Cum încearcă Dan Diaconescu să resusciteze OTV

Cum încearcă Dan Diaconescu să resusciteze OTV
Publicat: 04/07/2013, 19:14
Actualizat: 30/03/2019, 20:28

Dan Diaconescu nu reușește să resusciteze OTV, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) hotărând, joi, să respingă solicitările apropiaților acestuia de a reactiva licența audiovizuală a televiziunii Top 1 și de a o transforma în OTV.

Din nou, REPORT la LOTO 6 din 49. S-a câștigat la prima categorie a LOTO 5 din 40 și NOROC PLUS

În fapt, Diana Voiculescu, o colaboratoare apropiată a lui Dan Diaconescu, a preluat în luna mai pachetul majoritar de acțiuni la societatea Videomedia Plus SRL, care a deținut licența audiovizuală prin satelit a televiziunii Top 1.

În societatea Videomedia Plus SRL, Diana Voiculescu – directorul executiv al televiziunii OTV, căreia CNA i-a retras licența pe 22 ianuarie 2013 – deține 95% și este și administrator al acesteia, în timp ce Georgeta Gheorghe deține 5% din acțiuni. Diana Voiculescu a preluat acțiunile în televiziunea Top 1 de la Petrică Gheorghe, care în trecut a fost angajat al OTV.

Pe 14 iunie 2013, societatea Videomedia Plus SRL a depus la CNA un dosar în care a solicitat modificarea denumirii Top 1 în OTV, modificarea grilei televiziunii și modificarea amplasamentului sursei de program. În același dosar, Videomedia Plus SRL a informat CNA cu privire la modificarea acționariatului și la numirea lui Dan Diaconescu în funcția de director general al societății.

Totuși, încă din prima parte a acestui an, reprezentanții CNA au constatat că televiziunea Top 1 nu mai emitea programe și au decis efectuarea, începând din martie 2013, a unui control la acest post. Ulterior, pe 20 iunie 2013, CNA a retras licența audiovizuală pentru televiziunea Top 1 societății Videomedia Plus SRL, pentru încălcarea articolului articolului 57, alineatul 1, litera b din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, și mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului”.

Diana Voiculescu a contestat la CNA această decizie de retragere a licenței Top 1, solicitarea fiind analizată în ședința de joi, 4 iulie, a CNA, la care au participat mai mulți reprezentanți ai societății Videomedia Plus SRL și foști colaboratori ai televiziunii OTV, respectiv avocații Julia Zorkoczy și Cătălin Lungănașu, realizatorul TV Florin Condurățeanu și Laura Vasilescu, reprezentantul societății în relația cu CNA.

Potrivit avocatului Julia Zorkoczy, începând din luna mai, de când pachetul majoritar de acțiuni la Top 1 a fost preluat de Diana Voiculescu, televiziunea Top 1 a emis program, fiind neîntemeiată astfel aplicarea articolului 57 din Legea audiovizualului de retragere a licenței.

Laura Georgescu, președintele CNA, și Narcisa Iorga, membru al CNA, au spus că, în momentul controalelor efectuate de Consiliu, Top 1 transmitea cu totul altceva decât grila aprobată de Consiliu. Potrivit reprezentanților Consiliului, Top 1 transmitea un film cu Stan și Bran.

Astfel, membrii Consiliului au decis cu unanimitate de voturi să respingă contestația Videomedia Plus privind retragerea licenței Top 1, fapt care înseamnă că Top 1 nu mai poate să emită și, implicit, nici nu se poate pune problema transformării televiziunii în OTV.

„Din 20 martie (la primul control al CNA, n.r.) am avut primul semnal de alarmă la Top 1. Dumneavoastră vreți să vă poziționați în data de 20 iunie (când a fost efectuat al doilea control al CNA la Top 1, n.r.), dar din 20 martie nu a fost aplicată legea”, a spus Laura Georgescu.

În schimb, Florin Condurățeanu i-a spus Laurei Georgescu că au fost „niște stângăcii care nu au răsărit pe o rea-intenție”. „În condițiile în care se schimbă grila, acționariatul, sunt niște neîmpliniri. Nu au o șmecherie, o viclenie la fundația acestor lucruri”, a spus Condurățeanu.

El a făcut referire și la „puzderia de sms-uri” pe care foștii angajați ai OTV le primesc „de la numeroși români” care își doresc ca televiziunea să își reia emisia. „Pentru că au fost și greșeli de blamat la OTV, dar și apărări ale spiritului OTV (…) În ultimul timp, OTV nu mai era OTV-ul acela care generase lucruri derizorii, s-au făcut și emisiuni cu Eminescu, cu Labiș, cu Fănuș”, a spus Condurățeanu.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus: „Noua echipă a acestei vechi televiziuni are aceeași atitudine față de lege pe care a avut-o întotdeauna. Felul în care interpretează legea arată foarte clar că această televiziune nu are ce să caute pe piața din România”.

În schimb, Laura Georgescu a spus că, dacă reprezentanții Videomedia Plus respectă legea, ea nu are nicio problemă să acționeze „cu bună-credință”.

După votul Consiliului, avocata Julia Zorkoczy a declarat, pentru MEDIAFAX, că societatea Videomedia Plus va contesta decizia CNA de retragere a licenței Top 1, la Curtea de Apel București.

„Legea este foarte clară. Eu sunt convinsă că distinșii membri ai CNA știu foarte bine despre ce este vorba. Se spune acolo că întreruperea emisiei se face pentru motive tehnice pe o perioadă de 90 de zile și pentru orice alte motive mai mult de 96 de ore. Iar eu am dovada că am emis în toată perioada asta. Pentru nerespectarea grilei de programe puteau să ne sancționeze cu somație, amendă, cu orice altă sancțiune, dar nu cu retragerea licenței (…) Am întrebat dacă pe monitoarele lor de la CNA, în momentul în care se desfășura controlul, emitea program pe Top 1, și mi-au spus «Da», pentru că altfel nu aveau cum să constate că ce au văzut nu era același lucru cu grila aprobată”, a spus Julia Zorkoczy.

Dan Diaconescu a cerut, pe 28 mai 2013, Consiliului Național al Audiovizualului să „îngroape securea războiului”, precizând că a preluat două licențe din România și va solicita acordul CNA ca OTV să emită din nou pe una din acestea, părerile membrilor CNA față de această solicitare fiind însă împărțite.

CNA a retras, pe ședința din 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licența OTV a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licența OTV – un post aflat în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliștii îl retransmiteau în mod obligatoriu – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deținea licența televiziunii, nu a făcut dovada plății unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislației audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 și 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului, începând din anul 2009 și până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvență, și nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

Avocații firmei de avocatură Fenechiu-Savu și Asociații, care reprezintă societatea Ocram Televiziune SRL, au depus, pe 23 ianuarie 2013, la Curtea de Apel București o cerere de anulare a deciziei Consiliului Național al Audiovizualului din 22 ianuarie 2013 privind retragerea licenței de emisie a OTV.

Curtea de Apel București a respins, pe 3 aprilie 2013, cererea de anulare a hotărârii CNA privind retragerea licenței de emisie a OTV, decizia putând să fie contestată la instanța supremă. Instanța a stabilit că cererea lui Dan Diaconescu de anulare a deciziei CNA din 22 ianuarie în urma căreia postului OTV i-a fost retrasă licența de emisie este neîntemeiată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Vine vijelia peste România. Aduce și ninsori
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare