Cum va arăta cardul național de sănătate: sunteți de acord cu donarea de organe?

Redactor:
Vlad Mironescu
Cum va arăta cardul național de sănătate: sunteți de acord cu donarea de organe?
Cardul național de sănătate, document eliberat contra cost, va include pe cip date privind bolile cu risc vital, grupa sanguina și Rh-ul, statusul asiguratului - sănătos sau bolnav cronic - cât și cel privind donarea de organe, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al MS.

Cardul național de sănătate, document eliberat contra cost, vainclude pe cip date privind bolile cu risc vital, grupa sanguina șiRh-ul, statusul asiguratului – sănătos sau bolnav cronic – cât șicel privind donarea de organe, potrivit unui proiect de ordonanțăde urgență al MS.

Potrivit proiectului, cardul național cuprinde informații minime,precum datele de identitate, codul numeric personal, cod asigurat,data expirării cardului, numărul de identificare și acronimul caseide asigurări de sănătate care emite cardul, numărul de identificarea cardului.

Totodată, cardul conține date care vor fi stocate pe cip. Astfel,cip-ul va conține diagnostice medicale cu risc vital, grupasanguină și Rh, înregistrarea numărului de solicitări de serviciimedicale prin codul furnizorului, dovada achitării contribuțieipentru asigurările sociale de sănătate, status asigurat: sănătossau bolnav cronic, status donor organe, precum și alerte speciale:tratamente speciale, proteze, dar și informații despre medicul defamilie: nume, prenume, date contact sau despre coasigurați.

Cheltuielile necesare producerii cardului național de asigurărisociale de sănătate se suportă atât de Casa Națională de Asigurăride Sănătate, cât și de asigurat. Asiguratul suportă contravaloareacardului național de asigurări sociale de sănătate și costurileaferente distribuției acestuia, arată documentul MS.

„Componenta informatică a cardului național de asigurări sociale desănătate este o funcționalitate intrinsecă a sistemului informaticunic integrat. Cardul se eliberează și se administrează folosindservicii de operare și management al unei unități specializate înacest scop și numai prin intermediul sistemului informatic unicintegrat al asigurărilor sociale de sănătate”, potrivitproiectului.

Furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitivemedicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări desănătate au obligația să acorde asistență medicală titularilor decard național de sănătate, care prezintă acest document la dataacordării respectivelor servicii.

Cardul național de sănătate se emite individual pentru fiecareasigurat cu vârsta peste 14 ani. Asigurații cu vârsta de până la 14ani beneficiază de servicii medicale, medicamente și dispozitivemedicale decontate din bugetul Fondului național unic de asigurărisociale de sănătate în baza documentelor care atestă calitatea deasigurat.

Persoanele asigurate au obligația prezentării cardului național deasigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilormedicale de către furnizorii aflați în contract cu casele deasigurări de sănătate. Neprezentarea cardului conduce laneacordarea acestor servicii, cu excepția serviciilor.

Producerea cardului național de asigurări sociale de sănătate serealizează de către Imprimeria Națională S.A, iar personalizareadocumentului de către Centrul Național Unic de Personalizare aPașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generate dePașapoarte, structură componentă a Ministerului Administrației șiInternelor.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vorelabora în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare aprezenței ordonanțe de urgență, norme metodologice care vor fiaprobate prin hotărâre a Guvernului, arată proiectul MS. (Mediafax)

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Andreea Esca, cu sânii la vedere! Cum a putut să apară pe post:
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide