După 20 de ani: Lustrația a devenit lege. Pe cine va rade

După 20 de ani: Lustrația a devenit lege. Pe cine va rade
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 01:52

Cine e lustrabil?

• Potrivit legii adoptate dedeputați, sunt considerate persoane lustrabile toți cei care auocupat funcții de conducere și au fost remunerate pentru aceasta înPMR, PCR, UTC, UASCR, deputații în Marea Adunare Națională, membriiconsiliilor populare județene, municipale și orășenești, membriiConsiliului de Stat și ai Consiliului de Miniștri, conducătoriiinstituțiilor de presă sau de propagandă ai PCR, directorii deeditură, persoanele din învățământul de partid, din structurileSecurității sau colaboratorii acesteia ca poliție politică,magistrații cu funcții de conducere în sistemul judiciar comunist,comandanții din Inspectoratul General de Miliție până la nivelulșefilor de post inclusiv, șefii misiunilor diplomatice și consulareș.a.
• Cei care intră sub incidențalegii vor avea o interdicție de cinci ani la funcții publice numiteși alese.
• Persoanele care dețin oricefuncție aleasă vor avea posibilitatea să-și ducă mandatul la bunsfârșit, iar interdicția va funcționa pentru următorii cinci ani.Aceasta înseamnă că cei care se află într-o astfel de situație șiau fost aleși parlamentari, primari, consilieri locali sau în altefuncții, vor avea posibilitatea de a-și duce mandatul la bunsfârșit.
• Mandatul persoanelor numiteîncetează în 90 de zile de la adoptarea legii.
• Persoanele lustrabile nu potactiva în institutele privind crimele comunismului șiRevoluției

PSD, cel mai afectat partid

Aleșii locali ai PSD sunt cei mai afectați de legea lustrației,liderii partidului discutând recent într-o ședință aceastăproblemă. Întrebat ce efect va avea actul normativ asupra aleșilorlocali PSD, secretarul general al formațiunii, Liviu Dragnea, arăspuns că nu știe: „Nu știu ce impact are asupra aleșilor PSD.Puterea dovedește încă o dată că este ancorată în realitate,astăzi, într-adevăr era prioritate zero pentru această lege. Nuînțeleg și nu pot fi de acord cu un principiu prin care nu estelăsat dreptul cetățenilor să aleagă pe cineva care a fost în nuștiu ce funcție (în perioada comunistă, n.r.). Se poate discutadespre funcții numite. Dar, în condițiile în care s-au scosprevederile care blocau accesul la funcții publice pentru dl. Bocși pentru dl. Traian Băsescu, nu mai cred în demersul ăsta”.

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reacționat dur, șiel, vizavi de prevederile legii lustrației. „Este o prostie. Estetotal aberant să vii la nivelul anului 2010 cu o astfel de lege,care este una de esență stalinistă. Mi se pare o prostie ca o țarăeuropeană să vină după 20 de ani cu astfel de chestiuni”, adeclarat Iliescu. În schimb, premierul Emil Boc, fost membru UASCRCluj, a precizat, la un moment dat, că este un susținător al legiilustrației: „Mă alătur celor care sprijină adoptarea și aplicareaei. În 1989 aveam 23 de ani, eram student și nu am deținut nici ofuncție în structurile de conducere ale tineretului comunist, caresă fie vizată de legea lustrației, astfel încât aplicarea acesteiasă-mi creeze o problemă, așa cum încearcă unii să acrediteze. Nu amdeținut niciodată niciun fel de funcție de conducere la nivelul UTCîn județul Cluj și nici pe cea de președinte al UniuniiAsociațiilor Studenților Comuniști din România (UASCR), filialaCluj, așa cum incorect s-a afirmat în presă”.

Dacă PD-L, UDMR și PNL au votat la unison legea lustrației, PSDa vorbit pe două voci. Majoritatea deputaților social-democrațis-au pronunțat împotrivă, pe motiv că legea este „ridicolă” și”târzie”, fiind însă și câțiva în favoarea ei. „Prin această legerecunoaștem că în România a avut loc o Revoluție, și nu ocosmetizare a sistemului. Acum avem cu acte în regulă Revoluție,dar și revoluționari”, și-a argumentat votul „pentru” deputatulPSD, Marian Săniuță.

Colegul său de partid, Adrian Solomon, a apreciat, în schimb, călegea lustrației, supusă votului plenului, este ridicolă: „Și eusunt membru al PSD și am votat împotrivă pentru că este o legeridicolă, de vreme ce ați scos din ea categorii de personaje precumEmil Boc, Traian Băsescu și alții. Nu cred că toți oamenii cinstițicare au avut funcții în fosta nomenclatură din țara asta trebuielustrați pentru că unii de la balcon (la balconul sălii de plenerau asociațiile de revoluționari. – n.r.) au spus că au o vină,cum nu cred că la 20 de ani de la Revoluție toți șmecherii trebuiefăcuți generali cu patru stele, miniștri sau chiar președinți dețară”.

Printre deputații PSD care nu au votat pentru adoptarea legiilustrației se numără Viorel Hrebenciuc, Ioan Cindrea, Mircea Dușa,Dan Mircea Popescu, Victor Socaciu, Sergiu Andon, Valeriu Zgonea,Bogdan Niculescu Duvăz. Acesta din urmă a ținut să explice, de lamicrofon, că se opune legii pentru că bunicul său a fost lustrat în1948, fiind înalt funcționar de stat în vechiul regim, și nu a avutdrept la pensie și să muncească în București.

Citește și Pe cine mai găsește,după 20 de ani, Legea lustrației. Ce spun Iliescu, Păunescu șiCristoiu

„Acest lucru ați fi dorit să-l faceți, dar n-ați avut curajulsă-l faceți imediat după 1990, dvs., doamnă președinte RobertaAnastase, pentru că erați un copil în jurul politicului, iar ceicare acum sunt în fruntea acestei mișcări pe vremea aia seîngălbeneau la față dacă le vorbeai de lustrație, vă garantez.Veneau albi la față și se întrebau ce o să li se întâmple”, a spusDuvăz. Social-democratul Adrian Solomon a întrebat-o însă peRoberta Anastase dacă tatăl ei este afectat de legea lustrației.”Răspunsul CNSAS e că tatăl meu nu a avut nici un fel de dosar decolaborator sau informator al Securității. Nu sunt de acord cuideea potrivit căreia copiii trebuie să plătească pentru părinți,dar în ceea ce-i privește pe părinții mei, sunt mândră că îi am șiîi iubesc”, a replicat Anastase.

PSD sesizează Curtea Constituțională

Social-democrații au anunțat, în plen, că vor ataca legealustrației la Curtea Constituțională și vor cere un aviz de laComisia de la Veneția. „PSD nu va vota legea datorită problemelorde constituționalitate și de încălcare a Convenției Europene aDrepturilor Omului. Este un demers populist ce vine să acopereincompetența guvernului și excită niște sensibilități față deperioada comunistă. Dacă omul trăiește rău, i se dă bucuria căvecinul lui, șeful de post, nu va putea candida pentru un post deconsilier”, a argumentat deputatul PSD, Silvestru Lup. Pesediștiiau spus că și președintele Traian Băsescu ar trebui lustrat. Înreplică , liderul grupului PD-L, Mircea Toader, a arătat că”președintele României a fost comandant de navă, calitate pentrucare trebuia să fii membru de partid”. „Dintre comandanți de navă,au fost selectați doi, unul la Anvers și unul la Istanbul, pentru areprezenta compania NAVROM în aceste posturi. Deci a fost doaragent al companiei pe care a reprezentat-o în Anvers”, a adăugatToader.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021