De ce vrea Țiriac jr. despăgubiri de 1,3 milioane de euro: Voi face o fundație pentru victimele abuzurilor judiciare

De ce vrea Țiriac jr. despăgubiri de  1,3 milioane de euro: Voi face o fundație pentru victimele abuzurilor judiciare
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 26/04/2012, 19:40

În cererea de chemare în judecată depusă la TribunalulBucurești, Ion Alexandru Țiriac solicită plata sumelor de1.253.558,06 euro și 126.648 de lei, reprezentând despăgubiripentru prejudiciul material și moral suferit prin privarea nelegalăde libertate în perioadele 23 iunie 2004 – 24 iunie 2004 și prinrestrângerea nelegală a libertății de circulație în perioada 24iunie 2004 – 4 noiembrie 2004, cu cheltuielile aferente dejudecată. Fiul omului de afaceri Ion Țiriac cere 1.250.000 de eurodespăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin privarea șirestrângerea nelegală a libertății și 3.558,06 euro plus 126.648 delei ca despăgubiri pentru prejudiciul material.

Țiriac jr. susține că „banii obținuți vor fi folosiți în scopumanitar”. El intenționează să înființeze „o fundație care săanalizeze și să susțină cazurile acelor cetățeni abuzați din punctde vedere procedural și juridic și ale căror drepturiconstituționale au fost încălcate”. Ion Alexandru Țiriac îșimotivează astfel demersul judiciar: „Reținerea fără nicioexplicație timp de peste 9 ore și, respectiv, îngrădirea ulterioarăa dreptului la liberă circulație timp de aproape 5 luni, în cursulanului 2004, sunt tratamente nejustificate ce mi-au fost aplicatepentru fapte care nu au existat – lucru certificat de altfel prinsoluțiile definitive dispuse de instanțele de fond, apel și recursdin România, în toate ciclurile procesuale parcurse. Rezoluțiileprocurorului privind începerea urmăririi penale nu au conținutnicio referire la vreo probă pertinentă și nicio motivare asupratratamentului ce mi-a fost aplicat. În speță, gravitatea situațieiderivă din măsurile preventive luate de procuror și instanțe peparcursul urmăririi penale, în anul 2004, prin restrângereadreptului meu la libertate și la libera circulație, încălcându-seConstituția și Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.

Cum au motivat judecătorii achitarea

În motivarea judecătorilor care l-au achitat pe fiul lui Ion Țiriacse arată următoarele: „trimiterea în instanță a dosarului fărănicio dovadă materială privitoare la droguri constituie, sub acestaspect, o premieră juridică”.

Cazul Țiriac a făcut vâlvă mare încă de la început. Rând perând, cele mai grave acuzații au dispărut. Au rămas două faptepentru care fiul omului de afaceri a fost trimis în judecată:deținere de droguri pentru consum propriu și punerea la dispozițiea locuinței în vederea consumului ilicit de droguri, fapte presupusa fi săvârșite în 2000 și 2002.

\În motivare, judecătorul a reținut că „nu există probe certe șiîn cauza cărora, dincolo de orice îndoială, să se poată stabilisăvârșirea de către inculpat a infracțiunilor”. Judecătorul aconstatat că, deși Țiriac jr. era acuzat de „deținere de droguri”,anchetatorii nu au dovedit în niciun fel existența cocainei pe careinculpatul ar fi deținut-o, aspect esențial pentru existențainfracțiunii! Fapta era probată doar prin simplele declarații a doimartori – indianul Tyagi Shailendra și prietena acestuia RobuMonica – inițial audiați ca inculpat, respectiv învinuit în spețesimilare. Astfel că declarațiile lor nu au putut fi considerateimparțiale pentru simplul motiv că celebrul articol 16 din Legea143 / 2000 le promite reducerea la jumătate a pedepsei dacă „întimpul urmăririi penale denunță sau facilitează tragerea larăspundere penală a altor persoane”. De altfel, indianul a și ieșitextrem de ușor din procesul ce i-a fost intentat. Un alt elementcare le-a „scăpat” anchetatorilor a fost lipsa analizeitoxicologice a lui Ion Alexandru Țiriac: „Nu se înțelege care afost rațiunea pentru care inculpatului, acuzat de infracțiunea dedeținere de droguri pentru consum propriu, nu i s-a efectuat, ladebutul anchetei, analiza toxicologică, importantă într-un astfelde caz (…), iar pe fondul unei constatări cu valoare științificăsă se poată eventual face coroborări cu declarațiile martorilor”,mai arată judecătorul în motivare. Și la cea de-a doua infracțiune,cei de la Parchet au „uitat” de obiectul material, adică drogurile.Din nou infracțiunea este probată cu cei doi martori – Tyagi șiMonica – a căror poziție este considerată de judecător ca fiind”oscilantă și confuză (…) dat fiind interesul, recunoscut deaceștia, de a beneficia de prevederile art. 16. (…) Nici aceastăinfracțiune nu este probată sub niciun aspect, niciun elementconstitutiv al său nefiind dovedit”, se precizează în motivare.

Top despăgubiri acordate de instanțe

1) 851.000 de euro despăgubiri a primit arădeanul Ilie Lupanpentru un teren naționalizat
2) 600.000 de euro despăgubiri a primit Emanoil Mihăilescu pentruatrocitățile suferite în pușcăriile comuniste
3) 500.000 de euro daune morale a primit lon Diaconescu pentrusuferințe îndurate în pușcăriile comuniste
4) 250.000 de euro a primit despăgubiri Constantin Teodoroiu, fostdeținut politic înainte de 1989
5) 210.000 euro a primit daune morale și materiale familiastudentei Tatiana Duplei, ucisă într-un accident rutier

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...