Dosarul Rompetrol ar putea ajunge din nou la Curtea de Apel, după ce avocații au cerut declinarea de la ICCJ

Redactor:
Catalin Lupasteanu
Dosarul Rompetrol ar putea ajunge din nou la Curtea de Apel, după ce avocații au cerut declinarea de la ICCJ
Dosarul Rompetrol ar putea ajunge din nou la Curtea de Apel București, în apel, după ce avocații celor din dosar au arătat că, deși Sorin Roșca Stănescu este senator, iar cazul ar trebui judecat la ICCJ potrivit legii, se încalcă alte normative judiciare ce ar determina judecarea la CAB.

Dosarul Rompetrol ar putea ajunge din nou la Curtea de Apel București, în apel, după ce avocații celor din dosar au arătat că, deși Sorin Roșca Stănescu este senator, iar cazul ar trebui judecat la ICCJ potrivit legii, se încalcă alte normative judiciare ce ar determina judecarea la CAB.

Instanța supremă a dezbătut, vineri, la un prim termen de judecată în dosarul Rompetrol – declinat acestei instanțe de către Curtea de Apel București, după ce Sorin Roșca Stănescu a ajuns senator -, o serie de excepții privind judecarea cazului de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Avocații au arătat că, potrivit legii penale în vigoare, deși instanța supremă judecă în fond dosare cu senatori, deputați și generali, în acest caz, din cauză că soluționarea fond s-a făcut la Tribunalul București, apar conflicte judiciare în sensul că, potrivit unui articol din Codul de procedură civilă, ICCJ nu poate judeca în faza apelului, fiind doar instanță pentru fond și recurs.

Concret, avocații au arătat că dosarul trebuie declinat la CAB pentru continuarea judecării apelurilor declarate de inculpați și de procurorii DIICOT împotriva deciziei Tribunalului București din 28 august 2012, prin care instanța i-a achitat pe cei din dosar.

Instanța supremă a rămas în pronunțare și urmează să decidă dacă admite excepțiile avocaților și declină cazul sau dacă reține dosarul pentru judecare.

Dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de delapidare și spălare de bani, a fost trimis spre soluționare, în 24 octombrie, la instanța supremă, după ce judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) și-au declinat competența în acest caz.

Decizia a fost luată după ce CAB s-a autosesizat în legătură cu competența judecării apelului în dosarul Rompetrol, având în vedere că Sorin Roșca Stănescu, unul dintre inculpații din dosar, este senator.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul București în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracțiuni printre care delapidare, spălare de bani și manipularea pieței.

Totodată, instanța i-a achitat și pe ceilalți 11 inculpați din dosar, printre care Sorin Roșca Stănescu, Sorin Pantiș și Gabriela Anghelache.

În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. El este învinuit și de manipularea pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau prețul instrumentelor financiare și care mențin, prin acțiunea uneia sau a mai multor persoane acționând împreună, prețul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piața de capital. O altă infracțiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informații privilegiate, dar și de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpați Alexandru Bucșă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ștefan Roșca Stănescu, Sorin Pantiș, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuș, Elena Albu și Gabriela Victoria Anghelache.

Senatorul Sorin Roșca Stănescu este acuzat de utilizare a informației privilegiate și de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat.

Inchide