Cum și-a construit Daciana o casă, în 2010, fără să știe Ponta. Plus: micile economii ale Elenei Băsescu

Redactor:
Marian Sultănoiu
Redactor:
Raluca Dumitriu
Cum și-a construit Daciana o casă,  în 2010, fără să știe Ponta. Plus: micile economii ale Elenei Băsescu
Nu mai puțin de două case de vacanță are în comuna Cornu europarlamentarul PSD, Daciana Sârbu.

Nu mai puțin de două case de vacanță are în comuna Cornueuroparlamentarul PSD, Daciana Sârbu.

Una din 2001, de 196 metri pătrați, pe care a cumpărat-o,cealaltă din 2010, ceva mai mare, de 202,5 metri pătrați, pe care aconstruit-o. Datele apar în declarația sa de avere, publicată pesite-ul ANI. Soțul, președintele PSD Victor Ponta, a calificat,ieri, drept „prostie” faptul că Daciana ar deține două case devacanță: „E o prostie. Este strict o prostie”. Chestionat dacă,totuși, este adevărat ce scrie soția sa în declarația de avere,acesta a spus: „Vă rog să o întrebați pe doamna Sârbu. Când o săfiu purtătorul ei de cuvânt, o să vă spun”. „Mă bucur că toțiparlamentarii europeni câștigă un salariu bun”, a afirmat Pontaîntrebat cum cataloghează din punct de vedere financiar anul 2010,în ceea ce privește veniturile obținute de soția sa ca membruPE.

Daciana: „Este adevărat că am construit o casă nouă laCornu”

Daciana Sârbu a precizat, pentru gândul, că nu estegreu să apară anumite neclarități în redactarea declarațiilor deavere din pricina formularelor tipizate. „Este adevărat că amconstruit o casă nouă la Cornu, dar clădirea este în aceeași curteși chiar lângă clădirea deja existentă. Sigur că trebuia să oînregistrez chiar dacă este o anexă sau o casă de lemn, pentru căare autorizație de construcție”, a explicat Daciana Sârbu.
Aproape o jumătate de milion de euro a reușit să strângă într-un anși jumătate europarlamentarul PSD, Adrian Severin. Conformdeclarației de avere de pe site-ul ANI, acesta a strâns pe numelesău și al soției 234.497 de lei, 843.282 de euro și 35.936 dedolari, ceea ce înseamnă un surplus de 475.201 euro față de anul2009.

Corina Crețu a adus bani de acasă

Singurul europarlamentar român care, în loc să economisească dinindemnizații a cheltuit din economii, este CorinaCrețu (PSD): „Da, am văzut și eu că am mai puțin decâtaveam și am intrat la idei. Dar ce puteam face. Multe dintredeplasări le-am plătit din buzunar, sumele alocate de la Parlamentpentru aceste delegații neputând de-păși o anumită limită. Dar,sincer, nu refuz să particip la astfel de întâlniri internaționale,acestea fiind benefice atât în plan parlamentar, cât și în ceea ceprivește reprezentarea partidului”. Aceasta și-a redus sumeleacumulate în conturile bancare de la 62.775 euro la 54.435 euro, întimp ce colega sa, europarlamentarul Rovana Plumb, va avea dereturnat credite însemnate: 800.000 de euro la BRD și 52.000 deeuro, datorie către o persoană fizică.

Adina Vălean nu mai vrea să stea departe decasă

Declarația de avere a europar-lamentarului PNL, AdinaVălean, pu-blicată pe site-ul ANI, arată că aceasta adobândit în 2009, anul căsătoriei cu liderul liberal CrinAntonescu, bijuterii de aur cu diamante în valoare de 10.000 euro.În document mai este menționată achiziționarea unui autoturism BMW,fabricat în 2005. De asemenea, euro-parlamentarul PNL a declarat,în 2010, conturi însumând 308.000 euro, aproape 16.000 lei și 8.000dolari. Spre deosebire de Daciana Sârbu, care a reușit săeconomisească, potrivit declarațiilor de avere, apoximativ 74.000de euro, Adina Vălean a pus deoparte aproape 220.000 de euro în2010.

„Suma declarată conține, pe lângă un cuamtum al indemnizațiilorde europarlamentar, și totalul care se regăsește în diferiteconturi, fie în lei sau alte valute. Eu mai am și alte surse devenit, dincolo de indemnizații, acestea întinzându-se pe o perioadămai lungă de timp”, a precizat Vălean, pentru gândul. Liberala amenționat că este foarte posibil să decline oferta candidaturiipentru un nou mandat: „Este greu să stai atât de mult timp departede fa-milie. În primul rând. În al doilea rând, aș dori foarte multsă aplic, în planul politicii interne, toată experiența a-cumulatăîn perioada în care am fost europarlamentar”. Un alteuroparla-mentar liberal, Norica Nicolai, nu a achiziționat noibunuri, ci și-a sporit semnificativ conturile bancare. Dacă în2009, aceasta a declarat venituri de aproximativ 100.000 de lei, în2010, suma declarată a fost de aproximativ 34.000 euro și 44.000lei.

La rândul său, liberalul Cristian Bușoi aachiziționat în 2009 un apartament în Bruxelles, pe lângă cele douădeținute deja în București. Valoarea bijuteriilor și ceasurilordeținute s-a mărit de la 15.000 euro la 17.000 euro. Din ultimadeclarație de avere, de pe site-ul ANI, a europarlamentarului PNL,Ramona Mănescu, reiese că aceasta a dobândit un autoturism Fordfabricat în 2007, față de cele două pe care deja le deținea.

În ceea ce o privește pe liberala Renate Weber,aceasta a făcut o donație, în iulie 2010, către Viorica Weber învaloare de 44.000 de euro. Dacă în 2009, Weber declara aproximativ40.000 de euro și 4.000 de lei în conturi, în 2010, suma în euro ascăzut la 19.000, iar cea în lei la 3.400.

EBA a făcut economii

Europarlamentarul Elena Băsescu a economisit, în2009 și 2010, peste 23.000 de euro și a plătit aproape jumătate dincreditul scadent în 2012. Potrivit declarației de avere, fiica ceamică a președintelui a dobândit, în ultimii trei ani, bijuterii deaur și argint în valoare de 2.500 euro și ceasuri de argint cu ovaloare pe care a estimat-o la 8.000 euro.

Ea și-a păstrat autoturismul Range Rover fabricat în 2007. Deasemenea, conform declarației, Elena Băsescu a obținut de la PE38.000 euro pentru transport și diurnă și alți 25.200 euro pentrucheltuielile aferente cabinetului europarlamentar.

Averea lui Vadim, „inestimabilă”

Averea europarlamentarului PRM, Corneliu VadimTudor, nu s-a schimbat în 2010. Conform declarației,publicată pe site-ul ANI, acesta deține o casă de locuit cumpăratăîn 1996, un autoturism Logan, precum și o colecție de autografe acărei valoare este considerată de europarlamentar drept”inestimabilă”.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Povestea mașinii de 3.000.000 de euro pe care o deține un român! Cum a ajuns...
Accident în județul Iași, 17 persoane transportate la spital. Un autotren și un microbuz au...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Închisoarea supranumită Bastilia României, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales...
Horoscop 16 mai 2021. Zodia care face spectacol la locul de muncă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
BREAKING NEWS: Este vorba de marele actor Ion Dichiseanu- Anunţul a fost făcut chiar de...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea familiei care a lăsat viaţa din Bucureştiul agitat pe o viaţă la un conac...
Inchide