DELIRUL. PRM îl face pe Iisus agent electoral, PSD împarte anafura. Reacția Bisericii după materialul publicat de Gândul

Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 23/04/2012, 20:07

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) cere liderilor partidelor politice să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului și să nu folosească în scopuri politice persoanele, spațiile, slujbele și însemnele bisericești, Biserica păstrându-și echidistanța față de partide.

Reacția Patriarhiei vine după ce gândul a publicat astăzi un articol potrivit căruia, în Brașov, chipul lui Iisus este folosit în scop electoral în materialele de propagandă ale PRM. Astfel, un calendar cu chipul lui Hristos sub care scrie „Te aștept la vot” alături de sigla partidului – este distribuit brașovenilor, așa cum s-a întâmplat, marți, la lansarea unui volum de aforisme.

Mai mult, în noaptea de Înviere, credincioșii unei parohii din Mehedinți au primit anafura în plicuri personalizate, ce purtau alături de mesajul „Hristos a Înviat” și numele celui care le adusese la biserică: Costel Trușcă. Proprietar al unei pensiuni, acesta este membru PSD și candidează la primăria Șimian.


Dacă oamenii care au primit cele 800 de pliculețe cu Paști sunt supărați, acuzând biserica de propagandă, preotul se apară susținând că a fost pus în fața faptului împlinit.

„La Biserică orice donație este binevenită. Consider că dacă se consideră că am făcut propagandă cuiva este o greșeală pentru că oricine ar fi venit, orice candidat, ar fi fost bine primit. De altfel, m-am sfătuit cu colegul meu și la ora aia nu mai aveam ce să facem! Nu puteam să spunem: «Nu mai împărțim în ele că e inscripționat cu PSD»”, avea să declare, pentru Mediafax, părintele Constantin Istrate de la biserica din Șimian.

Miercuri, într-un comunicat al BOR remis gândul, bazat pe o hotărâre din martie 2008, se arată că Sfântul Sinod își păstrează punctele de vedere și recomandările din 13-14 februarie 1996 și 23 – 25 februarie 2000 în ceea ce privește implicarea preoților în politică.

„În calitatea sa de cetățean al Patriei și de părinte duhovnicesc al tuturor enoriașilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea și îndatorirea ca, de pe poziția și prin mijloacele care-i sunt specifice, să participe la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele obștesc și împotrivindu-se oricăror măsuri sau activități care se dovedesc a fi în contradicție cu învățătura și morala creștină ortodoxă. Opțiunea sa politică se exprimă prin vot”, se precizează în comunicat.

Mai mult, în conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale, care stipulează că, printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericului se numără și aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești”, arhiereului, preotului, diaconului și monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze și să devină membru al parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau să ocupe funcții în administrația publică centrală și locală.

Cel care va încălca aceste reguli, precum și legământul depus la hirotonie, va avea de ales, potrivit Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, între cariera politică și misiunea preoțească, fără drept de revenire în cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale, mai spun reprezentanții Patriarhiei.

În același timp, Biserica face un apel la șefii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești. „Sfântul Sinod îi asigură că Biserica – păstrându-și echidistanța față de partide – va continua să se implice în politica generală a țării, contribuind – prin mijloace specifice – la apărarea democrației, a libertății, a credinței în Dumnezeu, a independenței și integrității Patriei, respingând orice formă de totalitarism comunist ateu, precum și orice formă de extremism”, a mai precizat sursa citată.

În același context, aplicând principul iconomiei (pogorământ, dispensă), Sinodul BOR hotărăște ca, de la caz la caz, preoții care își exprimă, în scris, dorința de a candida numai ca independenți și numai pentru consiliile locale și consiliile județene să primească aprobarea chiriarhilor lor.

Aprobarea va fi acordată în urma analizei solicitărilor preoților respectivi, într-o ședință a Permanenței Consiliului Eparhial, și numai acelora considerați capabili să promoveze interesele comunității în consiliile locale și în consiliile județene. Dacă, însă, se dovedește că preotul nu corespunde cerințelor mandatului încredințat, de a lucra și apăra interesele comunității locale, atunci i se va retrage aprobarea.

„Această hotărâre adoptată de Sfântul Sinod este aplicabilă numai până când se vor găsi membri ai laicatului ortodox, bine pregătiți, pentru a reprezenta interesele comunităților locale în care se află și ortodocși”, se arată în comunicat.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț...
Cum să păstrezi casa lună fără să faci curățenie. Trucurile pe care le folosesc româncele
Medicii l-au „ucis” pe Maradona prin neglijenţă, spune avocatul asistentei medicale care l-a îngrijit pe...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Momentul în care telecabina din Italia se prăbușește de la 100 de metri. VIDEO
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
În timp ce SĂPAU pe un șantier, muncitorii au dat peste ceva ULUITOR. Surpriza a...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Atenție români la bancomat. Rămâi fără bani pe card cu această noua inșelătorie, dispar instant...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
Adrian Streinu-Cercel aruncă BOMBA: Produsele care ne fac extrem de mult rău. Mulți români le...
Bomba zilei despre Pfizer! S-a aflat adevărul. Toată lumea trebuie să afle
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este „Regele asfaltului”, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri români, şi ce...