Eutanasierea câinilor maidanezi, suspendată de instanță. Șeful ASPA a anunțat ce se va întâmpla cu maidanezii în perioada următoare. UPDATE

Eutanasierea câinilor maidanezi, suspendată de instanță. Șeful ASPA a anunțat ce se va întâmpla cu maidanezii în perioada următoare. UPDATE
Publicat: 23/06/2014, 19:22
Actualizat: 03/09/2019, 02:02

UPDATE 18:30 „În acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, implicit programul de gestionare (a câinilor fără stăpân – n.r.) funcționează în continuare. După decizia care suspendă normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, Curtea de Apel are un termen pentru redactarea motivării și pentru a o comunica, termen în care lucrurile merg ca și până acum. Deci mergem înainte cu programul pentru București”, a declarat coordonatorul de proiect al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), care a precizat că, în acest moment, prevederile legale de această lege sunt valabile în forma publicată în Monitorul Oficial.

Răzvan Băncescu a mai spus, în același context, că solicită Guvernului să depună contestație, în termenul cel mai scurt, la decizia Curții de Apel, pentru a nu se ajunge în situația de a se bloca anumite activități prevăzute de norme.

„ASPA înaintează către Guvern și ANSVSA, ca autoritate de specialitate, o solicitare de intervenție rapidă în sensul contestării deciziei Curții de Apel”, a spus Băncescu.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, în cazul în care eventuala contestație depusă de Guvern nu va primi o decizie favorabilă, se va ajunge în situația „de a pierde în Capitală ce s-a reușit până în prezent” legat de gestionarea maidanezilor.

Băncescu a precizat că în cele nouă luni de la începerea programului privind gestionarea câinilor fără stăpân de pe străzile Capitalei, a fost redus cu 75% numărul persoanelor mușcate de câini, fiind capturați peste 25.000 de câini, dintre care aproximativ 10.000 au fost eutanasiați.

Vier Pfoten a semnalat luni absența cadrului legal pentru capturarea și eutanasierea maidanezilor, având în vedere că normele de aplicare a legii în domeniu au fost suspendate de instanță.

„Curtea de Apel București (CAB) a pronunțat vineri decizia în favoarea organizației internaționale Vier Pfoten, suspendând normele de aplicare a legii care permite uciderea câinilor fără stăpân”, se arată într-un comunicat al Vier Pfoten remis luni.

Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, hotărârea de Guvern este suspendată în întregime până la pronunțarea unei alte instanțe. Decizia poate fi atacată cu recurs în 15 zile.

Directorul de campanii al Vier Pfoten, Gabriel Păun, afirmă că decizia CAB de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal „clar și independent” că legea care permite uciderea câinilor nu funcționează.

„62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorința lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini”, este de părere Păun.

Asociația susține că până în prezent mii de câini au fost uciși în mai multe orașe, inclusiv în București. Vier Pfoten a început din ianuarie să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea.

Organizația susține că „încă de la început a invitat Guvernul la dialog și i-a cerut să suspende aceste norme, însă cererea a fost ignorată și apoi respinsă”. Din acest motiv în martie asociația a atacat hotărârea de Guvern la CAB.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Care sunt ȘOFERII care vor fi obligați să urmeze cursuri de conducere defensivă și de...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Se rupe noul Guvern PSD - PNL! Marcel Ciolacu a făcut mutarea zilei: Îi urez...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...