Divorțul la primărie – noutatea începutului de an. Avantaje: e rapid și e gratis

Divorțul la primărie - noutatea începutului de an. Avantaje: e rapid și e gratis
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 19/01/2014, 17:34

Primăria te căsătorește și, din 2011, tot primăria te șidivorțează. Divorțul la primărie este gratis și durează 30 de zile.Trebuie doar să completezi o cerere și o „declarație de stăruință”.Condițiile pentru un divorț administrativ sunt ca ambii soți să fiede acord cu desfacerea căsătoriei, să se înțeleagă asupra numeluipe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori și niciunuldintre soți să nu fie pus sub interdicție.
De la intrarea în vigoare a Legii 202/2010 – privind unele măsuripentru accelerarea soluționării proceselor – la oficiile de starecivilă din cadrul primăriilor din cele șase sectoare ale Capitaleis-au primit peste 20 de cereri de divorț administrative. Cuplurilecare vor să se separe sunt fie recent căsătorite, fie se află înpragul vârstei a treia. În Capitală, primăriile susțin că au primitinstrucțiuni despre cum să divorțeze, dar în țară acestea așteaptănormele metodologice de aplicare a legii.

Două cereri de divorț pe zi, la primăriile desector

„În medie, primim două cereri pe zi pentru divorț administrativ.Unul dintre cupluri s-a căsătorit în august anul trecut și acumvrea să divorțeze. Altul a venit ca și când avea cu totul altătreabă. Au venit în același autoturism, au completat cererea, s-auinteresat când să vină după certificatul de divorț și apoi auplecat tot împreună”, ne-a declarat directorul Oficiului StăriiCivile sector 4, Daniela Hrinciuc. La sectorul 5, oamenii s-auinteresat de divorțul administrativ chiar din primele zile aleanului. „În timp ce completau cererea de divorț, am aflat că maiînaintase una și la judecătorie. Oamenii au stăruit să-i divorțămnoi, pe motiv că la judecătorie au depus acțiunea de divorț înaugust și nici acum n-a fost soluționată. Legea nu ne permite cândmai există o astfel de solicitare, așa că i-am trimis lajudecătorie să divorțeze”, ne-au povestit angajatele de la StareaCivilă sector 5.

Timișoara așteaptă normele de aplicare alegii

În sectorul 6, până acum au fost depuse șase cereri. Cele maimulte sunt persoane de vârsta a doua și chiar a treia. La primăriadin Timișoara nu s-au înregistrat încă cereri de divorț. VasileTărciatu, șeful Serviciului de Evidență a Populației din Timișoara,spune că, dacă vor exista solicitări de divorț înainte de a apăreanormele metodologice de aplicare a legii, soluționarea acestora vafi amânată.
„L-am informat oficial pe prefectul de Timiș, pentru ca acesta săintervină la București spre a fi urgentată elaborarea respectivelornorme metodologice”, a declarat șeful Serviciului de Evidență aPopulației din Timișoara. „În momentul în care vor exista acestenorme metodologice de aplicare a legii, dacă vom primi solicităride divorț, vom aplica legea”, a mai spus Tărciatu.

Primăria Iași n-are pe cine să divorțeze

La Iași, după mai bine de două săptămâni de la data intrării învigoare a legii, niciun cuplu nu a apelat la ofițerii stării civilepentru divorț.
„Nu există în acest moment nicio declarație depusă pentru divorțuladministrativ. Oricum, noi suntem pregătiți. Cei ce doresc săapeleze la această cale trebuie să știe că au 30 de zile ladispoziție să își regândească decizia. Dacă rămân hotărâți, vorprimi certificatul de divorț peste alte 15 zile”, a declarat RodicaMihăilă, șefa Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...