în dosarul Trofeul Calității a precizat că activitățile intelectuale ar putea să-i aducă lui Năstase o reducere de 30 de zile din pedeapsă. „Aceste 30 de zile sunt calculate în baza activităților prestate în detenție. Din septembrie a participat la discuții cu deținuții pe diverse teme. Au fost discuții pe teme de drept, dar și dezbateri politice”, a precizat Ion Cazacu.

Însuși Adrian Năstase scrie pe blog că „în principiu, în ianuarie, cel mai târziu în februarie, anul viitor, va ieși din penitenciar – în mod „regulamentar”, fără niciun ajutor”. Potrivit legislației însă eliberarea condiționată nu este doar o simplă formalitate. Într-un răspuns oficial Administrația Națională a penitenciarelo a precizat pentru gândul care sunt pașii procedurali pe care Năstase trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de eliberarea condiționată.

Astfel, potrivit legislației, Năstase poate fi eliberat condiționat după ce petrece 8 luni în detenție pentru că are peste 60 de ani. La împlinirea celor 8 luni dosarul său este evaluat de o comisie. Acestă comisie este condusă de un judecător și este formată din: „directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, medicul penitenciarului, șeful serviciului socio-educativ și un consilier din cadrul serviciului de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor, în a cărui circumscripție teritorială se află penitenciarul, desemnat anual de directorul serviciului, psihologul și educatorul implicați în programul de reintegrare socială a persoanei condamnate”

CITEȘTE AICI EXPLICAȚIA ANP

Această comisie ține seama de următoarele aspecte în evaluare: de conduita persoanei condamnate și de eforturile acesteia pentru reintegrarea socială, în special în cadrul activităților educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, al instruirii școlare și al formării profesionale, de responsabilitățile încredințate, de recompensele acordate, de sancțiunile disciplinare aplicate și de antecedentele sale penale.

Această comisie are două posibilități în principiu: să aprobe sau să amâne eliberarea condiționată. În cazul în care eliberarea condiționată este admisă propunerea este înaintată către judecătoria de care aparține penitenciarul. În cazul Năstase este vorba de Judecătoria Buftea. Aici judecătorii decid dacă admit sau nu eliberarea condiționată. Decizia Judecătoriei Bufea nu este executorie. Adică în cazul Năstase, dacă Judecătoria Buftea decide eliberarea condiționată, asta nu înseamnă că el este pus în libertate pe loc deoarece decizia poate fi atacată cu recrus la Tribunalul Ilfov. În procesul în care se judecă cererea de eliberare condiționată procurorii pot interveni și pot solicita instanței să respingă cererea. În final, doar dacă Tribunalul va aproba cererea, Năstase va fi pus în libertate.

Cazuistica în domeniul eliberărilor condiționate arată că unor deținuți le-a fost respinsă cererea pentru că nu au recunoscut autoritatea judecătorească. Mai precis aceștia nu au acceptat condamnarea și au manifestat adversitate față de justiție. În cazul de față, Adrian Năstase s-a declarat în repetate rânduri nevinovat și a considerat sentința o condamnare politică. Chiar în postarea de pe blogul personal de luni 3 decembrie Năstase susține că este o victimă a justiției politice. „Această condamnare politică, comandată de Băsescu, va rămâne însă în istoria României, ca o pată rușinoasă”, spune Năstase pe blog

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...