Dinel Staicu a scăpat de condamnarea la 7 ani de închisoare în dosarul BIR

Dinel Staicu a scăpat de condamnarea la 7 ani de închisoare în dosarul BIR
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 24/04/2012, 05:05

Curtea de Apel București a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare primită de Dinel Nuțu, fost Staicu, în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR), în care acesta a fost judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, dispunând anularea mandatului de executare a pedepsei.

Instanța Curții de Apel București a judecat, miercuri, contestația în anulare a lui Dinel Nuțu, fost Staicu, făcută împotriva deciziei de condamnare la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor.

Astfel, completul de judecată de la Curtea de Apel București arată că în cazul lui Dinel Nuțu există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanță s-a pronunțat pe acuzațiile faptice aduse omului de afaceri.

Completul de judecată din dosarul BIR nu a constatat acest lucru și l-a condamnat pe Dinel Nuțu la șapte ani de închisaore. Prin decizia luată miercuri instanța a constatat că, într-o altă cauză, Curtea de Apel Craiova a stabilit că Dinel Staicu nu se face vinovat de acuzațiile pentru care a fost judecat și condamnat în dosarul BIR.

Oficiali ai Curții de Apel București au explicat că la Craiova, în recurs, s-a judecat o plângere făcută de un petent nemulțumit de o decizie a procurorilor craioveni care îl scoteau de sub urmărire penală pe Dinel Staicu. La acel moment, instanța craioveană a respins plângerea acelei persoane, constatând astfel, definitiv, că Dinel Staicu nu este vinovat de faptele pentru care a fost judecat în dosarul BIR.

Astfel a apărut autoritatea de lucru judecat, în sensul că o altă instanță s-a pronunțat deja cu privire la aspectele faptice ce compuneau acuzația pentru care a fost judecat Staicu în dosarul BIR.

Decizia Curții de Apel București este definitivă, astfel că mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui Dinel Nuțu în dosarul BIR a fost anulat.

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor, instanța reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei. Omul de afaceri a fost de negăsit, astfel că instanța de executare a pedepsei l-a dat în urmărire națională pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal de la 1 aprilie, când omul de afaceri și-a ridicat noua carte de identitate, însă autoritățile au fost informate de această schimbare miercuri, 6 aprilie, după ce, la cererea jurnaliștilor, au cerut informații de la Centrul Național de Administrare a Bazelor de Date.

Astfel, în 7 aprilie, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare.

Procurorii au cerut o interdicție de a părăsi țara pentru Dinel Staicu în 16 februarie 2011, principalul motiv invocat fiind intenția acestuia de a-și schimba numele, însă nu au reușit să-i convingă pe judecători că omul de afaceri, care nici nu se mai prezenta la proces, se pregătește să fugă din țară.

Cererea a fost formulată atunci de procurorul de ședință, în procesul în care Dinel Staicu era judecat de magistrații Judecătoriei sectorului 2 București pentru „asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni”, dosar în care omul de afaceri este acuzat, alături de alte persoane, de prejudicierea Transgaz Mediaș.

Conform declarațiilor DNA, existau suspiciuni că inculpatul intenționa să se sustragă de la executarea acestei pedepse. DNA a avut la îndemână posibilitatea depunerii cererii de luare a măsurilor asiguratorii la Curtea de Apel București, pe rolul căreia, tot de la acea dată, se afla dosarul în cauză.

Dinel Nuțu a fost prins în seara de 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, acesta fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova.

În 19 iulie 2011, anchetatorii au ridicat de la locuința din Craiova a lui Dinel Nuțu mai mulți saci cu documente, precum și un pistol, potrivit unor martori, pentru care Nuțu nu ar avea autorizație, perchezițiile încheindu-se după aproximativ nouă ore.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...