Directorul SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, cercetat sub control judiciar pentru evaziune fiscală și spălare de bani

Redactor:
Mona Hera
Directorul SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, cercetat sub control judiciar pentru evaziune fiscală și spălare de bani
Directorul general al SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani, au anunțat, marți, reprezentanții Parchetului Curții de Apel Ploiești.

Potrivit unui comunicat transmis marți de Parchetul Curții de Apel Ploiești, în cazul directorului general al S.C. Petrotel-Lukoil S.A.Ploiești, Andrey Bogdanov, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani și s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.

Conform procurorilor, „cercetările urmează să fie continuate pentru strângerea probelor necesare cu privire la existența infracțiunilor, pentru identificarea persoanelor ce au săvârșit infracțiuni și în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora”.

Directorul general al rafinăriei, Andrey Bogdanov, este singurul al cărui nume este indicat de către procurori ca fiind urmărit penal și în privința căruia s-au luat măsuri preventive.

Totodată, procurorii anunță că a fost ridicat parțial sechestrul asigurător insituit în 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere, „pentru a da posibilitatea S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploiești să își desfășoare activitatea curentă în condiții de normalitate cu terții și să plătească drepturile salariale și contribuțiile la bugetul de stat”.

Reprezentanții Parchetului Curții de Apel Ploiești mai spun că „în cauză au fost extinse măsurile asigurătorii asupra altor bunuri puse la dispoziție de S.C. Petrotel-Lukoil S.A. Ploiești”, fără a se preciza despre ce bunuri este vorba.

Procurorii explică, în documentul citat, că în cazul infracțiunilor de spălare de bani luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie conform legislației în vigoare.

„Măsurile instituite au avut un caracter strict procedural în conformitate cu legile speciale și normele de procedură penală, singurele care guvernează procesul penal”, se mai precizează în comunicatul Parchetului Curții de Apel Ploiești.

Procurorii au făcut, joi, percheziții la sediile mai multor companii aparținând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.

Parchetul Curții de Apel Ploiești anunța că au fost făcute 23 de percheziții la sediile Petrotel-Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești.

Vineri, la o zi de la percheziții, Lukoil a oprit producția rafinăriei din Ploiești.

De asemenea, Parchetul Curții de Apel Ploiești a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel-Lukoil aflate în depozitele și conductele Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,039 miliarde lei. Informația a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori București.

Tot luni, Lukoil a anunțat că rafinăria Petrotel-Lukoil și-a încetat activitatea de producție și comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime și țiței de către organele de urmărire penală.

Într-o scrisoarea transmisă la Cancelaria prim-ministrului în 3 octombrie, sindicatul și directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activității și deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajați, pot fi achiziționate materiale și pot fi plătiți furnizorii.

În scrisoare, aflată în posesia MEDIAFAX, sindicatul salariaților din Petrotel-Lukoil și Uniunea Sindicatelor Lukoil din România, în numele cărora semnează președintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societății, astfel încât rafinăria Petrotel-Lukoil să poată funcționa normal și să poată fi plătite salariile muncitorilor.

Într-o altă scrisoare, primită luni la cabinetul premierului, directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrei Bogdanov, prezintă compania și rezultatele financiare, precum și comportamentul fiscal, menționând totodată consecințele pe care ancheta organelor de cercetare le are asupra activității companiei.

„Vă rugăm să ne sprijiniți în repornirea Rafinăriei Petrotel-Lukoil și în stabilizarea situației economice în limitele legislației în vigoare și să aveți în vedere că Lukoil nu ar fi riscat niciodată o investiție de peste un miliard de dolari pentru o sumă de 230 de milioane de euro, prejudiciile de imagine și consecințele fiind deosebit de mari”, spune Bogdanov, printre altele, în scrisoarea trimisă premierului.

Marți, compania Lukoil anunță, într-un comunicat de presă, că sechestrul pe conturile bancare și stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, iar rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalațiilor tehnologice.

„În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, audieri desfășurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare și stocurile comerciale de produse ale societății) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalațiilor tehnologice”, se arată în documentul transmis de companie.

Premierul Victor Ponta declara, luni, că procurorul este suveran și independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluție legală care să permită sancționarea prsoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, dar și continuarea normală a activității și plata salariilor către angajați.

El a insistat asupra faptului că Lukoil are 3.500 de angajați, iar activitatea acesteia este foarte importantă și pentru alte companii din economia românească, arătând că nimeni nu fugea din țară cu conductele companiei, indisponibilizate acum, și exprimându-și speranța ca dictonul „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.) să fie aplicat prin limitare la „Fiat Justitia”, nu și la moartea lumii.

„Procurorul este suveran și nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajați, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal și la Conpet, că nu știe procurorul și nici nu cred că e treaba…sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm – nu avem niciun drept să intervenim în anchete și nici nu ne dorim acest lucru – ne dorim totuși ca vineri să poată să plătească salariile și ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul și să fie sancționați oamenii care au încălcat legea”, spunea Ponta.

 

 

Gina Pistol, fortata sa se retraga din televiziune! Sarcina e in PERICOL?
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
E o bruneta superba! Maria este cea mai sexy fiica de fotbalist roman. Wow, cum...
Cod Rutier 2020: GESTUL BANAL pentru care un polițist te poate amenda. Mulți șoferi nu...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Simona Halep a dat LOVITURA! Vestea cea mare a venit în urmă cu scurt timp....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
Gina Pistol, fortata sa se retraga din televiziune! Sarcina e in PERICOL?
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
ULTIMĂ ORĂ! Andreea Marin revine în televiziune. E OFICIAL! Anunțul tocmai a fost făcut
ȘCOLILE rămân închise. DECIZIA ministrului…
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide