Curtea de Apel București a decis ca statul român să-i dea lui Pompiliu Bota 5.000 euro daune pentru detenție timp de 2 ani

Redactor:
Vlad Mironescu
Curtea de Apel București a decis ca statul român să-i dea lui Pompiliu Bota 5.000 euro daune pentru detenție timp de 2 ani
Curtea de Apel București a decis ca statul român să-i plătească lui Pompiliu Bota suma de 5.000 de euro, reprezentând daune morale pentru perioada de doi ani de zile cât acesta a fost închis pentru evaziune fiscală, în baza unei sentințe a instanței supreme.

Curtea de Apel București a decis ca statul român să-i plăteascălui Pompiliu Bota suma de 5.000 de euro, reprezentând daune moralepentru perioada de doi ani de zile cât acesta a fost închis pentruevaziune fiscală, în baza unei sentințe a instanței supreme.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel București,vineri, și poate fi atacată cu recurs.

În acest proces, Pompiliu Bota, fondatorul BarouluiConstituțional, a cerut ca statul român să-i plătească daune moralepentru perioada în care a fost închis.

De altfel, Bota a câștigat, în noiembrie 2008, suma de 16.000 deeuro într-un proces împotriva statului român la CEDO, unde areclamat faptul că, deși fusese achitat definitiv pentru o evaziunefiscală, în urma unui recurs în anulare a fost, totuși,condamnat.

Magistrații CEDO au decis că recursul în anulare a fost,practic, un „apel deghizat” și că instanța nu a dispus corectatunci când a casat achitarea definitivă obținută de Pompiliu Bota,apreciind în unanimitate că reclamantului i-a fost încălcat dreptulla un proces corect, dar și dreptul la protejarea proprietății.

Astfel, judecătorii CEDO au hotărât ca Pompiliu Bota săprimească 14.000 de euro cu titlu de daune materiale și 2.000 deeuro cu titlu de daune morale de la statul român.

Pompiliu Bota a sesizat, în luna martie 2009, Curtea de Conturipentru ca statul român să recupereze, de la cinci magistrați și unpolițist care s-au ocupat de dosarul în care era condamnat deevaziune fiscală, suma pe care i-a plătit-o în urma unei hotărâri aCEDO.

Pompiliu Bota a declarat, atunci, într-o conferință de presă, căa trimis o scrisoare Curții de Conturi a României, în care cere castatul să recupereze cei 64.000 de euro, cât estimează că a pierdutstatul român când i-a plătit despăgubirile stabilite de CurteaEuropeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Astfel, cei de la care ar trebui recuperați acești bani suntpolițistul Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara, DumitruLiviu Gabriel, procurorul Parchetului de pe lângă TribunalulHunedoara, Dorel Herban, fostul procuror al Parchetului CurțiiSupreme de Justiție (Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție-n.r.), Joița Tănase, și judecătorii Curții Supreme de Justiție(Înalta Curte de Casație și Justiție -n.r.) Sanda-Constanța Haiduc,Nineta Anghelina și Pașca Camenița Victor, care l-au condamnat, în2003, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei,pentru evaziune fiscală.

Bota a fost arestat pentru evaziune fiscală în 23ianuarie 1998. El a fost însă achitat, decizia penală definitivăfiind dată în 25 mai 2000 de instanța Curții de apel AlbaIulia.

La 28 noiembrie 2001, prin decizia irevocabilă nr. 5440, ÎnaltaCurte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a condamnat Statul Român să-iplătească lui Bota 500.000.000 lei cu titlu de daune morale pentrucă fusese arestat pe nedrept 69 de zile.

În 21 ianuarie 2003, ÎCCJ a desființat hotărârile definitive deachitare și l-au condamnat definitiv la doi ani de închisoare cususpendare, prin decizia nr. 253.

La 4 noiembrie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (cazulBota vs. România – M. Of. nr. 337 din 20 mai 2009) a condamnatStatul Român la plata a 16.000 Euro pentru că lui Bota i s-audesființat hotărârile definitive de achitare și despăgubire.

Prin decizia penală definitivă nr. 510 din 22 iunie 2009, ÎCCJ,completul de 9 judecători a admis cererea de revizuire și adesființat decizia penală definitivă de condamnare nr. 253 din21ianuarie 2003.

Departamentul Eveniment, [email protected].ro

Inchide