CUM VREA „CLUJANA” SĂ INVADEZE CU PANTOFI ROMÂNEȘTI PIAȚA DIN RUSIA. Secretele afacerii care a crescut cu 10% în criză – GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 20:34

Rușii vor purta în curând ghete fabricate la Cluj. Producătorulde încălțăminte „Clujana” intenționează ca în această primăvară sădemareze exporturile pe piața rusească sub brand propriu.

„Avem comenzi din Rusia. Nu vă pot spune cum am reușit.Italienii produc la noi în țară încălțăminte, iar produsele ajungpe piața rusă. De ce nu ar fi posibil și direct, să producem înRomânia și să vindem în Rusia? Sperăm ca din primăvară primeleexporturi de gheată clujană, tip insulated, să ajungă pe piațarusă”, a declarat pentru gândul RaduȚărmure, directorul general al „Clujana” SA. Acționarul majoritaral producătorului de încălțăminte este Consiliul Județean Cluj,care deține 98% din acțiuni. În cursul anului trecut, fabrica areușit să exporte pe piețele din Franța, Italia și Germania,nefiind însă exporturi sub brand propriu, ci doar pe modele cerutede clienții externi.

„În prezent, aproximativ 10 % din totalul producției merge laexport, urmând a se definitiva și alte contracte externe”, a maiarătat reprezentantul producătorului de încălțaminte.

Creștere de 10% în 2010

„Clujana” a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 9,7milioane lei (2,3 milioane euro), cu 10% mai mult față de anulanterior. Creșterea vânzărilor a fost posibilă și prin majorareavânzărilor pe piața internă, iar în 2011 conducerea fabricii are înplan deschiderea a 2-4 magazine în București. „În București nu avemmagazine care să fie ale noastre. Dacă vânzările vor merge bine,luam în calcul și deschiderea unor noi magazine și în alte oraședin țară”, a mai arătat Țărmure.

Marți, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, adeclarat într-o conferință de presă că în acest an se vizeazărecucerirea pieței din Rusia, unde societatea a avut o prezențăconstantă înainte de 1989.

„Conducerea «Clujana» poartă discuții pentru a intra cu produsede încălțăminte la export pe piețe din Rusia, unde a avut oprezență constantă înainte de 1989, dar și să intrăm pe piețe dinalte țări. Sperăm să recucerim, în acest an, piețele din EstulEuropei, după ce, în anul 2010, am reușit să ieșim la export înFranța, Italia sau Germania. «Clujana» era o marcă respectată, iarprodusele sale sunt recunoscute pentru calitatea deosebită. Dorimsă ne impunem prin calitate, raportată la preț”, a spus Tișe. SC”Clujana” are, în prezent, aproximativ 400 de angajați care vorprimi, începând din 1 ianuarie, salarii majorate cu cinci lasută.

În 2009 „Clujana” a avut o cifră de afaceri netă de 8,68milioane lei și un profit net de 729 lei, potrivit datelor de pesite-ul Ministerului de Finanțe. În 2004, datoria față de stat a”Clujana” a fost convertită în acțiuni, AVAS devenind acționarmajoritar, ulterior administrarea companiei a fost cedată către CJCluj.

Ofertă de cretă

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Rusă (CCIRR)este de părere că firmele românești nu fac suficiente eforturi casă pătrundă pe piața rusă.

„Firmele românești nu fac suficiente eforturi pentru a pătrundepe piața rusă. Ce a mai rămas din industria românească? Rusia estesupraofertată, se primesc zeci de mii de oferte pentru o cerere.Firmele romnești au nevoie de reclamă, să își omologheze produsele,ducem lipsă de profesioniști. Păi am rămas mască când unîntreprinzător a venit și mi-a spus că vrea să vândă în Rusia cretăpentru scris pe tablă”, a declarat Mihai Macsim, președinteleCCIRR. Acesta a spus că la una din prezențele României în 2010 laun târg de pe această piață participarea țării noastre ar fostorganizată doar cu una două zile înainte.

Comitet de promovare a exporturilor înRusia

În schimb, Mihai Ionescu, secretarul general al AsociațieiNaționale a Exportatorilor și Importatorilor (ANEIR), spune că defapt firmele românești încearcă să ajungă pe această piață.

„Sunt două probleme. Deși există mare interes pentru mărfurileromânești din partea pieței ruse, nu atât din partea Moscovei,partea românească nu a reușit să îndeplinească cerințele acesteipiețe. Cei de acolo vor ca marfa să fie importată de români, periscul lor. Am avut un centru de promovare pe această piață, dar afost închis din lipsa finanțării de la bugetul de stat”, a declaratpentru gândul Mihai Ionescu. O altă problemă este cea legată definanțare.

„Exportul presupune un efort financiar. Firmele trebuie săblocheze banii până când marfa se vinde în totalitate. Nu oricinepoate deschide un magazin acolo”, a explicat Ionescu. El a arătatcă în prezent sunt discuții cu Ministerul de Externe și cel alEconomiei pentru înființarea unui centru de promovare a comerțuluicu Rusia, China și Egipt. În 2009, exporturile Rusiei în Româniaerau de circa două miliarde de euro, iar cele ale României în Rusiaerau de aproximativ 100 de milioane de euro.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...