DOSARUL CORUPȚIEI DIN VĂMI: Cine este „misteriosul” om din umbră, cu influență în PDL, care ar fi intermediat șpaga de 430.000 de euro

Redactor:
Vlad Mironescu
DOSARUL CORUPȚIEI DIN VĂMI: Cine este „misteriosul” om din umbră, cu influență în PDL, care ar fi intermediat șpaga de 430.000 de euro
Cel care ar fi facilitat întâlnirea între șeful ANV, Radu Traian Mărginean, și fostul șef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, este apropiat al PDL, "cu o influență foarte mare în partid", susțin surse judiciare.

Eugen Predescu, cel care ar fi facilitatîntâlnirea între șeful ANV, Radu Traian Mărginean, și fostul șef alVămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, este apropiat al PDL, „cu oinfluență foarte mare în partid”, susțin surse judiciare.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că omul deafaceri clujean Liviu Florian i-ar fi dat cei 130.000 de euro luiEugen Predescu, care i-ar fi dat la rândul său o mică parte dinsumă șefului Vămilor, o altă parte având destinație politică.

•PredescuEugen este un om în vârstă, omul dinumbră, o persoană cu o influență foarte mare în PDL, care nu aieșit în public, este aproape un necunoscut pentru cei din afară,dar are o influență foarte mare. El dă ordine inclusiv unor oameniimportanți. El este cel care dă undă verde și pentru alte funcții,nu doar în vămi”, susțin sursele citate, care au precizat că acestaa împărțit banii dați de Nicoleta Dobrescu pentru a fi numită înfuncție.

Procurorii DNA care anchetează dosarul mitei de la Vama Halmeuau susținut în fața instanței care a decis arestarea a treipersoane în acest dosar că mita a fost luată „în numele șipentru un partid politic și un șef de instituție”, afirmăsurse judiciare.

Citește și STENOGRAME DIN DOSARULVAMEȘILOR: „Vin aștia și ne filmează cu pixuri și ochelari”. PLUS:Codul secret – de la „vegeta” la „jambon”

Potrivit surselor citate, în încheierea Tribunalului Satu Mare din4 februarie, prin care s-a dispus arestarea celor trei învinuiți îndosarul mitei de la Vama Halmeu, se arată că procurorul de caz asusținut în fața instanței că „solicitarea unor sumeatât de mari, respectiv 130.000 de euro și 300.000 de euro, înnumele și pentru un partid politic, și un șef de instituție, lăsândsă se înțeleagă că delegarea și numirea într-o funcție publică seface doar pe criterii politice și nu de competență, este deasemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice unsentiment de insecuritate și neîncredere în instituțiilestatului”.

Sursele citate mai spun că din dosar mai reiese că omul deafaceri clujean Liviu Florian, arestat în acest caz, avea oinfluență reală asupra șefului Autorității Vămilor, Radu TraianMărginean.

Potrivit surselor citate, Liviu Florian i-a facilitat, în lunaseptembrie 2009, Nicoletei Dobrescu o întâlnire cu șeful Vămilor,Radu Traian Mărginean, prin intermediul unui anume Eugen Predescu,întâlnire în cadrul căreia Nicoleta Dobrescu a primit promisiuni căva fi numită în funcția de șef al Vămii Halmeu.

Șeful Autorității Naționale a Vămilor (ANV), Radu TraianMărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarultraficului de influență din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuirede procurori, fiind acuzat de luare de mită.

Oamenii de afaceri Liviu Florian și Ion Savu și Ioan Romeo Nițu,fost angajat al unui magazin duty-free, cercetați în cazultraficului de influență de la Vama Halmeu, unde fostul șef NicoletaDobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 euro pentru aobține funcția, au fost reținuți în 3 februarie. Ulterior, celetrei persoane reținute au fost arestate de Tribunalul SatuMare.

De asemenea, omul de afaceri Florin Feher, din Negrești Oaș,care este acuzat de complicitate la trafic de influență, a primitinterdicția de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 dezile, instanța respingând propunerea DNA de emitere a unui mandatde arestare preventivă în cazul acestuia.

Citește și Instanța a arestat zeci de vameși și polițiști de lavama Stamora Moravița și de la punctul de frontierăNăidași

AVEREA unui șef de tură la vama Moravița – CINCICASE, TERENURI DE 40 DE MII DE METRIPĂTRAȚI

UN POLIȚIST DE FRONTIERĂ DIN PATRU ESTE CERCETATPENTRU CORUPȚIE. Filmul arestării cu elicopterul a două punctevamale

Timiș: 15 angajați de la Vama Moravița sunt aduși cuelicoptere la București, pentru audieri

La Vama Naidăș descinderile s-au încheiat, zeci deangajați vor fi aduși la București cuelicoptere

Arestările din Vama Siret, copia acțiunilor Ploiești2006 și Otopeni 2007. Vezi aici ce au pățit cei 21 de vameși dinOtopeni acuzați că au comis 8.121 de fapte decorupție

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie2009, a pretins și a primit de la Nicoleta Dobrescu, inspectorvamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promițându-i că, înbaza influenței pe care o are asupra șefului Autorității Naționalea Vămilor și vicepreședinte al Agenției Naționale de AdministrareFiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcția de șef alBiroului Vamal Halmeu.

Cei 130.000 de euro ceruți au ajuns la Liviu Florian în maimulte tranșe, prin intermediul lui Ion Savu.

Procurorii au mai arătat, în ordonanța de punere în mișcare aacțiunii penale, că angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutatăde Ioan Romeo Nițu să strângă cei 130.000 de euro de la cămătarisau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de țigări.

Ulterior, în primăvara anului 2010, după încetarea delegăriiNicoletei Dobrescu în funcția de șef al Biroului Vamal Halmeu,Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de laaceasta suma de 300.000 de euro, promițându-i că în baza influențeipe care o are asupra șefului ANV și vicepreședinte al ANAF îl vadetermina pe acesta din urmă să o numească din nou în aceeașifuncție.

Citește și Unde se duceau șpăgile de la Siret? VEZI AICI VILELEBUGETARILOR DE LA VAMĂ – VIDEO

Șpagă de 100.000 de lei pe tură COLECTATĂ CU GĂLEATAla Siret. Câți vameși au fost arestați până acum.UPDATE

O cincime din Poliția de Frontieră Siret, implicatăîn traficul cu țigări. Instanța a arestat 15 polițiști și vameși,alte 49 de persoane fiind reținute

77 DE POLIȚIȘTI DE FRONTIERĂ ȘI VAMEȘI AU FOSTREȚINUȚI – Persoanele ridicate în urma acțiunii din Siret ar urmasă fie aduse în Capitală

În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fostaudiată în 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.

Nicoleta Dobrescu a fost delegată la conducerea Biroului VamalHalmeu în 23 septembrie 2009 și a ocupat funcția până în 24februarie 2010. Anchetatorii au făcut, în 25 ianuarie, 12percheziții imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliulNicoletei Dobrescu și la locuințele celor 11 sătmăreni de la careaceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro. NicoletaDobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături dealți lucrători vamali, ar fi semnat declarații vamale pentru unexport fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu deaproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul „Usturoiul” se află încercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA. (Crina Dunca,[email protected])

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide