• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Eugen Nicolăescu, la „După 20 de ani”. Cum ar putea medicii români să câștige de anul viitor 1.000 de euro. Proiectul noii grile de salarizare din Sănătate

Eugen Nicolăescu, la „După 20 de ani”. Cum ar putea medicii români să câștige de anul viitor 1.000 de euro. Proiectul noii grile de salarizare din Sănătate

De la 1 ianuarie 2014, un medic ar putea să câștige chiar și 1.000 de euro, promite ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu.

Invitat la  „După 20 de ani”, emisiune difuzată duminică, de ProTv și de Voyo.ro, șeful de la Sănătate a dezvăluit cum vrea să schimbe grila de salarizare a cadrelor medicale din România.

„Medicul nu va mai fi un funcționar public, care să trăiască cu o leafă din grila respectivă. Drept urmare, un colectiv al ministerul Sănătății a lucrat la un proiect de lege privind plata după performanță și competitivitate. Acest proiect este în fază foarte avansată”, a spus Nicolăescu la „După 20 de ani”, emisiune moderată de Cristian Leonte, care îi are invitați permanenți pe Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) și Claudiu Pândaru (Gândul.info).

Trei modalități de salarizare propuse medicilor de un nou proiect de lege

Nicolăescu spune că, odată cu aplicarea noii legi, care urmează să fie lansată cât de curând în dezbatere publică, medicii vor avea de ales între trei modalități de plată.

● Medicul care va lucra cu normă întreagă la spitalul de stat nu va mai putea lucra și la privat. „Vrei să fii un medic respectat, atunci poți să ai garanția că stai în spitalul public cu normă întreagă și muncești alea șapte ore pe care le prevede Codul Muncii – pentru profesia de medic, pentru că uneori mai intri și în linia de gardă, mai faci și contravizită și așa mai departe – și primești o leafă de 3.000 de lei (…) Poți să vii să lucrezi suplimentar în niște secții private sau la niște paturi private pe care le facem în spitalul public și de acolo îți completezi venitul. Asta te poate atrage să rămâi, într-adevăr, angajatul exclusiv al spitalului”, a explicat Nicolăescu. 

Întrebat dacă va introduce un fel de interdicție ca medicul să mai mai poată profesa atât la stat, cât și la privat, ministrul a răspuns: „Nu știu dacă interdicție, e un fel de reglementare care îi dă fiecăruia voie să opteze pentru ceea ce dorește. E opțiunea fiecăruia. Nu îl obligi. Optează”.

● Cea de-a doua opțiune pe care medicii ar putea să o aleagă de la anul va fi aceea de a lucra cu jumătate de normă la spitalul de stat. „Cealaltă jumătate de normă o va lucra unde vrea în altă parte. Suntem de acord întru totul, numai că nu îți plimbi pacienții de la stat la privat sau invers. Pentru asta vom face un sistem prin care vom urmări circulația pacienților, astfel încât să nu se scurgă banii publici”, a punctat șeful de la Sănătate.

● A treia posibilitate este ca medicul să își negocieze salariul cu managerii de spital. „Sunt foarte mulți chirurgi mari, ultracunoscuți, care vor spune: ‘eu nu vreau să lucrez nici acolo, nici acolo (nr. nici la stat, nici la privat). Eu vreau să fac zece operații la Iași, vreau să mai fac cinci operații la Târgul- Mureș și zece operații la București”. Aceștia vor negocia un tarif. Dacă spitalul respectiv are asemenea cazuri și poate să spun că suportă. Și astfel se închide circuitul aici”, a menționat Nicolăescu.

Întrebat cât va câștiga un medic după aplicarea acestei legi, Nicolăescu a spus: „cred că într-un spital public, un medic foarte bun și care își face cu adevărat datoria și e căutat de pacienți, pentru că avem și criterii de competență, salariul unui asemenea medic poate să ducă la 1.000 de euro pe lună, ceea ce eu cred că pentru România de astăzi e ceva”.

Ministrul Sănătății a spus că șefii de secție, directorii medicali și managerii spitalelor vor fi cei care vor evalua criteriile de competență ale fiecărui medic în parte.

Plățile informale, evaluate la 200-300 de milioane de euro pe an

Tot în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de ProTv și de Voyo.ro, Eugen Nicolăescu a vorbit și despre cum va face rost de bani pentru a-i asigura unui medic care profesează în România un salariu ce poate ajunge chiar și la 1.000 de euro: „Astăzi, normarea personalului se face ca în timpul comunismului. Vrem să schimbăm normarea și să o facem pe servicii medicale prestate. În această situație, veți vedea că se vor schimba foarte multe lucruri și, în loc să ai într-o secție 20 de medici, s-ar putea să ai nevoie numai de nou[ și așa mai departe”.

Întrebat dacă medicii care sunt în plus vor pleca acasă, ministrul Sănătății a spus că acești doctori nu vor fi concediați. „Îi redistribuim acolo unde este nevoie, pentru că sunt foarte multe spitale supraîncărcate și sunt locuri în care nu avem medici deloc. Și atunci ei pot fi redistribuiți, în funcție de ce are nevoie sistemul”, a explicat ministrul.

De asemenea, Nicolăescu spune că, în 2014, sistemul sanitar va avea aproape un miliard de euro în plus față de 2013. „Pentru anul viitor, Ministerul Sănătății speră ca banii alocați sistemului sanitar să nu fie aceiași, ci să fie mai mulți bani, măcar cu 3,5 miliarde de lei, banii pe care anul acesta îi plătim pentru arierate. De la anul vor rămâne bani ai sistemului. Aproape un miliard de euro sunt bani mulți”, a declarat șeful de la Sănătate. 

Eugen Nicolăescu a mai vorbit la „După 20 de ani” și despre câți bani sunt în sistemul sanitar din plățile informale:„Era un studiu făcut de o firmă străină în 2008 (…) în care plățile informale în spitalele din România erau apreciate ca variind între 200 și 300 de milioane de euro anual”.   

Nicolăescu: „Trebui să schimbăm finanțarea”

Pentru ca lucrurile să se schimbe în sistemul sanitar, trebuie modificat modul în care este finanțat acest domeniu, este de părere ministrul. „Poate prima și cea mai importantă prioritate pentru anii următori. Dacă nu vom reuși să aducem bani mai mulți, să îi controlăm mai bine din modul în care sunt ei utilizați și acolo unde este nevoie, atunci probabil că tot ce am face am face degeaba”, a precizat Nicolăescu.

Întrebat de unde ar trebui să vină mai mulți bani, ministrul a menționat că instituția pe care o conduce „are pârgii de control foarte puține, pentru că, din păcate, în 2009 și, mai departe, în 2010, s-au făcut așa-zisele descentralizări: transfer de unități sanitare către autoritățile locale, unde s-a transferat proprietatea și managementul, iar ministrul astăzi este spectator”.

Eugen Nicolăescu spune că cu toate acestea, Ministerul Sănătății este principalul responsabil, atunci când sunt semnalate diferite nereguli în sistemul sanitar, chiar și atunci când spitalul este în subordinea consiliului județean. „Eu nu pot să intervin, pentru că există un consiliul de administrație, numit de consiliul județean dintr-un județ sau altul. Ca atare: trebuie să umblăm la legislație. Este clar. Eu nu spun centralizeze, eu spun să poți să-ți realizezi atribuțiile pe care le ai. Astăzi, ministerul este cu foarte multe atribuții, dar cu foarte multe instrumente amputate”, a precizat șeful de la Sănătate.

Urmăriți interviul integral cu Eugen Nicolăescu la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică dimineața, începând cu ora 10:00, de ProTV și de Voyo.ro.

Inchide