DISCUȚIILE DE LA MINISTERUL DE FINANȚE S-AU ÎNCHEIAT MIERCURI SEARĂ FĂRĂ REZULTAT. NEGOCIERILE VOR FI RELUATE ASTĂZI

Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 15:06

UPDATE 10:Ialomițianu, Igaș și Blejnar au ajuns la Guvern pentru onouă discuție cu Boc despre stimulente

Ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, ministrulAdministrației și Internelor, Traian Igaș, și președintele ANAF,Sorin Blejnar, au ajuns la Guvern pentru a avea o nouă discuție cupremierul Emil Boc despre protestele angajaților pentru neplatastimulentelor.


UPDATE 9:Proteste la Direcțiile deFinanțe din mai multe județe. Angajații au opritactivitatea


UPDATE 8:Oprescu: Nu plecăm acasă până când nu primim stimulentele,joi încep protestele în toată țara

Președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici,Sebastian Oprescu, a spus, după trei ore de discuții fără rezultat,că are semnale că, joi, încep protestele în toată țara și l-ainformat pe ministrul de Finanțe că oamenii nu vor renunța pânăcând nu își primesc stimulentele.

„Ministrul spune că nu poate în momentul de față fără săargumenteze. Tot încearcă să ne manipuleze cu anumite proceduriprivind acordarea acestor stimulente, dar ele s-au acordat și pânăacum. Fondurile s-au constituit, deci acestea trebuie acordate.Faptul că nu vrea ministrul sau primul-ministru sau președintele nueste un argument legal. Stimulentele trebuie acordate pentru că așaspune legea în momentul de față”, a declarat Oprescu.

Liderul de sindicat a susținut că are semnale de la membrii desindicat din țară că, joi dimineață, în instituțiile dinadmnistrație se va opri activitatea și că l-a informat pe GheorgheIalomițianu de acest lucru fără a-l sensibiliza. (GeaninaSandu, [email protected])


UPDATE 7: Discuțiile de laMinisterul de Finanțe s-au încheiat fără rezultat. Liderul Sed Lex:”Ministrul nu ne-a promis nimic, nici noi nu i-ampromis”

Discuțiile dintre Gheorghe Ialomițianu și liderii sindicali s-auîncheiat fără rezultat, după aproximativ patru ore, ministrulafirmând încă o dată, la ieșirea din Ministerul de Finanțe, căstimulentele trebuie acordate pe criterii de performanță, celorcare reduc evaziunea fiscală.

„Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanță, celorcare reduc evaziunea fiscală, celor care au o contribuțiesubstanțială la realizarea veniturilor la bugetul de stat. Înmomentul de față, România este pe ultimul loc la încasări labugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria având 40%. Trebuie săavem criterii de eficiență. Această instituție trebuierestructurată, reorganizată, ca să fie o instituție apreciată decontribuabili, pentru a nu fi în situația de a tăia cheltuielileinstituțiilor publice și toate instituțiile să funcționeze încondiții de normalitate”, a susșinut ministrul de Finanțe dupădiscuții.

El a precizat că negocierile vor continua și joi. Marica și-aarătat temerea ca această acțiune să nu fie politizată și să nudegenereze, în condițiile în care el are semnale din toată țara căprotestele s-ar putea amplifica.

„Facem un apel la toate partidele politice să-și vadă de treabalor, să ne lase să ne rezolvăm problemele. Noi nu ne dorim opolitizare a acestei acțiuni. Mâine dimineață (joi – n.r.), dacăcolegii noștri vor intra în acțiuni spontane, cauza este sărăcia,nu că țin cu vreun partid sau cu altul”, a susținut Marica. Acestaa spus că înțelegerea cu „cei din Fisc” a fost ca o parte din baniicolectați săfie dați pentru redimensionarea cheltuielilor cupersonalul, iar la ora actuală ministrul încalcă aceastăconvenție.

„Ministrul nu ne-a promis nimic, nici noi nu i-am promis. Am rămaspe poziția noastră și el pe a lui. I-am spus ministrului căsingurii vinovați pentru că la buget nu se colectează banisuficienți sunt guvernanții care și-au pus oameni în funcții deconducere în instituțiile din toată țara”, a spus liderul sindical.(Geanina Sandu, [email protected])


UPDATE 6:Ministrul de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a revenit la sediulministerului în jurul orei 0.15, pentru a discuta cu angajații careau rămas să protesteze pe holurile instituției.


UPDATE 5:Ministrul Finanțelor a reușit să părăsească sediul ministerului cuajutorul bodyguarzilor. Pe holurile ministerului, protestatarii auaruncat cu obiecte în oficialul Guvernului.


UPDATE 4:Surse din jandarmerie au declarat, pentru gandul,că trupele de jandarmi sunt în dispozitiv, gata să intervină, darcă încă nu li s-a cerut acest lucru


UPDATE3: Liderul sindical, Vasile Marica a iesit de laministru, anunțând că acesta rămâne inflexibil și consideră că afost sechestrat, apoi, a precizat că el nu are ce să facă înaceastă privință „Decizia este a oamenilor, e protestul organizatde ei, nu de mine, pe mine m-au accepat doar ca negociator’, a spusMarica. După câteva minute, acesta a anunțat că au venit șiprofesorii.

Trupele de jandarmi care se ocupă de paza și siguranța în caz demiting rămân cantonate în preajma ministerului. Se pare că nu se dăordinul de evacuare a ministrului, de teama unor consecințe maigrave decât sechestrarea acestuia.


UPDATE2: Ministrul a încercat si le explice oamenilor căel a propus o grila de salarizare mai echitabilă pentru a îndreptainechitațiile primite moștenire. În momentul in care a încercat săpărăsească ministerul, Ialomițianu a fost busculat de protestataricare au strigat „Matrioneta”, „Demisia” și „Nu-l lăsa să plece”.Ministrul a trebuit să se refucieze în cabinetul său și așteaptăvenirea jandarmilor pentru a fi evacuat. După ce a reușit să intreîn birou, protestatarii au lovit puternic în ușă și au strigat”Sparge ușa!”

CITEȘTE ȘI Reportaj din epicentrulrevoltei spontane care s-a propagat miercuri în instituțiile- cheiedin România: cum a ajuns șeful Fiscului pe scaunul de judecată almulțimii


UPDATE1: Pozițiile s-au radicalizat. Vasile Marica șiceilalți lideri de sindicat și lideri ad-hoc ai protestului spontanau ieșit din cabinetul ministrului, anunțând că acesta are oatitudine inflexibilă. „Părerea noastră e că problema, deși stă laîndemâna lui să o soluționeze, îl depășește, decizia fiind în altăparte. Problema e că dacă nu se înțelege că dacă nu se răspundecorect unor cerințe îndreptățite, lucrurile vor degenera”, adeclarat Marica. „Oamenii au decis că nu pleacă și datoria noastrăde lideri e să rămânem aici, cu ei. Au anunțat că vor venipolițiști și vameși și oameni din primării. Nu știu ce se vaîntâmpla mâine, e posibil să fie grevă sponană în mai multelocuri”, a adăugat Marica.

Sorin Blejnar a ieșit și el pentru declarații, vorbele salefiind greu auzite chiar și de la câțiva centimetri din cauzahuiduielilor. Președintele ANAF a explicat că stimulentele nu sedau decât în cazul depășirii planului de încasări. Datele arată căîn prima parte a anului , planul de încasări s-a realizat doar înproporție de 95- 97% din care o parte sunt încasări de la alteinstituții. „Nu poți da bani din ce încasează alții”, a spusBlejnar. În replică, Marica l-a acuzat management defectuos.


UPDATE: O partedintre protestatari renunță să mai aștepte și pleacă, anunțând cămâine o vor lua de la capăt, dacă nu apare nimic nou dupănegocierile din această seară

CITEȘTE ȘI MFP: Salariile dinFinanțe, pe ultimul loc în sistemul bugetar după eliminareastimulentelor


Sindicaliștii i-au întâmpinat, în această seară, cu huiduieli șistrigăte precum „Hoții!” pe ministrul de Finanțe GheorgheIalomițianu și pe șeful ANAF Sorin Blejnar. După ce aceștia auintrat în birou, protestatarii au scandat la ușă „Demisia!”, „Baniisau demisia”, „Suntem mai deștepți ca voi”, „Noi nu furăm”, „Ia-lpe Boc și cară-te”. Protestatarii l-au aplaudat pe liderul sindicalVasile Marica, însă o parte dintre ei i-au cerut demisia, după ce aieșit de la ministru și a anunțat că „Asta e frailor, stimulentelenu se mai dau”

Boc despre protestul de la Finanțe: seva aplica legea, „cu toate consecințele”. Doar cei care suntperformanți au dreptul la stimulente -SPECIAL

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Umilinţă cumplită pentru Klaus Iohannis! L-a distrus: „Mi-aș da mâna dreaptă pentru un alt președinte”
Vești proaste despre Alexandru Arșinel. Anunț trist, de ultimă oră. S-a întâmplat imediat după operație
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...