Cum arată legea bonurilor lui Boc. „Colecționarii” de chitanțe vor fi crezuți pe cuvânt de Fisc

Cum arată legea bonurilor lui Boc. „Colecționarii de chitanțe vor fi crezuți pe cuvânt de Fisc
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 21:17

Într-un scenariu pesimist, acordarea unor deduceri pentrucontribuabilii care „colecționează” bonurile fiscale solicitatecomercianților și le depun apoi la Fisc va aduce veniturisuplimentare la bugetul de stat de peste 200 de milioane deeuro.

Inițiatorul proiectului de act normativ preluat de Guvern,deputatul UDMR de Covasna Edler Andras, a propus o bonificație de4% pentru sumele de până la 4.200 de lei anual pentru care s-auprezentat chitanțe și de 1% pentru ceea ce depășește acest nivel.”Este aproape imposibil ca statul să poată acorda bonificații atâtde semnificative încât persoanele cu venituri mari să fieinteresate, dar există o categorie cu venituri reduse (pensionari,șomeri) care este atentă la fiecare reducere sau deducere de carepot beneficia. Această categorie are un venit lunar mediu de circa350 de lei, adică 4.200 de lei anual”, se arată în nota defundamentare a proiectului, obținută de Gândul.

Ipoteza luată în calcul este aceea în care doar 20% dintre celecinci milioane de persoane aflate în situația prezentată se vorimplica în acțiunea de solicitare și decontare a bonurilor fiscale.Din totalul chitanțelor, 80% oricum ar fi fost emise, fiind vorbade sumele plătite către furnizorii de energie, gaz, apă,canalizare, salubrizare și telefon. Celelalte bonuri vor proveniînsă de la comercianți de produse de bază, cum ar fi pâine, lapte,carne și medicamente, sectoare economice unde evaziunea fiscalăeste la cote ridicate.

915 lei „profit” pentru stat la fiecare 3.000 delei

Pe de altă parte, se consideră că prețul fiecărui produscumpărat este compus din 70% costuri de producție și 30% profit. Încontinuarea raționamentului, se ia în calcul situația în careprețul de producție este compus, în proporții egale, din manoperăși alte cheltuieli, iar toți angajații respectivelor firme ausalariul minim pe economie.

La fiecare 3.000 de lei, statul va obține un impozit pe profit(16%) de 116 lei, TVA (24%) în valoare de 580 de lei și contribuțiiale salariatului, la bugetele sociale (40%), de 339 lei. Adunândtoate aceste sume, rezultă că statul român ar putea încasasuplimentar, din taxe și impozite, 1.035 lei la fiecare 3.000 delei „decontați” de contribuabili la Fisc. Pentru suma respectivă,statul va acorda bonificații de 120 de lei, rezultând un „profit”de 915 lei. Cum au fost luați în calcul un milion de oameni care arstrânge bonurile fiscale, încasările suplimentare la buget s-arridica la 915 milioane de lei, adică aproape 213 milioane deeuro.

Autorul inițiativei legislative a ținut să precizeze că succesulacesteia va depinde de modul în care Autoritatea Națională pentruAdministrare Fiscală (ANAF) va întocmi normele de aplicare. „Vatrebui să credem contribuabilul pe cuvânt. Dacă inspectorii fiscalise vor apuca să verifice fiecare bon fiscal, legea nu va fifuncțională”, a declarat Edler pentru Gândul. El aexplicat că este mai „ieftin” pentru stat să-și asume uneleneconcordanțe decât să verifice dosare întregi cu chitanțe. „Dacă(contribuabilul – n.red.) spune că sunt în plic bonuri de 3.000 delei și, de fapt, sunt doar 2.900 de lei, pierderea este infimăpentru stat. O declarație eronată, cu 1.000 de lei în plus, arcosta statul doar 40 de lei. Fiscul n-ar trebui să se complice”, aexplicat deputatul UDMR. El a spus că, eventual, verificările arputea fi făcute prin sondaj: „Dacă vine cineva cu bonuri în valoarede un miliard de lei vechi, atunci sigur că-l verifici”.

Modelul grecesc

Premierul Emil Boc a anunțat recent că mecanismul de acordare adeducerilor în schimbul bonurilor va deveni operațional dintrimestrul patru al anului 2010 sau cel târziu la 1 ianuarie 2011.Potrivit lui Boc, scopul noii reglementări legale este de a combate”mica evaziune fiscală”.

Un mecanism similar a fost pus la punct în Grecia. Aici,cetățenii sunt scutiți de plata impozitului în cazul veniturilordeclarate de până în 12.000 de euro pe an. În schimb, ei trebuie săaducă facturi din care să reiasă că au cheltuit cel puțin 30% dinsuma declarată ca venit. După ce a intrat în vigoare aceastăreglementare legislativă, s-a înregistrat o creștere cu 7,8% aveniturilor din TVA la bugetul statului, în aprilie 2010 față deaceeași lună din 2009.

Și în Statele Unite se aplică un mecanism similar. Aici, o seriede cheltuieli sunt deductibile din venitul brut, înainte deimpozitare, dacă sunt prezentate facturile doveditoare. În aceastăcategorie de cheltuieli intră, printre altele, cele cucombustibilul și cu procurarea materialelor utilizate la renovareasau îmbunătățirile aduse locuinței de reședință.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
FOTO. Cum mai arată acum blonda Selena, de la trupa Candy, la ani buni după...
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Documentul care va fi obligatoriu pentru toți românii. Anunțul făcut astăzi, 6 decembrie
Liviu Dragnea o face pe Irina Tănase să plătească scump pentru presupusa infidelitate. Blondina a...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...