Cum era Oprescu să concesioneze, „din greșeală”, întreaga Arenă Națională și nu doar serviciile de administrare

Cum era Oprescu să concesioneze, din greșeală, întreaga Arenă Națională și  nu doar serviciile de administrare
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 20:45

O parte dintre cele mai importante proiecte propuse de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, printre care și cel privind concesionarea Arenei Naționale, au fost adoptate, într-un final, de către consilierii municipali, însă nu înainte ca acestea să fie modificate, prin amendamente, de la titlu până la articole sau paragrafe.

Astfel, consilierii municipali au votat oportunitatea ca Arena Națională să aibă servicii de administrare private care să fie concesionate pe o durată de 49 de ani în, baza Ordonanței 34.

În proiectul de hotărâre semnat de primarul general se vorbea de „atribuirea contractului de concesiune a Stadionului Național Lia Manoliu”, iar baza legală ar fi trebuit să fie Ordonanța 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune.

„A fost vorba de o greșeală în proiect. Nu intenționez să concesionez stadionul, ci numai administrarea acestuia. Pe Ordonanța 34 am să mă trezesc la licitație cu 7.000 de firme, recunosc pot fi și internaționale, și nu începe decât un calvar al contestațiilor”, a spus primarul Sorin Oprescu.

La rândul său, viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, a explicat diferența dintre cele două acte normative care permit concesionarea. „Pe Ordonanța 54 se concesionează bunuri iar pe Ordonanța 34 se face concesionarea serviciilor. Ce vrem noi la Național Arena este concesionarea către o firmă privată a serviciilor de administrare”, a explicat el. Pentru ca o firmă să poată administra Arena Națională în parteneriat public-privat cu Primăria Capitalei va trebui ca CGMB să aprobe caietul de sarcini, studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico economici și în final contractul. Simplu spus, Consiliul Municipal a votat doar că este de acord să concesioneze, la un moment dat, serviciile de administrare de pe Arena Națională.

Asta va însemna tot atâtea ședinte ale CGMB, fiind foarte posibil ca votul final să fie dat de viitorii consilieri municipali.

Pentru RADET se fac alte studii și se caută un nou consultant

Primarul Sorin Oprescu le-a cerut consilierilor municipali să aprobe și proiectul privind delegarea gestiunii Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică din București. Consilierii i-au aprobat proiectul dar doar „pentru demararea procedurii legale” prin care primarul general să găsească un consultant care să întocmească un nou studiu de oportunitate.

Pentru studiul care a stat la baza proiectului de hotărâre inițiat de primarul general municipalitatea a cheltuit 120.000 de euro, însă acesta a fost contestat de sindicate pe motiv că nu reflectă situația reală de la RADET. Întrebat cât va costa un nou studiu, viceprimarul Mircea Raicu a răspuns: „Nu va mai costa nimic. Se vor actualiza datele din vechiul studiu cu realitatea de la RADET”. Și această hotărâre are toate șansele să fie aplicată de viitorul CGMB.

Podul Băneasa se consolidează cu 20 de milioane de lei

Consilierii municipali au aprobat, de asemenea, consolidarea în regim de urgență a structurii de rezistență a pasajului denivelat suprateran Băneasa peste calea ferată București-Constanța. „Este vorba de podul de la Elvila. Structura de rezistență este grav avariată”, a explicat primarul general.

Potrivit proiectului de hotărâre consolidarea pasajului va costa 20 de milioane de lei iar banii vor fi luați din fondul de rezervă aflat la dispoziția Primăriei Capitalei. Consilierii municipali au mai aprobat și proiectul primarului Sorin Oprescu privind scumpirea pasajului Mihai Bravu cu 38%. Oprescu a explicat că „este o reparație morală, pentru bancă. Plata s-a făcut cu întârziere”. Valoarea totală a investiției „Pasaj de acces Mihai Bravu” este de 45 milioane de euro.

Oprescu vrea să fie expertizate penalizările RADET-ului

Deși primarul Sorin Oprescu a cerut să fie aprobată o hotărâre prin care penalizările istorice pe care RADET le datorează ELCEN să fie șterse de Guvern, consilierii municipali i-au respins proiectul. Aceștia și-au argumentat decizia susținând că „ștergerea penalizărilor de către Guvern reprezintă un ajutor dat de stat companiilor, lucru interzis de Bruxelles. Guvernul este de acord să semneze un memorandum prin care penalizările să fie șterse de către Consiliul de Administrația al ELCEN dar numai după ce noi ajungem cu plata datoriilor la zi. Trebuie să stabilim un termen în care ne angajăm să achităm restanțele”. La rândul său, Oprescu a susținut că „nu este vorba de ajutor de stat când vorbim de penalități. Cerem ca aceste datorii să fie expertizate. Penalitățile sunt acum variabile iar după expertizare vom avea cifra corectă. ELCEN e în subordinea Ministerului Economiei, care la rândul său este în subordinea Guvernului și nu înțeleg de ce nu pot fi șterse”.

Imprumutul de 800 milioane de euro respins de CGMB

Nici proiectul prin care primarul general vrea să împrumute 800 de milioane de euro nu a fost aprobat de către consilierii municipali. Aceștia au spus că sunt de acord ca datoria de 500 de milioane de euro provenită din eurobonduri să fie rostogolită, dar că pentru diferența de 300 de milioane de euro, Oprescu trebuie să vină cu proiectele în care intenționează să investească.

Din cele 500 de milioane de euro provenite din eurobonduri, fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, a cheltuit 300 de milioane, diferența de 200 de milioane de euro fiind la dispoziția actualului primar general al Capitalei la începutul mandatului său. Termenul scadent pentru returnarea împrumutului este 2015.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021