Cumpărarea unei mașini electrice, subvenționată de stat cu 5.000 de euro. Vezi câte astfel de automobile au cumpărat românii până acum

Cumpărarea unei mașini electrice, subvenționată de stat cu 5.000 de euro. Vezi câte astfel de automobile au cumpărat românii până acum
Cumpărătorii de mașini electrice ar putea beneficia de un ajutor din partea statului român de circa 5.000 de euro.
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 15:18

Cumpărătorii de mașini electrice ar putea beneficia de un ajutordin partea statului român de circa 5.000 de euro.
Strategia Comisiei Europene(CE) cu privire la Transporturi exprimăintenția oficialilor europeni ca, până în 2050, numărulautovehiculelor alimentate cu combustibil convențional să se reducăcu 50%. Guvernul României face un pas în direcția acestui dezideratși, prin vocea ministrului Mediului, Laszlo Borbely, anunță căpregătește o ordonanță de urgență prin care statul va acorda oserie de facilități cumpărătorilor de mașini electrice. Într-oprimă fază, beneficiari vor fi instituțiile publice, iarfacilitățile vor veni de la Fondul de Mediu în două forme, fie prinprogramul „Rabla”, fie prin subvenționare directă a unui procent depână la un sfert din costul unei mașini electrice. „Diferența depreț dintre o mașină electrică și una normală cu performanțesimilare este de aproximativ 5.000 de euro, și atunci ne-am gânditca instituțiile care au o mașină veche pe care vor să o caseze prinprogramul Rabla și în locul ei să-și cumpere o mașină electrică săprimească șase vouchere în loc de unul”, a spus Borbely, citat deMediafax.

Mașinile electrice de pe piața locală așteaptă primiicumpărători

Deocamdată piața locală a mașinilor propulsate electric se aflăîn faza de pionierat, iar clienții români nu se arată foarteinteresați. „Comenzile pentru C-Zero au fost deschise în lunaianuarie, dar până în prezent nu există nicio comandă fermă. Primulmodel C-Zero a sosit săptămâna trecută în România și este destinatfilialei noastre”, spune pentru gândul Laura Antonov, directorul demarketing al Citroën România, una dintre cele două companii care auadus anul acesta pe piața locală un model electric. O păreresimilară este exprimată și de Ana-Maria Matei, directorul demarketing al distribuitorului Mitsubishi Motors pentru Romania careafirmă pentru gândul că „în ceea ce privește livrările cătreclienții finali acestea vor începe în luna aprilie, primul cliental modelului i MiEV fiind compania Mitsubishi Corporation. Suntinițiate discuții și cu doi alți potențiali clienți care dorescachiziționarea acestui model”.
Principalul impediment în calea cumpărării unei mașini electriceeste prețul ridicat, consideră specialiștii pieței auto. „Cred cămașinile electrice prezente anul acesta pe piața din România suntmult prea scumpe și lipsite de performanțele cerute de publicpentru un astfel de model”, a declarat pentru gândul Tudor Bratu,redactorul șef al ProMotor. Modelul C-Zero al francezilor de laCitroën are un preț de 36.642 de euro cu TVA, potrivit dateloroficiale, în timp ce „Mitsubishi Motors intenționează săstabilească prețul versiunii europene a lui i-MiEV în jurul a33.000 – 35.000 de euro”. Comercianții sunt însă optimiști, cei dela Mitsubishi aminitind experința colegilor de pe piața estonianăunde guvernul local a comandat 500 de unități i MiEV. În prezent,singura facilitate oferită de statul român la achiziționareamașinilor electrice este scutirea taxei de primă înmatriculare.

Constantin Stroe, vicepreședintele Dacia: avem nevoie deinfrastructura necesară alimentării mașinilorelectrice

Un alt obstacol în calea expansiunii mașinilor electrice înRomânia este absența infrastructurii. În cadrul discuțiilor avutemiercuri cu reprezentanții celui mai mare constructor auto de piațalocală, Renault, Laszlo Borbely și reprezentanții Renault auprecizat că există discuții pentru încheierea unor parteneriate cudistribuitorii de energie electrică. „Nu se pune problema caRenault să fabrice autovehicule electrice în România”, a declaratpentru gândul Constantin Stroe, vicepreședintele Dacia Renault,care a adăugat că „stimulentele pregătite de Ministerul Mediuluiarată o deschidere importantă, dar până să putem vorbi serios deacest subiect avem nevoie de infrastructura necesară alimentăriimașinilor electrice”.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Mama Elodiei Ghinescu, detalii-șoc despre fosta cuscră! Ce făcea mama lui Cioacă pentru fiul ei....
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cascada din România care detronează Bigăr. Unde se află acest loc desprins din basme VIDEO
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
O boală misterioasă face ravagii. Ce au descoperit cercetătorii
Crimă șocantă. Copiii au fost împușcați în inimă și gât. VIDEO
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....