Dosarul generalilor: Șpagă de 46.000 de euro pentru 38 de angajări

Dosarul generalilor: Șpagă de 46.000 de euro pentru 38 de angajări
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 03:22

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins propunereaprocurorilor militari anticorupție de arestare preventivă ageneralului de brigadă Marian Ion, adjunct al șefului Direcției deManagement și Resurse Umane din Ministerul Apărării Naționale(MApN), a generalului maior Mihai Chiriță, șef al Direcției deInstrucție și Doctrine din cadrul Statului Major General alMapN.

La fel s-a întâmplat și în cazurile colonelului Vasile Belciug,fost comandant al Școlii de aplicații pentru unități de luptă”Mihai Viteazu” Pitești și fost comandant al garnizoanei Pitești, alocotenent-colonelului Dan Costel Crăciuneanu, șeful BirouluiInformare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Ilfov, șia maiorului Crinu-Ionuț Onel, din cadrul Școlii de aplicații pentruunități de luptă „Mihai Viteazu” Pitești.

Procurorii DNA: Subiecte vândute la concursurile de maiștrimilitari

Cu toții sunt acuzați de procurorii DNA că au luat mită pentru afacilita angajarea unor persoane în cadrul Ministerului ApărăriiNaționale.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmităde procurori a rezultat că, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonalde Selecție și Orientare Breaza au fost organizate, în modsuccesiv, mai multe activități de selecție a unor candidați pentrua deveni militari profesioniști (ofițeri, maiștri militari,subofițeri, soldat sau gradat voluntar). Selecția consta în probeeliminatorii psihologice și de aptitudini fizice.

De asemenea, în august 2010, la Școala Militară de MaiștriMilitari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești auavut loc două concursuri, denumite „pe filieră directă”, respectiv”pe filieră indirectă”, pentru ocuparea unor posturi de maiștrimilitari și subofițeri, constând în probe scrise la materiile limbăengleză, matematică-fizică, legislație, pregătire militară generalăși psihotehnică.

„Inculpații cu funcții de conducere s-au folosit de putereafuncțiilor și gradelor militare importante pe care le dețineau, înscopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prinfurnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidați înstructurile acestui minister, în detrimentul candidaților caretrebuiau, în mod legal, declarați admiși la aceste concursuri șiselecții”, se arată în comunicatul DNA.

Astfel, potrivit procurorilor militari anticorupție, în perioadaiulie-august 2010, generalul de brigadă Marian Ion a exercitatpresiuni asupra comandanților celor două unități militare deînvățământ, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidați săpromoveze în mod fraudulos aceste concursuri.

„În acest sens, o persoană apropiată inculpatului Ion Marian, larândul său învinuit în cauză, a primit suma de peste 46.000 de eurode la mai mulți candidați, pentru sine, pentru Ion Marian și pentrumembrii comisiilor de examinare”, mai arată procurorii.

În aceeași perioadă, locotenent-colonelul Dan-Costel Crăciuneanua pretins și primit, singur sau împreună cu alte persoane, sumatotală de 10.200 euro și 1.000 lei pentru a sprijini cel puțin 20de candidați să promoveze în mod fraudulos concursul de admitere înstructurile Ministerului Apărării Naționale.

La rândul său, maiorul Crinu-Ionuț Onel a pretins și primit dela mai mulți candidați, singur sau împreună cu alte persoane, sumatotală de 17.800 euro.

Șeful maiorului Onel, Vasile Belciug, a primit prin intermediaride la un candidat suma de 5.500 lei.
În vara anului 2010, general-maior Mihai Chiriță îndeplinea funcțiade șef al Direcției de Instrucție și Doctrine din cadrul StatuluiMajor General al MApN, având în subordine directă și școala dinPitești unde, în luna august 2010, s-au organizat cele douăconcursuri pentru admitere ca subofițeri și maiștri militari.
În această funcție, Mihai Chiriță a solicitat, direct sau indirect,comandantului Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri aForțelor Terestre „Basarab I” să favorizeze un număr de peste 20 decandidați la aceste concursuri, se mai arată în comunicatulDNA.

Instanța a luat în cazul celor cinci măsura obligării de a nupărăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile, între 14 decembrieși 12 ianuarie 2011. Totodată, instanța supremă a dispus ca aceștiasă se prezinte la poliție și la parchet ori de câte ori suntchemați, să nu-și schimbe domiciliul fără încuviințarea instanței,să nu poate arme și să nu se apropie sau să vorbească cu ceilalțiînvinuiți, inculpați sau cu martorii din acest dosar.

Decizia va fi contestată de procurorii militari anticorupție lacompletul de cinci judecători al instanței supreme.

Alți șapte ofițeri din comisiile de examinare, puși subînvinuire

Procurorii DNA au pus sub învinuire alți șapte ofițeri îndosarul în care sunt cercetați Marian Ion și Mihai Chiriță, subacuzația că, în calitate de membri ai comisiilor de examinare dinaugust 2010, s-ar fi asociat cu cei doi generali pentru a favorizamai multe persoane la două concursuri.

Cei șapte sunt coloneii Constantin Richea, comandantul CentruluiZonal de Selecție și Orientare Breaza, Valerică Diaconu,comandantul Școlii Militare de Aplicații pentru Unități de Luptă”Mihai Viteazu” Pitești, și Nicolae Zamfirache de la aceeașiunitate, precum și locotenent-coloneii Mihai Bocanu și Paul Bădicușii maiorii Ovidiu Boșotar și Nae Cornel, au declarat, pentruMediafax, surse judiciare.
Constantin Richea, Valerică Diaconu și Nicolae Zamfirache suntacuzați de fals, uz de fals, abuz în serviciu și asociere învederea comiterii de infracțiuni, pentru că ar fi conlucrat cugeneralii Ion și Chiriță la admiterea nelegală a unor persoane înurma a două concursuri derulate la cele două unități în anul2010.

Oprea a „ordonat” ca militarii acuzați să fie puși ladispoziția procurorilor

Ministerul Apărării anunță, printr-un comunicat, că „Direcțiapentru Prevenirea și Investigarea Corupției și Fraudelor și altestructuri specializate din Ministerul Apărării Naționale aucolaborat cu Direcția Națională Anticorupție – Secția de combaterea infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, în vedereacercetării unor fapte de corupție sau în legătură cu corupția,săvârșite de cadre militare aparținând MApN. Ministrul apărăriinaționale a ordonat punerea la dispoziție, începând cu data de 9decembrie a.c., a cadrelor militare împotriva cărora a fost pusă înmișcare acțiunea penală”.

Scandalurile din Armată

Acest scandal este unul dintr-o serie de multe incidente grave,care au afectat serios în ultimii ani blazonul ArmateiRomâne.

Septembrie 2006

Generalul Eugen Bădalan, șeful (de atunci) al Statului Major alArmatei, predecesorul său Mihail Popescu și alți ofițeri au fostînvinuiți de procurorii DNA, pentru fapte de corupție și abuz înserviciu în formă calificată în dosarul „Tofan”. Conformprocurorilor, Bădălan a încheiat, în iunie 2000, un contract cuTofan Grup (firmă al cărei director a fost și Theodor Stolojan),prin care Armata a schimbat tehnica militară scoasă din uz. Firmacu pricina a primit 4.200 de autovehicule casate, în schimbul a3.300 de anvelope, 1.700 de camere și 700 de bandaje. Contractul arfi produs un prejudiciu de câteva milioane de euro, întrucâtdeșeurile metalice rezultate din dezmembrarea vehiculelor casate aufost subevaluate, iar anvelopele supraevaluate. În plus,autovehiculele au fost livrate nedezmembrate, având la bord tehnicămilitară funcțională, ce nu putea face obiectul tranzacției.Neregulile au fost semnalate procurorilor DNA de Secția deprevenire și combatere a fraudelor din MApN, după ce Bădălan aignorat sesizările Direcției de Audit Intern a ministerului.Acuzațiile nu au fost probate în instanță, iar Bădălan este, încontinuare, general activ în Armata Română.

Decembrie 2007

Din cele 160 de dosare imobiliare ale unor cadre militareverificate de Direcția de prevenire și investigare a corupției șifraudelor (DPICF) din MApN, la solicitarea DNA, 30 s-au dovedit afi „cu probleme”. Ministerul Apărării a cumpărat 127 de apartamentede pe piața liberă, în perioada 2000-2004. Suma totală plătită:10.795.040 RON. Adică, în medie, 85.000 RON / apartament. 119dintre respectivele apartamente au fost vândute, în următorii 3ani, pentru o sumă totală 6.474.199,26 RON. În medie, 54.405 RON /apartament. Rezultă că, fără a lua în considerare inflația șievoluția pieței imobiliare, Armata a pierdut 3.640.805 RON dinaceastă „afacere”. Profitorii acestei scheme au fost, între alții,generalii Francisc Radici (șeful spionilor militari, care acumpărat cu 18.000 euro apartamentul cumpărat de Armată cu 87.000euro), Corneliu Dobrițoiu, Sergiu Medar (fost consilier alpreședintelui Băsescu), Ștefan Oprea și contraamiralul Costi IoanGunther.

Februarie 2009

Șapte subofițeri au fost reținuți pentru furtul de armament șimuniție din depozitul UM 01916 de la Ciorogârla. Trei dintremilitari (sergentul major Ionuț Gagea și caporalii Ion Petrică șiMarius Tudorache) au fost arestați, fiind acuzați de furt calificatcu consecințe deosebit de grave, călcare de consemn șinerespectarea regimului armelor și munițiilor. Ceilalți patru aufost judecați în stare de libertate, acuzați fiind doar de călcarede consemn.

Avocatul militarilor arestați a susținut că cei trei erauacuzați, de fapt, că nu ar fi verificat periodic, în timpulserviciului de gardă, dacă depozitul este sigilat, nefiindprezentate în instanță probe în susținerea altor acuzații.

Octombrie 2009

Trei români de 24 de ani, dintre care unul (Claudiu RomulusMatei) militar activ în Armata română, au fost arestați în Italiapentru trafic de droguri. Cei trei dețineau aproape 2 kilograme șijumătate de marijuana în momentul arestării.

Martie 2010

Locotenentul Vasile Andreica, ofițer în cadrul Batalionuluiieșean 151 „Lupii negri”, a fost arestat după ce, beat fiind, acondus o mașină și a bătut o familie, din „confuzie”.

Iunie 2010

Un fruntaș care a participat în misiuni în Afganistan și Irak afost arestat de DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor deCriminalitate Organizată și Terorism) pentru trafic de droguri.Militarul, împreună cu doi amici au vândut în Sinaia canabis timpde mai multe luni. Vatră Ciprian Ionuț era angajat militar laUnitatea de vânători de munte din Predeal. Procurorii au găsit înlocuința lui Ciprian Ionuț Vatră droguri, dar și un adevăratdepozit de arme și muniție.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Nu se cere Certificat Verde! Veste uriașă de la Alexandru Rafila: S-a ajuns la concluzia
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...