DOSARUL ÎNMATRICULĂRILOR FRAUDULOASE. Parchetul Capitalei cere arestarea a 20 de persoane

Redactor:
Razvan Chirita
DOSARUL ÎNMATRICULĂRILOR FRAUDULOASE. Parchetul Capitalei cere arestarea a 20 de persoane
Parchetul Capitalei a reținut 18 persoane în cazul privind înregistrările frauduloase de autovehicule, între acestea fiind trei angajați ai Registrului Român Auto (RAR), un jandarm de la Direcția judiciară, un angajat al Serviciului înmatriculări și un polițist al Secției 26 București.

UPDATEParchetul Capitalei cere arestarea a 20 de persoane încazul înmatriculării frauduloase de mașini

Parchetul Tribunalului București cere, joi, unui judecătoremiterea a 20 de mandate de arestare în cazul înmatriculăriiilegale de mașini aduse din Occident, 18 persoane fiind dejareținute și vor fi audiate de instanță, în timp ce două suntcăutate de autorități.

Tribunalul București începe joi, la ora 16.30, dezbatereapropunerii de arestare preventivă a celor 20 de persoane dindosarul privind înmatriculările ilegale de vehicule de lux.

Parchetul cere arestarea lui Constantin Cornel Niculoiu,Alexandru Patrik Rada, Ion Hristache, Adrian Vasile Păun, AurelMarian Petre, Bogdan Treveleanu, Valentin Costin Petculescu,Cristian Hurmuzache, Adrian Vlăsceanu, Florin Cojocaru, GabrielMarculescu, Ion Bărzăianu, Valentin Petcu, Marian Popa, IonuțBirjaru, Grafi Ion, Daniel Zardova, Ștefan Ciobănescu, MădălinFlorentin Tănase și a lui Manuel Brunati.

Departamentul Eveniment,[email protected]


Parchetul Capitalei a reținut 18 persoane în cazul privindînregistrările frauduloase de autovehicule, între acestea fiindtrei angajați ai Registrului Român Auto (RAR), un jandarm de laDirecția judiciară, un angajat al Serviciului înmatriculări și unpolițist al Secției 26 București.

Fostul portar dinamovist Cristian Munteanu este cercetat, înstare de libertate, pentru tăinuire, fiind suspectat că a cumpărato mașină înmatriculată fraudulos de membrii grupării, deși ar ficunoscut faptul că avea acte false.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București,Cristina Radu, a informat, joi dimineața, că pe numele a 18persoane au fost emise ordonanțe de reținere, pentru 24 de ore.

Miercuri anchetatorii au făcut 44 de percheziții în Capitală,inclusiv la Serviciul Înmatriculări și Permise Auto, precum și înjudețele Ilfov, Constanța, Giurgiu și Suceava, potrivit DirecțieiGenerale Anticorupție (DGA).

În acest dosar, coordonat de procurorii Parchetului de pe lângăTribunalul București, începând de la 1 august au fost deja puse subînvinuire 36 de persoane, printre care angajați ai ServiciuluiPermise și Înmatriculări Auto București și ai Registrului AutoRomân.

Concret, este vorba despre doi polițiști de la Secția 26Poliție, un angajat al Direcției Regim Permise de Conducere șiÎnmatriculări de Vehicule (DRPCIV), trei angajați ai RAR și unjandarm de la Direcția judiciară.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la introducerea înmod fraudulos pe teritoriul României, în perioada 2009-2011, a 15autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel,Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi șiDacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenția de afi restituite, de către o grupare infracțională compusă dinînvinuiții din cauză.

Ca mod de operare, autoturismele erau închiriate din străinătatede la societăți de profil și introduse în țară anterior expirăriiperioadei de închiriere, iar pe teritoriul României acestora leerau falsificate documentele de proveniență, în vedereaînmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor deproveniență, cu complicitatea unor funcționari din cadrul RAR șiDRPCIV, autoturismele erau înscrise în circulație, după care erauvalorificate prin intermediari.

Anchetatorii au mai stabilit că un alt mod de operare aînvinuiților consta în identificarea de autoturisme înmatriculatelegal pe teritoriul României, similare ca model, marcă și an defabricație celor de proveniență ilicită, în vederea falsificăriiulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduseîn țară în mod nelegal.

În acest sens, învinuiții beneficiau de sprijinul unor polițiștisau alți funcționari care le efectuau verificări în evidențeleoficiale și le comunicau datele privind situația juridică a unorautoturisme. Cu datele astfel obținute, învinuiții „fabricau”documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate dedescoperire a falsului fiind verificarea seriei de șasiu aautoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinăriiautoturismului sau în ipoteza expirării inspecției tehniceperiodice, spune sursa citată.

Potrivit anchetatorilor, scopul final al învinuiților era ca, înfinal, autoturismele să fie vândute unor cumpărători de bunăcredință în vederea realizării în acest mod a unor foloasemateriale injuste.

Prejudiciul cauzat de învinuiți prin activitatea infracționalădesfășurată în cauză (15 autoturisme) depășește până la acestmoment suma de 200.000 de euro.

În urma perchezițiilor de miercuri dimineață, anchetatorii auridicat sume mari de bani de la locuințele suspecților, de ordinula sute de milioane de lei. În locuința unui membru al grupării,anchetatorii au găsit sume mari de bani ascunse în congelator.Totodată, au fost găsite și confiscate mașini.

Parchetul va propune instanței emiterea de mandate de arestarepreventivă, pentru 29 de zile, în acest dosar.

Departamentul Eveniment, [email protected]

Inchide