• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Documentar horror al BBC despre sistemul sanitar românesc

Documentar horror al BBC despre sistemul sanitar românesc
Sărăcia părinților lui Cristian, băiețelul de nouă ani care și-a rupt mâna și a murit după ce a fost tratat la spitalul din Slatina, a fost, poate, cea care a semnat condamnarea la moarte a copilului lor, relatează BBC, arătând că decesul lui arată „cât este de bolnav sistemul sanitar din România".

Sărăcia părinților lui Cristian, băiețelul de nouă ani care și-arupt mâna și a murit după ce a fost tratat la spitalul din Slatina,a fost, poate, cea care a semnat condamnarea la moarte a copiluluilor, relatează BBC, arătând că decesul lui arată „cât este debolnav sistemul sanitar din România”. „Fantoma lui ne bântuie. Credcă acest copil a fost victima sistemului. Dar noi suntem sistemulși toate eșecurile noastre se reflectă în astfel de cazuri”, spunela BBC medicul Romeo Stănculescu, noul director al spitalului dinSlatina. În România, spitale precum acesta au datorii mari.

Uneori, ele își pot permite doar să plătească unele medicamentesau materiale medicale de care au nevoie, iar adesea rămân fărăcele mai elementare produse, cum ar fi medicamentele sau feșele. Ministerul lui Attila Cseke a primit un buget mai mic decât oricealt minister al Sănătății din UE, doar 3,6 la sută din PIB, maipuțin de jumătate din cât alocă Marea Britanie și o treime dinbugetul sănătății din Germania. Cseke nu crede însă că sistemuleste în pragul colapsului. „Nu l-aș descrie drept colaps, ci maidegrabă ca o situație foarte dificilă pentru moment – o răscruce în2010”, a declarat el. „Trebuie să găsim drumul corect care să nescoată din aceste probleme”, a adăugat ministrul. Un ministru alSănătății petrece în funcție în România aproximativ opt luni,comentează. „În ultimii 20 de ani, am avut 19 miniștri aiSănătății. Unii dintre ei au început ceva dar nu au avut timp săvadă rezultatele, că un alt ministru cu o strategie diferită i-aurmat în funcție”, recunoaște Cseke.

Din 2007, aproape 5.000 de medici, respectiv unul din zece, auplecat din România către Europa Occidentală, unde pot câștiga dezece ori mai mult. Iar politicienii români se tratează înstrăinătate, observă BBC. O citează pe Amelia Antoniu, care abia ascăpat cu viață după ce a făcut o operație de rutină la CF2, carecritică faptul că Traian Băsescu s-a dus să se opereze la Viena. „Afost o palmă peste fața noastră de români”. Amelia Antoniu a maivorbit și despre condițiile de la CF2: „Când am fost în spital,totul era o tragedie. Mi-am cumpărat totul din banii mei, nu aveaubandaje, nu aveau ace, nu au sterilizat sala de operații”.

Inchide