Cum ne scade CREȘTEREA ECONOMICĂ din 2012 văzând cu ochii. Tănăsescu, FMI: „România are nevoie de UN ALT PLAN”

Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 12:18

Cabinetul Boc a încălcat legea privind bugetul de stat și anul acesta. Deși Guvernul era obligat să prezinte Parlamentului proiectul de buget cel târziu pe 15 octombrie, Executivul a amânat, cel mai probabil, acest moment pentru începutul sau chiar pentru mijlocul lunii noiembrie, respectiv la finalul misiunii FMI și CE la București.

Întrebat de gândul de ce și în acest an a fost încălcat termenul limită impus de lege privind depunerea proiectului bugetului de stat pentru anul viitor în fața Parlamentului, Guvernul României a declarat că nu dorește să comenteze.

Bugetul, amânat pentru că așa ar fi cerut Comisia Europeană

Motivul pentru care Executivul de la București a încălcat legea și anul acesta ar fi că se așteaptă ca oficialii Comisiei Europene să definitiveze prognozele de creștere economică pentru fiecare stat UE, după cum au declarat pentru gândul surse guvernamentale.

„Nu avea cum să fie depus la timp. Comisia a solicitat ca acest lucru să se întâmple după ce va definitiva prognoza de creștere economică pentru 2012, pentru fiecare stat în parte. Prima evaluare a avut loc pe 4-5 octombrie, la București, a doua va avea loc pe 19-20 octombrie, la Bruxelles, iar prognoza va fi definitivată pe 24 octombrie, nu doar pentru România, ci pentru toate statele UE”, ne-au declarat sursele.

„Oricum, forma finală va fi stabilită în cadrul misiunii comune. Prezentarea bugetului acum nu ar fi avut sens atât timp cât nu este proiectul final. În Parlament nu poți să te duci cu variante, ci cu proiectul final”, au adăugat ele.

În perioada 25 octombrie – 7 noiembrie se va desfășura la București misiunea FMI și CE de evaluare a acordului de tip preventiv cu România, tema principală a misiunii fiind, cel mai probabil, fundamentarea bugetului pe 2012.

În ceea ce privește creșterea economică prognozată de partea română, sursa citată susține că „cel mai probabil va fi de puțin sub 3%”, cu mențiunea că Guvernul „trebuie să discute și cu FMI și CE în ceea ce privește acest indicator”.

Boc: riscul recesiunii nu a dispărut

Premierul Emil Boc a declarat marți că riscul recesiunii nu a dispărut și el este oricând posibil. „Se vorbește tot mai mult la nivelul Uniunii Europene de pericolul revenirii recesiunii în anul 2012. Eu spun că acest pericol nu este complet înlăturat și că oricând este posibil. Pentru a evita revenirea României în recesiune, nu avem altă alternativă decât continuarea reformelor”, a declarat prim-ministrul, citat de Mediafax.

El a ținut să dea asigurări că bugetul pe anul viitor nu va fi afectat de politica electorală, deoarece stabilitatea macroeconomică este de preferat în locul unor „politici aventuriere”, conform agenției de presă.

Luni, premierul a declarat că bugetul de stat este finalizat dar că „așteptăm doi indicatori macroeconomici importanți pe care trebuie să îi stabilim în perioada următoare și care nu depind de noi”.

Guvernul nu a trimis proiectul de buget nici la FMI, nici la CE

Contactat de gândul, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Washington, a declarat că până în momentul de față Guvernul de la București nu a transmis nici Fondului, nici Comisiei, proiectul de buget, elaborarea acestuia urmând să aibă loc cu ocazia vizitei oficiale de la finele acestei luni. Evitând să folosească cifre, fostul ministru de Finanțe, a trasat, în linii mari, strategia după care ar trebui fundamentat bugetul pe 2012.

„Dat fiind contextul internațional este clar că prognoza de creștere economică va fi revizuită în jos. Tema cheie cred că este cuantumul deficitului bugetar. Cred că această țintă de 3% din PIB, asumată de Guvern, este una care poate fi atinsă”, ne-a declarat Tănăsescu.

„Acest lucru este posibil însă doar atât timp cât se continuă reformele începute și se restructurează anumite sectoare ale economiei, cum ar fi agricultura și companiile de stat”, a adăugat el.

Oficialul FMI a precizat că rămâne de văzut care este politica salarială, cea privind cheltuielile sociale, privind investițiile și managementul companiilor de stat.

„Anul acesta am avut un an agricol bun. Am avut noroc. A plouat și apoi a ieșit soarele când a trebuit”

„Vorbim despre un război al încrederii, al percepției, la nivelul întregii Uniuni Europene. În România este același lucru. Bugetul trebuie să fie fundamentat astfel încât să fie credibil și în consens cu așteptările piețelor. Este nevoie de politici consistente și credibile”, a explicat reprezentantul României la FMI.

În ceea ce privește creșterea economică, Tănăsescu este de părere că România, la fel ca și alte state, trebuie să își găsească un nou model, în care motoarele de până acum, fie că a fost vorba despre consumul intern pe bază de importuri sau de exporturile vulnerabile la cererea de peste graniță, să aibă ponderi mai reduse. Primul răspuns la impulsionarea creșterii economice este accesarea și absorbția fondurilor europene. Al doilea este restructurarea sectoarelor economice care performează mult sub potențial.

„Anul acesta am avut un an agricol bun. Am avut noroc. A plouat și apoi a ieșit soarele când a trebuit. Anul viitor nu va mai fi însă așa. Este limpede că România are nevoie, cât mai rapid, de un alt plan de creștere economică, în care segmentele importante ale economiei să producă o valoare adăugată mai mare”, a explicat fostul ministru de Finanțe.

O creștere economică de 3% din PIB, deși poate părea mică în comparație cu prognoza oficială a Guvernului, lansată în august, de 3,5-4% din PIB, ea este considerată mare de către unii economiști.

„Proiectul de buget, așa cum reiese el din strategia fiscal-bugetară pe următorii doi ani, conține niște ținte care acum par a fi nerealiste. Practic, bugetul trebuie elaborat din nou”, a declarat pentru gândul Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal din România, organism înființat la cererea expresă a FMI, menit să supravegheze politica fiscală a Guvernului. Ionuț Dumitru este economistul-șef al Raiffeisen Bank România.

„De exemplu, acolo se prevede o creștere economică de 3,5%-4% din PIB. În momentul de față însă, date fiind condițiile externe, cred că bugetul ar trebui fundamentat, mai degrabă, pe o creștere economică de circa 2% din PIB. Estimarea Raiffeisen, de exemplu, este acum de 1,8% din PIB pentru 2012”, a adăugat el.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu: Și o creștere de 2% din PIB ar fi bună

Contactat de gândul, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat că „este nevoie de un schimb de opinii între oficialii români și cei ai FMI și ai CE, schimb care va avea loc luna aceasta”. „Până atunci nu mi s-ar părea prudent să vorbim despre acest lucru. Trebuie ca aceste discuții să aibă loc mai întâi”, a precizat el.

Croitoru, care a fost desemnat exact acum doi ani de către președintele Traian Băsescu la funcția de premier al României, a declarat recent, în cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar, că și o creștere economică de 2% din PIB ar trebui considerată bună de către Guvern.

Alegerea corectă a progozei privind creșterea economică este foarte importantă pentru că de ea depinde politica de cheltuieli a unui stat. Dacă bugetul va fi fundamentat pe un nivel mai ridicat al creșterii PIB, atunci, teoretic, Guvernul se așteaptă să aibă venituri mai mari, în special din taxe și impozite, ceea ce permite, respectând ținta de deficit bugetar, să cheltuiască mai mult decât în cazul unei prognoze de creștere economică mai mică.

În ceea ce privește deficitul bugetar, respectiv raportul dintre veniturile și cheltuielile statului, Guvernul s-a angajat în fața FMI și a Comisiei Europene ca acesta să nu depășească 3% din PIB, respectiv că nu va cheltui decât cu 3% mai mult decât va încasa.

BERD a redus la 1,1% din PIB estimarea de creștere economică, de la 3,8% din PIB

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat marți că a redus prognoza de creștere economică a României în 2012 la doar 1,1% din PIB, datorită expunerii economiei românești la criza din Grecia. BERD a revizuit, tot în jos, și estimarea privind creșterea economică de anul acesta, de la 1,9% la 1,5% din PIB.

Guvernul ar putea apela la neindexarea pensiilor în 2012 pentru a respecta deficitul bugetar

Ținta de 3% din PIB este însă una foarte ambițioasă, care s-ar putea să nu poată fi atinsă decât dacă Guvernul ia măsuri suplimentare de echilibrare a bugetului, fie că este vorba despre majorarea veniturilor (majorări de taxe și impozite, reducerea evaziuni etc.), fie că va tăia din cheltuieli (de exemplu de la investiții).

„Conform calculelor de până acum, la o creștere economică de 4% din PIB, un deficit bugetar de 3% din PIB este o țintă destul de ambițioasă, estimarea fiind că acesta ar urma să fie, de fapt, de 3,5%-3,6% din PIB”, a explicat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. „Dacă va fi vorba despre o creștere economică de 2% și nu de 4% din PIB, atunci la deficitul bugetar ar urma să se adauge încă 0,8% din PIB, de unde rezultă un deficit total de 4,4% din PIB”, a adăugat el.

Dacă „punctul de pornire” este de 4,4% din PIB, după cum explică Dumitru, atunci este evident că Guvernul va fi nevoit, într-un fel sau altul, să „rezolve problema acestui 1,4% din PIB”. Un pilon pentru aducerea deficitului bugetar în cadrul stabilit ar putea fi tăierea anumitor cheltuieli sociale. „Nu cred că îți poți permite, în acest context, să majorezi cheltuielile sociale. Trebuie ca Guvernul să se întrebe foarte serios dacă își permite indexarea pensiilor în 2012 și readucerea salariilor la nivelul de dinaintea tăierii. Eu, personal, cred că răspunsul este ”, ne-a declarat el.

Înjumătățirea creșterii economice prognozate ar însemna că PIB va crește cu doar 5 miliarde de euro

Dacă România va avea o creștere economică de 3,5%-4% din PIB, așa cum prognozase Guvernul în august, atunci valoarea totală a economiei, PIB, ar ajunge de la aproape 130 la 140 de miliarde de euro, conform scrisorii cadru pentru bugetul pe 2012, prezentată de ministerul Finanțelor la finele lunii august. În cazul în care evoluția economiei va fi la jumătate din așteptări, rezultă că PIB va crește, efectiv, cu doar cinci miliarde de euro, până la aproape 135 de miliarde de euro.

Creșterea economică nu este însă, nici pe de parte, singura prognoză pe care Guvernul ar trebui să o schimbe, după cum susțin economiștii. În scrisoarea cadru pe 2012 Executivul mizează pe o creștere de 3,2%-3,6% a consumului gospodăriilor, față de anul precedent, și pe o apreciere de 5,3%-5,8% a formării brute de capital fix, față de 2011. E revenire economică mai slabă va însemna, cel mai probabil, și un revenire mai puțin accentuată a consumului și a investițiilor.

Un alt indicator foarte important este „consumul colectiv efectiv al administrației publice”, depre care cabinetul Boc estima acum două luni că va crește cu 1,5% față de anul acesta, în condițiile în care în 2011 a scăzut cu 1% iar în 2010 cu 3,2%. O creștere economică sub așteptări va necesita, inevitabil, ajustări și pe partea de cheltuieli din bani publici.

O altă problemă este cea legată de numărul șomerilor. În documentul din august Guvernul prognoza un număr de 410.000 de șomeri anul viitor, în scădere cu 35.000 față de anul acesta. În cazul în care va fi nevoie de noi reduceri de posturi în companii de stat, pentru a reduce factura salariilor, această estimară ar putea fi depășită, cu atât mai mult cu cât piața forței de muncă nu dă încă semne de revenire.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...