EXCLUSIV: Cum să câștigi bani de pe urma declarației de venit. 170.000 de români au luat înapoi de la stat 34 mil. euro

Redactor:
Victor Rotariu
EXCLUSIV: Cum să câștigi bani de pe urma declarației de venit. 170.000 de români au luat înapoi de la stat 34 mil. euro
Depunerea declarației de venit global nu înseamnă numai evitarea amenzii, ci și posibilitatea de a primi bani de la Fisc și nu de a da. Din datele obțiunute de Gândul anul trecut, aproape 20% dintre persoanele fizice care și-au depus declarația de venit global au primit bani de la Fisc.

Depunerea declarației de venit global nu înseamnă numai evitareaamenzii, ci și posibilitatea de a primi bani de la Fisc și nu de ada.

Din datele obțiunute de Gândul anultrecut, aproape 20% dintre persoanele fizice care și-au depusdeclarația de venit global au primit bani de la Fisc. În total estevorba despre peste 142 de milioane de lei (34 de milioane euro),adică circa 830 de lei primiți, în medie, de fiecare persoană care,după ce și-a depus declarația aferentă veniturilor obținute în2008, a fost anunțată că are de încasat bani, conform datelorAgenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), obținute lasolicitarea Gândul. Motivul pentru care unii angajați primesc banieste că multe firme au preferat să plătească, preventiv, mai multla bugetul de stat când a venit vorba despre impozitul pe salarii,în urma confruntării datelor trimise de firmă cu cele depuse deangajat reieșind astfel sumele de bani cu care statul este datorcontribuabililor. Cei care nu depun declarațiile până latermenul-limită la administrațiile financiare nu primesc baniiînapoi, dacă este cazul.

Nedepunerea declarației nu te scapă dedatorii

Există însă și situația opusă, în care firma a oprit angajatuluiun impozit mai mic decât cel care trebuia, ceea ce înseamnă că, înurma depunerii declarației, este posibil ca persoana respectivă săfie ea datoare statului și nu invers. Fiscul va începe în acestcaz, indiferent dacă declarația a fost depusă sau nu, procedura derecuperare a datoriei, care poate lua forma popririi veniturilor,respectiv a opririi datoriei din salariu, direct de la firma undelucrează angajatul. Mai mult decât atât, conform legii, nedepunereadeclarației de impozit pe venit global până la termenul-limită estesancționată cu o amendă de la 10 la 100 de lei.

97% dintre cei vizați și-au depusdeclarațiile

Anul trecut, gradul de depunere a declarațiilor a fost de peste97%, respectiv peste 875.000 de persoane. Procentul foarte mare afost, cel mai probabil, obținut după expirarea termenului-limită,ținând cont că doar cu câteva zile înainte de acesta, 15 mai 2009,gradul de depunere era de doar 24%. În acea perioadă, Fiscul adeschis mai multe birouri de primire a declarațiilor.

Anul acesta, Fiscul se așteaptă ca numărul angajaților care auobținut venituri suplimentare, cum ar fi cei plătiți pe drepturi deautor, care practică profesii liberale sau care au obținut venituripeste graniță, să fie tot în jurul valorii de 900.000 de persoane.Dintre acestea, circa 80.000 primesc bani pe contracte de drepturide autori. În 2010, data-limită de depunere este 17 mai.

Cum se primesc banii

Prioritar când vine vorba despre primirea banilor esteviramentul bancar direct în cont, în cazul în care depunătorul aprecizat în declarație contul bancar sau în cazul în care organulfiscal deține date despre acesta. Viramentele bancare se facinclusiv pe cardurile de credit sau de debit.

Dacă viramentul bancar nu este posibil, din diverse motive, încazul în care diferența de impozit de restituit este între 5 și 150de lei plata se va face prin mandat poștal. Dacă suma este mai marede 150 de lei inclusiv, ea poate fi încasată doar de la casieriiletrezoreriei statului.

Problema formularelor

Anul trecut Fiscul a renunțat să mai trimită formularele prinpoștă, pentru a economisi circa 1,2 milioane de euro. Alternativelerămase sunt fie sediile administrațiilor financiare, fie adresa deinternet www.anaf.ro, de unde pot fi descărcate formularele. Totanul trecut a fost introdusă și posibilitatea de a trimitedeclarația direct prin calculator, documentele trebuind să conținăo semnătură digitală. Pentru că obținerea semnăturii digitale, dela una dintre firmele agreate de Ministerul de Finanțe, costă circa100 de euro, metoda nu s-a dovedit populară.

În funcție de veniturile obținute în 2009, angajatul trebuie săcompleteze unul sau mai multe dintre formularele: 200 „Declarațiaspecială privind veniturile realizate”, 201 „Declarația privindveniturile din străinătate” sau 221 „Declarație privind venituriledin activități agricole impuse de norme de venit”. În majoritateacazurilor se completează doar formularul 200.

2% pentru organizațiile non-profit

Cei care depun declarațiile la termen au posibilitatea de aredistribui 2% din impozitul datorat statului către o organizațienon-profit. Opțiunea poate fi găsită la capitolul III dinformularul 200, unde va trebui precizat numele organizației, codulde identificare fiscală și contul bancar (IBAN) unde să fie virațibanii. În cazul în care veniturile au fost obținute doar dinsalariu sau din pensie, pentru redistribuirea celor două procentecătre o astfel de asociație sau organizație, trebuie depus laadministrațiile financiare formularul 230.

INFOPLUS

100 de lei amenda maximă care poate fi aplicată de Fisc în cazulnedepunerii la timp a declarației de impozit pe venit global

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide