DE CE S-A SCUMPIT BENZINA. Reprezentanții Rompetrol arată formula de calcul. Consiliul Concurenței: „Hoțul neprins e negustor cinstit”

DE CE S-A SCUMPIT BENZINA. Reprezentanții Rompetrol arată formula de calcul. Consiliul Concurenței: „Hoțul neprins e negustor cinstit
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 18:37

Prețul actual al carburanților din România e corect, susțineBogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Chirițoiul-a informat pe premierul Emil Boc, la solicitarea acestuia, că nuexistă elemente de suspiciune referitoare la încheierea uneiînțelegeri între companiile petroliere, pentru majorarea prețuluicarburanților. În fața presei, Chirițoiu a detaliat:

„Nu e suficient să constați că toți au crescut prețurile odată.Noi trebuie să dovedim că a avut loc o înțelegere să se creascăprețul, că au avut loc întâlniri, schimburi de mesaje. Nu înseamnăcă aceste firme sunt sigur curate și n-au nicio problemă. Dar știțicum e: hoțul neprins e negustor cinstit! Ce pot să spun e că datelepe care le avem acum nu ne dau indicii de încălcare a legii”. Lasolicitarea gândul, Chirițoiu admite că existăsuspiciuni de organizare de tip cartel doar în ceea ce-i priveștepe anumiți furnizori de GPL, investigațiile fiind declanșate îndecursul anului trecut.

O investigație de 6 ani

Consiliul Concurenței a declanșat, în 2005, o investigațiereferitoare la prețul carburanților, care se va finaliza abia înluna februarie. Apoi se va face o reverificare, de către o echipăspecială, se va întocmi un raport care va fi trimis spre avizareComisiei Europene și abia la mijlocul anului raportul (referitor lasituația din 2005) va fi dat publicității. Aceasta este cea mailungă investigație a Consiliului Concurenței, media durateiinvestigațiilor realizate de Consiliu fiind de 2 ani. „După numireamea, în 2009, am suplimentat echipa care se ocupa de verificări, amoperat și unele modificări, tocmai în ideea de a urgentafinalizarea investigației. S-a făcut, atunci, un control inopinat,dar nu vă pot dezvălui rezultatele, nici eu nu le cunosc”, susțineChirițoiu.

Cum vede Concurența prețul corect

„Dacă funcționează lucrurile bine în România și în UniuneaEuropeană, atunci prețul carburanților, fără taxe, trebuie să fiecam același, în toată Uniunea Europeană. În afară de taxe,diferențele ar trebui să fie date doar de costul transportului”, adeclarat Chirițoiu. Acesta a admis însă, ulterior, pentru gândul,că „nu există vreo directivă europeană care să stabilească prețulbenzinei. Eu am spus doar cum ar trebui să stea lucrurile”.Întrebat cum se justifică, în cazul acestor explicații, prețurilemai mici ale carburanților din Austria, țară care nu are resursepetroliere și impune accize mai mari, Chirițoiu a replicat: „Nuștiu, asta mi se pare ciudat și mie. Mă voi consulta cu proximaocazie cu omologul meu”.

Chirițoiu: „Pedepsirea” petroliștilor ar putea duce la noiscumpiri

Guvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei depiață, precum impunerea unor impozite, împotriva producătorilorcare cresc rapid și nejustificat prețul carburanților, a declarat,luni seara, premierul Emil Boc.

Întrebat dacă petroliștii nu ar putea contracara majorareaimpozitelor sau introducerea altora noi, prin noi majorări aleprețurilor la carburanți, Chirițoiu a replicat: „Singura cale princare statul poate reduce prețurile este scăderea taxelor. Or, așaceva nu este fezabil acum”.

Calculele Rompetrol arată că era loc de mai răugândul a solicitat precizări referitoare laevoluția prețului carburanților în 2010 și în 2011 de laprincipalii jucători de pe piață: Petrom-OMV, Rompetrol, Lukoil,Mol România. Mol anunță că refuză orice comentariu, reprezentanțiiLukoil nu au putut fi contactați, iar Ramona Zanfirescu,responsabilul de comunicare al Petrom, ne-a precizat că „politicade prețuri a OMV Petrom este transparentă, e publicată pe site șinimic nu s-a schimbat în această privință în 2010 față de 2005,când a fost adoptată această politică de prețuri”.

Conform reprezentanților Rompetrol, „încomparație cu aceeași perioadă a anului 2009, cursul de schimbleu/USD a crescut în 2010 cu 11%, iar cotațiile internaționale laproduse finite cu 22% la benzină, respectiv 27% la motorină. Avândîn vedere faptul că aceste cotații sunt exprimate în USD, iarGrupul Rompetrol importă toată cantitatea de țiței necesară pentruproducția de produse petroliere, efectul în lei al celor doifactori a fost reprezentat de o creștere de 36% în cazul benzineiși de 41% în cazul motorinei. Mai mult, acciza la combustibili acrescut în 2010 cu 18% pentru benzină și cu 23% pentru motorină,iar la 1 iulie 2010 Guvernul a aprobat o creștere a TVA-ului de la19% la 24%. Efectul cumulat al tuturor acestor factori ar fitrebuit să conducă la o creștere a prețului benzinei cu aproximativ33% și a motorinei cu aproximativ 39%. Cu toate acestea, prețurilepracticate în stațiile Rompetrol Downstream au crescut cu 28% labenzină și cu 31% la motorină”.

Pe 2009, Rompetrol Downstream a raportatpierderi de 82,5 milioane lei. În schimb, OMV Petrom a raportatcâștiguri de 1,7 miliarde lei.

Info plus


România – locul II la scumpiri

România ocupă locul doi între toate cele 27 de stat membre aleUE când vine vorba de scumpirea benzinei în cei doi ani de criză,informează Ziarul Financiar. Astfel, potrivit statisticiloreuropene, în perioada 12.01.2009 – 20.12.2010, litrul de benzină înRomânia s-a scumpit, în euro, cu peste 71%, în contextul în carecererea de produse petroliere a înregistrat o scădere de 6% în2009, continuată cu un recul de 10% în 2010. Potrivit prețurilor dereferință afișate de Petrom, pe 1 ianuarie 2009 un litru de benzinăcosta 2,87 de lei. Pe 22 decembrie 2010, același litru de benzinăcosta 4,79 de lei.

Prețul carburanților este dat de următoareleelemente: costul materiei prime (inclusiv costurile aferenteprelucrării acesteia) – circa 40%; costuri de operare rețea dedistribuție, costuri logistice (distribuție primară și secundară),costuri financiare, adaos comercial – circa 10%; T.V.A., acciză,taxa specială de drum – circa 50%.

Tags:
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Pfizer schimbă formula vaccinului anti-COVID. Noul ser este complet diferit de restul
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...