Cum caută Fiscul român banii „ascunși” în Franța, Ungaria și Moldova

Cum caută Fiscul român banii „ascunși în Franța, Ungaria și Moldova
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 08:02

Românii cu averi mari, nedeclarate, care dețin proprietăți șibunuri de lux în Franța, Ungaria și Moldova, fără a putea dovedisursa banilor cu care le-au cumpărat, au motive să-și facă griji.Fiscul poate obține oricând informații despre ei, pe bazaacordurilor bilaterale încheiate cu administrațiile fiscale dinaceste trei țări, într-o primă fază, și să îi oblige de anul viitorsă plătească un impozit de 16% pe suma pe care nu o potjustifica.

Este doar începutul demersului promis de Fiscul românesc înprivința impozitării averilor mari ale persoanelor fizice și careurmează să fie pus în practică cu ajutorul experților de la FondulMonetar Internațional (FMI), dar și din Franța. „Până acum, avemsemnate asemenea acorduri bilaterale cu Ungaria, încă de anultrecut, cu Moldova, de acum două luni și cu Franța. Am maidiscutat și cu reprezentanți ai administrațiilor fiscale din altețări, pentru a încheia parteneriate de acest gen astfel încâtschimbul de informații să se facă foarte rapid”, a declarat pentrugândulSorin Blejnar, președintele Agenției Naționale de AdministrareFiscală (ANAF).

Ultimele discuții cu omologii săi de pe mai multe continentele-a avut la Moscova, la sfârșitul săptămânii trecute, unde aparticipat la conferința organizată de Serviciul Federal Fiscal alFederației Ruse. Printre țările cu care ANAF a avut consultăriconcrete pe această temă se află Franța, Belgia și Polonia, alăturide un reprezentant al FMI.

Blejnar a explicat că nu toate țările au un asemenea sistem deimpozitare a persoanelor fizice cu venituri mari, în timp ce altelese pregătesc să îl implementeze. „Noi nu ne bazăm aceastăactivitate de control doar pe acordurile bilaterale, sunt și altebaze de date care ne pot oferi informații”, a spus șefulFiscului.

În așteptarea experților de la FMI și dinFranța

De altfel, încă din vară, Sorin Blejnar a declarat într-un interviuîn exclusivitate pentru gândul că îi va identifica pe românii cuaveri mari și neimpozitate și cu ajutorul informațiilor pe care leva cere de la autoritățile fiscale din fiecare țară europeană.

Nu este însă vorba despre cei care au plătit impozite și auactivități economice la vedere, ci despre acele persoane fizicecare nu-și pot justifica cheltuielile pe baza unor venituri înconsecință. „Noi trebuie să identificăm acele persoane fizice careau realizat venituri semnificative, care stau în spatele unorsocietăți comerciale offshore, de exemplu. Nu știu câți sunt, darmă aștept să fie câteva sute, probabil. Aceste persoane ce urmeazăa fi verificate vor fi selectate printr-o analiză de risc efectuatăde către departamentul special creat, pe care o să-l înființez pânăla sfârșitul anului”, adaugă Blejnar. De exemplu, în vizorulFiscului pot intra societăți mari din România, care au ca acționarifirme offshore. ANAF îi țintește exact pe acei cetățeni româniaflați în spatele acestor firme înregistrate în paradisurifiscale.

Este vorba de acele persoane fizice care nu au calitatea desalariat și nici nu ridică dividende din acțiunile la aceste firme,dar cu toate acestea cheltuie mai mult decât obțin dintr-oactivitate economică impozitată în România sau în străinătate.

Angajații ANAF din viitoarea direcție care se va ocupa deculegerea de date și va interacționa cu celelalte administrațiifiscale vor învăța mai multe și de la experții FMI.

Șeful Fiscului spune că în luna ianuarie urmează să vină laBucurești o echipă de specialiști de la FMI, pentru a asiguraasistența tehnică strict pe acest subiect. În februarie, în urmasolicitării părții române, sunt așteptați și specialiștii dinFranța, adaugă Blejnar.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...