Dicționar de termeni. Ce înseamnă cod galben, cod portocaliu, cod roșu, stare de alertă și stare de urgență

Redactor:
Victor Rotariu
Dicționar de termeni. Ce înseamnă cod galben, cod portocaliu, cod roșu, stare de alertă și stare de urgență
Codurile sunt emise de către Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM), de cele mai multe ori pentru anumite regiuni, și reflectă estimările privind gravitatea evenimentelor meteorologice care ar urma să aibă loc, conform informațiilor disponibile la un anumit moment dat.

Codurile sunt emise de către Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM), de cele mai multe ori pentru anumite regiuni, și reflectă estimările privind gravitatea evenimentelor meteorologice care ar urma să aibă loc, conform informațiilor disponibile la un anumit moment dat.

Un astfel de cod poate fi, în ordinea crescătoare a gravității fenomenelor meteorologice, verde, galben, portocaliu sau roșu.

Codul verde este anunțat în momentul în care „nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase”.

Codul galben se anunță atunci când „fenomenele meteorologice anunțate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) sunt obișnuite pentru zona respectivă” care care pot deveni, temporar, periculoase pentru anumite activități. În general, în starea de cod galben există posibilitatea de creștere de debituri și de niveluri.

Anunțarea codului portocaliu implică faptul că sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există, de asemenea, riscul de viituri pe râurile mici.

Codul roșu se anunță doar atunci când sunt prognozate fenomene meteorologice „periculoase de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, caniculă, ger)”. Există risc de viituri majore.

În momentul în care ANM anunță aceste coduri, se precizează fenomenele meteorologice vizate precum și durata aplicării codului și regiunea în care se aplică. De cele mai multe ori se specifică și informații suplimentare, cum ar fi viteza vântului sau nivelul stratului de zăpadă care ar putea să se depună într-un anumit interval de timp.

Exemplu de anunț de cod portocaliu

De exemplu, sâmbătă, 11 februarie, ANM a anunțat cod portocaliu, fenomenele vizate fiind „ninsorile abundente”.

Conform hărții care este cuprinsă în anunț, codul portocaliu este declarat doar pentru partea sudică a României. ANM oferă și informații suplimentare: „În intervalul menționat va ninge abundent în partea de sud și sud-est a țării, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 55 de km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada. Se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăși local 30 de cm și izolat 50 de cm”. ANM precizează, de asemenea, că acest cod este valabil, în regiunea precizată, în intervalul 13.02. ora 12 – 14.02 ora 02.

În ceea ce privește stările de alertă și cele de urgență, acestea se declară de către instituțiile locale sau centrale.

Starea de alertă este, mai degrabă, o măsură administrativă, adoptată într-o situație de urgență, care presupune, după declararea ei, punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiune și a măsurilor de prevenire, avertizare a populației și de limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență.

Ce măsuri trebuie să ia autoritățile când se declară stare de alertă

Pe durata unor situații de urgență, în care se poate declara stare de alertă, ar trebui întreprinse, conform OUG 21/2004, următoarele măsuri: avertizarea populației, instituțiilor și agenților economici din zonele de pericol, declararea stării de alertă în cazul iminentei amenințări sau producerii situației de urgență, precum și acordarea de ajutoare de urgență, solicitarea sau acordarea de asistență internațională dar și acordarea de despăgubiri persoanelor juridice și fizice.

Starea de alertă este declarată de către comitetele județene pentru situații de urgență, cu acordul ministrului Administrației și Internelor. Ea poate fi declarată fie pentru întregul județ, fie doar pentru anumite localități. Starea de alertă la nivel local poate fi declarată de către comitetele locale, cu acordul prefectului.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune, conform legii, cu respectarea art. 53 din Constituție, „măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale referitoare, după caz, la libera circulație, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forțate, dreptul de proprietate privată ori la protecția socială a muncii”. În lege se prevede că aceste dispoziție, dacă se aplică, trebuie să fie „în strânsă relație de cauzalitate cu situația produsă și cu modalitățile specifice de gestionare a acesteia”.

Starea de urgență se instituie doar de către președintele României

În ceea ce privește starea de urgență, aceasta se instituie prin decret prezidențial, fie că este vorba despre întregul teritoriul al țării sau doar despre anumite zone, decret care trebuie contrasemnat de către premier și publicat în Monitorul Oficial. O stare de urgență poate fi instituită pentru cel mult 30 de zile. Președintele trebuie să solicite apoi Parlamentului, în termen de cel mult cinci zile de la instituirea stării de urgență, aprobarea măsurilor propuse.

Starea de urgență poate fi instituită în cazul unor amenințări reale la securitatea națională și pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre, conform OUG 1/21 ianuarie 1999, modificată și completată ulterior prin legea 453/2004. Ea dă dreptul autorităților, printre altele, să închidă granițele, în întregime sau doar la extremitatea zonelor în această stare, să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun și să suspende temporar apariția sau difuzarea unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune.

Inchide