DOSARUL OLTCHIM. Experții avertizează: „Încetarea activității ar duce la DEZECHILIBRE SERIOASE pe piața internă și externă”

Publicat: 23/09/2012, 23:27
Actualizat: 22/03/2019, 06:05

În cazul în care combinatul vâlcean Oltchim se închide, experții contactați de gândul prevăd dezechilibre serioase pe piața internă și externă a produselor petrochimice și la scumpiri cu 10% a produselor de acest gen de pe piața românească. Aceasta deoarece Oltchim este unul dintre cele mai importante combinate chimice atât din România, cât și unul dintre exportatorii mari din Europa Centrală și de Sud.

Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportarilor din România a declarat pentru gândul că închiderea combinatului Oltchim, al cărui pachet majoritar de acțiuni a fost cumpărat vineri de Dan Diaconescu, ar avea consecințe dezastruoase mai ales în plan intern.

„Dacă nu-și schimbă strategia de dezvoltare și investiții, Oltchim va dispărea cât de curând de pe piață”

„Oltchim este în topul primilor zece exportatori ai României. O închidere a acestui combinat ar duce la dezechilibre ale balanței industriale și la creșterea deficitului comercial cu mai multe sute de milioane de euro. În plus, combinatul este unicul producător intern în domeniul lui de activitate și, din păcate, închiderea lui va avea efecte negative asupra utilizatorului român”, afirmă Mihai Ionescu pentru gândul.

Specialistul arată că dezechilibre mari s-ar crea și pe piețele unde Oltchim exportă. „Toate companiile partenere ar fi nevoie să-și caute alți furnizori și costurile ar fi mai mult mai mari pentru ei. Găsirea unui alt combinat care să furnizeze produsul ar lua timp și tot acest timp ar însemna pierderi în bani pentru ei”, a mai spus Mihai Ionescu.

El adăugă că în România ar fi perturbată activitatea multora dintre firmele care își iau materia primă de la Oltchim, ceea ce ar însemna că firmele românești ar trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și cumpăra acesta produse.

Produsele fabricate la Oltchim

Contactat de gândul, Ștefan Vuza, reprezentantul combinatului Chimcomplex Borzești, care a licitat și el pentru prelurea combinatului de la Râmnicu Vâlcea, susține că oprirea activității de la Oltchim nu ar afecta prea mult piața europeană a petrochimiei, pentru că este unul dintre jucătorii mici. „Este un combinat mijlociu spre mic și dacă nu-și schimbă strategia de dezvoltare și investiții va dispărea cât de curând de pe piață. În piața Uniunii Europene reprezintă numai 0,3%”, a spus Ștefan Vuza.

El a arătat că, dacă produsele Oltchim n-ar mai exista pe piață, ar crește cu maximum 10% prețul produselor finale fabricate din materia primă de la Oltchim. „Asta se va întâmpla în România, unde este unul dintre jucătorii importanți, dar în plan extern nu se va întâmpla așa pentru că acolo nu se lucrează cu un singur furnizor, iar locul Oltchimului va fi luat imediat de altcineva”, a precizat Ștefan Vuza.

„Insolvența ar ajuta la dezrobirea companiei de firmele căpușă”

Analistul economic George Vulcănescu susține că Oltchim-ul poate intra cel mult în insolvență. „De închis nu cred că se va închide. Cred însă că intrarea în procedură de administrare judiciară, adică insolvență, ar ajuta la dezrobirea companiei de firmele căpușă care trăiesc pe lângă ea. Oltchim este foarte important pentru că de el depinde orașul Râmnicu Vâlcea”, a precizat George Vulcănescu.

La rândul lui, președintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, a declarat pentru gândul că principalii competitori ai Oltchimului pe piața PVC-ului se găsesc în Polonia și în Ungaria. Soda caustică este fabricată, de asemenea, atât la Oltchim, cât și la Chimcomplex, combinat deținut de omul de afaceri Șfefan Vuza.

„Vor avea de câștigat toți cei care au produse similare cu cele ale Oltchim și în mod special va câștiga PCC care are o firmă în Polonia”, a explicat Diculoiu. El a mai spus că firma respectivă realizează produse similare celor de la Oltchim, în afară de PVC. Liderul de sindicat a explicat, de asemenea, ce se întâmpla în cazul în care câștiga unul dintre cei care au pierdut în primă fază licitația.

„Bănuiesc că pe Vuza îl interesau instalațiile de care ar fi fost interesat și PCC”, a spus Diculoiu. Acesta a arătat că, în cazul în care PCC ar fi câștigat licitația, la Râmnicu Vâlcea urmau să funcționeze „doar 3-4 instalații”.

Pe de altă parte, mai susține lideul sindical, în cazul în care Oltchim se închidea, angajații trebuiau să primească plăți compensatorii ce reprezentau 6-18 salarii, în condițiile în care salariul minim brut la combinatul chimic este de 3.000 de lei și doar la Râmnicu Vâlcea lucrează 2.800 de persoane.

„Dacă ne cumpăra un investitor ca PCC, cu siguranță suspenda salariile compensatorii în valoare de 57 de milioane de euro”, a spus Diculoiu. El a adăugat că angajații s-au bucurat că Dianonescu a ieșit câștigător.

Structura vânzărilor // Sursă: Oltchim

Cine câștigă din închiderea Oltchim

Potrivit ediției de luni a Ziarului Financiar, cel puțin trei sunt firmele care ar câștiga de pe urma închiderii Oltchim: PCC din Germania, Chimcomplex din România și Borsodchem din Ungaria.
PCC deține un combinat chimic în Polonia la Rokita, unde fabrică produse similare cu cele de la Oltchim.

Chimcomplex este unul dintre concurenții Oltchimului de pe piața de sodă caustică. Borsodchem este bunul dintre cei mai mari producători de PVC din Europa, iar Oltchim era pe locul al doilea până în 2008.

Închiderea producției de PVC de la Oltchim a determinat creșterea prețului pe piețele din regiune.

Ce spun rapoartele de la Oltchim

Piețele de export ale Oltchim // Sursă: Oltchim

Rapoartele de la combinat arată că 22% din totalul vânzărilor produselor sunt destinate pieței interne. Oltchim este singurul producător de PVC, plastifianți și de polioli polieteri din România.

Combinatul este unul dintre cei mai mari exportatori din România, produsele sale fiind comercializate în prezent în 80 de țări, iar un procent de 78% din totalul vânzărilor combinatului îl reprezintă livrări externe pentru cele 300 de companii mondiale partenere.

Rapoartele companiei arată că cele mai multe exporturi făcute de Oltchim au loc în Europa Centrală și de Est- 39,6%, Europa de Veswt- 33,8% și Orientul Mijlociu și Turcia- 23%. Pe categorii de produse, cea mai mare pondere la exporturi o au PVC-urile -36,8%, propenoxidul si poliolii- 32,8%, produse clorosodice- 14,6%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice