Cum l-a lovit Băsescu pe Sarkozy cu energie nucleară încă din 2009. Francezii au oricum 10% din afacerea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Cum l-a lovit Băsescu pe Sarkozy cu energie nucleară încă din 2009. Francezii au oricum 10% din afacerea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 05:09

Între atacurile lansate de președintele Traian Băsescu la adresaFranței se numără și reluarea temei referitoare la construireareactoarelor 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă – oafacere de patru miliarde de euro, din care Franța ar fi vrut”partea leului”. Acesta ar fi și motivul pentru care Franța ar ficerut amânarea intrării României în spațiul Schengen.

După ce, în interviul acordat, joi seara, postului public deteleviziune, a trecut în revistă „practicile din timpul GuvernuluiNăstase”, exemplificând cu afacerea fregatelor, contractul cuBechtel, privatizarea Petrom, Băsescu a clamat: „Sporturi de asteaeconomice nu se vor întâmpla atât timp cât eu îndeplinesc funcțiade președinte”. Apoi, a lăsat să se înțeleagă că unul dintre”sporturile” a cărui practicare a interzis-o este tocmaisolicitarea Franței de a fi implicată în megaafacerea Cernavodă:”Am văzut propovăduite pe la televiziuni: domnule, contracte. Ce săfacem, suntem producători de uraniu și de apă grea pentru reactoarecu tehnologie CANDU. Cum să schimbăm tehnologia când avem deja douăreactoare CANDU?! Dacă cineva ar gândi, că am văzut dezbatereaasta… Alt tip de reactor necesită tehnologie cu uraniu îmbogățit.România nu face uraniu îmbogățit. Să devin dependent și decombustibilul de la Cernavodă, când eu am tehnologie și îmiprocesez singur combustibilul nuclear, fac 80% din instalațiileunui reactor în industria românească, fac apa grea înRomânia…”.

Băsescu, răspunzându-i lui Sarkozy în 2009: „Nu se puneproblema să schimbăm tehnologia la Cernavodă”

Adrian Cioroianu, ministrul de Externe al României în februarie2008, când președintele Franței, Nicolas Sarkozy a vizitat România,a declarat că acesta a discutat cu omologul său român posibilitateaca România să cumpere tehnologie nucleară franceză. Răspunsul luiBăsescu s-a lăsat așteptat până în mai 2009, când a anunțat că”România merge pe aceeași tehnologie la reactoarele 3, 4, petehnologie canadiană. Nu se pune problema să venim cu altceva,pentru că întreținerea ar fi prea scumpă”.

În iunie 2009, România a solicitat Comisiei Europeane avizareainvestiției de la Cernavodă. Avizul favorabil a fost dat abia îndecembrie 2010. Surse diplomatice susțin că, în acest interval,Franța a exercitat presiuni pentru modificarea decizieiBucureștiului.

În octombrie, anul trecut, ministrul de Externe, TeodorBaconschi, anunța că va merge la Paris, pentru a pregăti o vizită apreședintelui României. După câteva zile, Traian Băsescu a criticatinițiativa ministrului de Externe, considerând-o „nefericită”.Băsescu a explicat că se întâlnește suficient de des cu Sarkozy, lareuniunile CE, adică o dată la trei luni, nefiind necesară oîntâlnire specială.

Francezii vor avea, totuși, o zecime din afacereareactoarelor 3 și 4

Investiția în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, estimată la 4miliarde de euro, va fi realizată de Energo Nuclear, companieînființată în 2009 și controlată de statul român, prinNuclearelectrica – companie 100% de stat. Nuclearelectrica deține60,15% din acțiunile Energo Nuclear, ceilalți acționari fiind RWE(Germania), GDF SUEZ (Franța) – cu câte 9,15% din titluri,ArcelorMittal România și Iberdrola – 6,2%. Din consorțiu a făcutparte și Enel, dar compania italiană a renunțat la acțiuni, înfavoarea Nuclearelectrica, tranzacția fiind perfectată chiar laînceputul acestui an. Cele două noi unitați se estimează că vor fipuse în funcțiune în 2015-2016, urmând a produce aceeași cantitatede energie pe care o produc, acum, reactoarele 1 și 2. Acestea dinurmă vor fi închise în maxim 30 de ani, dar deocamdată produc,împreună, circa 18% din consumul de energie electrică al țării.

Comisia Europeană a emis o opinie favorabilă referitoare lafinalizarea Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de laCernavodă, după ce specialiștii europeni s-au deplasat peamplasamentul Cernavodă, având mai multe runde de discuții cuspecialiștii locali și oficialitățile române pe tema tehnologieiCANDU, utilizată în cazul reactoarelor de la Cernavodă.

Ministerul Economiei susține că proiectul Unităților 3 și 4 aleCentralei Nucleare de la Cernavodă va include o serie deîmbunătățiri substanțiale față de proiectele primelor două unități,pentru a fi respectate standardele actuale de securitate nuclearăaplicabile la nivel european și internațional.

Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedeaconstrucția a cinci unități. Unitatea I a fost terminată în 1996,are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5TWh. Unitatea II, având aceeași capacitate totală, a fost pornităpe 6 mai 2007, fiind conectată la sistemul energetic național pe 7august și funcționând la parametrii normali din luna septembrie aaceluiași an.

Avantajele și dezavantajele tehnologiei canadiene de laCernavodă

CANDU este o abreviere a expresiei „CANada Deuterium Uranium”,semnificând un reactor nuclear generator de energie electricădezvoltat în Canada, care utilizează apă grea ca moderator alneutronilor, dar și pentru răcirea instalației, respectiv folosinduraniu natural drept combustibil al reactorului. Apa grea, folositădrept moderator, este produsă la ROMAG PROD Drobeta-TurnuSeverin.

CANDU este un reactor nuclear de tipul PHWR (Pressurized HeavyWater Reactor), adică un reactor în care apa grea, aflată subpresiune, îndeplinește dubla funcție de a răci ansamblul de barecare formează combustibilul nuclear și de a modera neutroniirezultați din fisiunea spontană a uraniului ce se folosește dreptcombustibil.

Avantaje CANDU (prin comparație cu alte tipuri dereactoare nucleare):

1. Utilizează apa grea, ce se poate obține oriunde în lume, prinîmbogățirea apei, se poate refolosi după îndepărtarea tritiului șieste o substanță moderatoare foarte eficientă, datorită absorbțieirelativ reduse a neutronilor de fisiune;

2. Folosește drept combustibil Uraniul natural, care conțineizotopul 235U în proporție de 0,71%, acesta fiind singurul izotopal uraniului care fisionează cu neutroni termici. Uraniul naturalse găsește sub formă de zăcăminte naturale în multe din țărilelumii și nu presupune existența unor uzine de îmbogățire izotopică,ce folosesc tehnologii scumpe;

3. Reactorul CANDU este mult mai eficient decât celelalte tipuride reactoare ce folosesc apă obișuită, deoarece consumă cuaproximativ 15% mai puțin uraniu natural.

Dezavantaje CANDU:

Nu există dezavantaje economice notabile prin comparație cu alealtor tipuri de reactoare, însă, după unii specialiști (în specialcei care susțin protestele activiștilor Greanpeace), pericoleletipice de exploatare sunt ușor mai ridicate:

1. Vaporii de apă grea tritiată. Tritiul emite radiații β șiprezintă pericol de iradiere internă prin inhalare;

2. Radiațiile gamma prezintă pericol de iradiere externădatorită puterii de pătrundere, care este mare, spre deosebire deputerea de ionizare care este mică.

3. Radiațiile alfa și beta prezintă pericol de iradiere numai încazul unei instalații „deschise” (în cazul proiectului de laCernavodă, sursele de radiații alfa și beta sunt ecranate).

4. Neutronii. În general, zonele cu câmpuri de neutroni suntinaccesibile

Cel mai recent incident de la Cernavodă s-a consemnat pe 28februarie 2010, când Unitatea 2 a fost oprită în mod controlat, dincauza detectării unei scăpări de agent primar în interiorulclădirii de protecție a reactorului.

Din cele 441 de reactoare nucleare funcționale ale lumii, 29sunt de tipul CANDU și se mai găsesc (pe lângă cele de laCernavodă) în Canada (17 + 3 în curs de modernizare), China (2),Argentina (1), India (2 existente, 3 în construcție și încă 13 cutehnologii derivate din CANDU), Coreea de Sud (4) și Pakistan (1).Se estimează că, în circa 10 ani, numărul reactoarelor nucleare vacrește la 500.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...