Maria Dinu
19.03.2019
Știri

Europarlamentar român: Parlamentul European intră în negocierile pentru procurorul-șef european cu o poziție puternică

Europarlamentar român: Parlamentul European intră în negocierile pentru procurorul-șef european cu o poziție puternică
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a transmis că Parlamentul Eurpopean intră în negocierile pentru procurorul-șef european, care încep miercuri, „cu o poziție puternică, în timp ce Consiliul intră cu o poziție slabă".

„Mâine (miercuri – n.r.) are loc prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliului Uniunii Europene (UE) cu privire la desemnarea primului procuror-șef al UE. Parlamentul intră în negocieri cu o poziție puternică, în timp ce Consiliul intră cu o poziție slabă”, a scris pe Facebook Siegfried Mureșan.

El a reamintit că Parlamentul European a avut o audiere publică, „urmărită de sute de mii de cetățeni”, și două voturi în comisiile de specialitate.

„În Consiliu, a avut loc doar un vot de probă, la nivel tehnic. Poziția Parlamentului European este puternică și foarte clară: candidatul român, doamna Laura-Codruța Kövesi, este candidatul Parlamentului European. Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar și fără spațiu de manevră: să apere candidatul care a câștigat în Parlament și să se impună în negocierile cu Consiliul. Cerem Consiliului să țină cont de evaluarea comisiei de experți independenți europeni, precum și de audierea și votul din două comisii de specialitate ale Parlamentului European și să confirme cât mai rapid desemnarea doamnei Kövesi drept procuror-șef european. Este necesară o decizie fără întârziere pentru ca noul procuror-șef să poată începe rapid construcția acestei noi instituții care trebuie să devină funcțională până la finalul anului 2020″, a adăugat Mureșan.

Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că reprezentanții Consiliului UE au propus ca următoarele runde de negociere cu Parlamentul European să aibă loc pe 4 și 10 aprilie.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din președintele și vicepreședintele Comisiei LIBE, Claude Moraes și Judith Sargentini, președintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruța Kövesi pe primul loc în lista de candidați pentru postul de procuror-șef european. Rezultatul a fost: Laura Codruța Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franța) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată și în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-șef european, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruța Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcția de procuror-șef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru șefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament și Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Foto: Hepta

Inchide