De ce sunt românii în topul mondial al consumului de alcool: „Comunismul e de vină”

Redactor:
Adrian Macarie
De ce sunt românii în topul mondial al consumului de alcool: „Comunismul e de vină”
Republica Moldova este, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății și publicat de site-ul descoperă.ro țara cu cei mai mari consumatori de alcool din lume, urmată îndeaproape de Cehia și Ungaria.

Republica Moldova este, potrivit unui studiu al OrganizațieiMondiale a Sănătății și publicat de site-ul descoperă.ro țara cucei mai mari consumatori de alcool din lume, urmată îndeaproape deCehia și Ungaria. De altfel, toate țările din fruntea acestuiclasament sunt fost comuniste, așa cum anticipa și Dan Lungu,sociolog și profesor la Universitatea din Iași, care știe de cebeau atât de mult moldovenii și românii.

„Există niște factori sociali care să justifice acestcomportament. Eu cred că toate țările fost comuniste ar trebui săse găsească în fruntea clasamentului pentru că una dintre metodeleclasice ale totalitariștilor de a păstra liniștea era să serestrângă mâncarea și să dea drumul la mult alcool. Pentru că, nu-iașa, alcoolismul paralizează conștiințe și voința de a critica. Înplus, o masă de consumatori de alcool este mai ușor de condus și demanipulat. Între totalitarism și consumul de alcool este o legăturăstrânsă. De altfel nu puțini sunt cei care susțin că aceste lucrurinu au fost deloc întâmplătoare, ci așa s-a dorit. Amintiți-vă cămagazinele de mâncare erau tot timpul goale, dar vodcă și rachiuride tot felul se găseau ușor”, a explicat, pentru gândul, Dan Lungu,care crede că va mai trece mult până când românii își vor schimbaacest obicei.

„Pe măsură ce evoluăm spre un stil de viață și o societate detip occidental în care avem proiecte de viitor, avem un job de caretrebuie să ne ținem, atunci o să dispară și tendința asta de a beamult”.

Românii, surclasați clar de moldoveni

Revenind la studiul Organizației Mondiale a Sănătății și la cifrelepublicate în acesta, nu putem să nu constatăm că moldovenii „beaude sting”. Consumul mediu pe cap de locuitor în Republica Moldovaeste de 19,2 litri de alcool, cu aproape patru litri mai mult decâtîn România. Pentru că românii consumă, în medie, 15,3 litri dealcool pe an, cam atât cât se consumă în Estonia (15,57), Ucraina(15,6) sau Rusia (15,76), dar cu un litru mai puțin decât ungurii(16,27), care sunt pe locul trei în topul mondial, și mai puțindecât cehii, ocupanții locului 2, cu un consum mediu de 16,45litri.

CLICK PENTRU A MĂRI

Românii preferă „tăria” și berea

În ceea ce privește preferințele românilor pentru alcool, nemenținem în general echilibrați, berea și spirtoasele fiindpreferatele consumatorilor autohtoni. Astfel, 39 la sută dintreromâni beau bere sau „tării”, și numai 22 la sută dintre ei beauvin. Nivelul abstinenței este foarte scăzut în rândul bărbațilordin România, doar 6,5 la sută dintre ei fiind considerațiabstinenți pe viață, iar 15,6 la sută declarând că nu au băut delocalcool într-o perioadă de 12 luni. În aceste condiții se poatespune că aproape 4 români din 5 beau. OMS apreciază că în fiecarean 2,5 milioane de oameni mor din cauza alcoolului în lume, maimulți decât mor de SIDA sau în accidentele auto.

De altfel, ca o comparație, în România mor de trei ori mai mulțibărbați din cauza cirozelor hepatice, respectiv 60 de cazuri la100.000 de oameni, față de 20 de cazuri la 100.000, raportuldeceselor în accidente rutiere. În rândul femeilor situația este șimai dramatică, din punct de vedere procentual, în condițiile încare alcoolul ucide de aproape cinci ori mai multe femei decât morîn evenimente rutiere. Iar femeile din România sunt, în general,reticente în ceea ce privește consumul de alcool cu un nivel deabstinență de peste 50 la sută, spre deosebire de RepublicaMoldova, spre exemplu, unde 70 la sută dintre femei beau.

Inchide