Economistul care a văzut marea criză: euro va coborî sub dolar

Economistul care a văzut marea criză: euro va coborî sub dolar
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 25/04/2012, 07:53

Nouriel Roubini, economistul care a prezis venirea crizei, credecă singura șansă de supraviețuire a monedei euro este depreciereaei la același nivel cu dolarul, sau la un nivel mai scăzut.

„O devalorizare ordonată a euro este singurul lucru care vapreveni destrămarea uniunii monetare. În următoarele 12 luni, eurova merge spre paritatea cu dolarul, sau chiar mai jos”, a afirmatRoubini.

„Pentru ca Grecia, Spania, Portu­galia și Irlanda să rămână înuniunea monetară, singura cale de refacere a competitivității esteun euro mai slab”, consideră economistul, adăugând că țara care vabeneficia cel mai mult de pe urma deprecierii monedei europene esteGermania.

„Germania își poate permite să acorde noi stimulente nu doar înacest an, dar și anul viitor. Nivelul datoriei publice este multmai mic în Germania decât în alte țări din regiune. Declinul eurova face Germania extrem de competitivă, iar acest fapt justificămajorarea salariilor”, a mai spus Roubini.

Moneda euro va dispărea în cinci ani, spun alțieconomiști

Un sondaj efectuat în rândul a 25 de analiști economici dinMarea Britanie, însă, scoate la iveală prognoze mult mai pesimisteca cele ale lui Roubini. Din cei 25 de analiști participanți lacercetare, 12 au anticipat că zona euro nu va supraviețui înactuala formă, în timp ce opt consideră contrariul, iar cinci suntindeciși.

În urmă cu mai puțin de un an, puțini analiști din City ofLondon (centrul financiar londonez) se așteptau la disparițiamonedei unice, dar problemele financiare ale Greciei, Spaniei șiPortugaliei și recunoașterea de către cancelarul german, AngelaMerkel, a faptului că euro trece printr-o „criză existențială” aumodificat radical percepția.

Doi dintre cei opt analiști care se așteaptă ca moneda unică săreziste au afirmat că predicția se va îndeplini numai dacă celpuțin un membru al zonei euro va intra în incapacitate de plată adatoriilor. Andrew Lilico, economist șef la institutul de cercetăriPolicy Exchange, a declarat că există „șanse zero” ca zona euro săsupraviețuiască în actuala componență. „Grecia va intra în modsigur în incapacitate de plată a datoriilor și există întrebareadacă va trece printr-un fel de revoluție sau lovitură de stat.Apreciez că există o probabilitate de unu la patru ca un astfel defapt să se producă în următorii cinci ani”, a adăugat Lilico.Douglas McWilliams, analist la Centre for Economics and BusinessResearch, crede că moneda europeană „ar putea să nu maisupraviețuiască o săptămână”, iar David

Blanchflower, profesor la Dartmouth College și fost membru alBank of England, a arătat că „implicațiile politice aledezintegrării euro sunt greu de anticipat-germanii se opun săplătească datoriile altora și ar putea chiar să se retragă”.

Germania – posibilul călău al euro

Patru dintre analiștii intervievați au declarat că, în pofidaașteptărilor ca Grecia sau alte economii cu probleme să fie nevoitesă renunțe la euro, cel mai probabil este ca Germania să facă acestlucru. „Este posibil ca Germania să plece. Este posibil ca altețări din Europa Centrală și de Est și Danemarca să intre (în zonaeuro). Este posibil să existe mai multe categorii de state membreale UE și un mecanism de intrare și ieșire din zona euro. Cred căproiectul va rezista, dar nu în forma actuală”, a arătat PeterWarburton, analist la firma de consultanță Economic Perspectives.Tim Congdon, analist la International Monetary Research, crede căzona euro va pierde trei dintre membrii săi, respectiv Grecia,Portugalia și posibil Irlanda, iar uniunea monetară s-ar puteachiar dezintegra din cauza fricțiunilor dintre Franța șiGermania.

Temerile legate de viitorul euro au dus la crearea unui fond de750 de miliarde de euro pentru prevenirea crizelor financiare înregiune. Înființarea acestui fond a sporit inițial încrederea pepiețe, dar euro a revenit pe scădere după ce politicienii nu aususținut cu fermitate moneda.

Înfiorător! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată: "Mi-a pus mâna pe sâni, pe...
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
FOTO. Cum mai arată acum blonda Selena, de la trupa Candy, la ani buni după...
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste șocantă care zguduie lumea: Va domina totul. Nu va scăpa nimeni
Liviu Dragnea o face pe Irina Tănase să plătească scump pentru presupusa infidelitate. Blondina a...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...