EXCLUSIV VIDEO | Cărbunele, soluția de tranziție spre energia nucleară, și nu gazul? De ce consideră Daniel Zamfir că termocentralele ar rezolva actuala criză energetică

Publicat: 15/11/2022, 18:15
Actualizat: 15/11/2022, 18:16

Până ce România își va mări capacitatea de producție de energie nucleară, prin construirea reactoarelor 3 și 4 la centrala de la Cernavodă și implementarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni, termocentralele reprezintă o soluție viabilă, consideră senatorul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat. De aceea, autoritățile de la București ar fi trebuit să insiste cu renegocierea țintelor din PNRR, spune Zamfir. Asta, în condițiile în care România s-a angajat să treacă în conservare capacități de producție pe combustibil solid de la Rovinari și Turceni de la 31 decembrie 2021.

“Ce facem cu cărbunele ăla, mai scoatem cărbune în timpul ăsta? În timp ce le conservăm? Vă spun eu că nu, pentru că eu am fost acolo. Nu poți să depozitezi lignitul, pentru că lignitul se aprinde. Vedeți că la huila e iarăși o mare eroare de management a Ministerului Energiei. Noi avem acolo o termocentrală modernizată cu tehnologie de către japonezi, s-au investit acolo vreo 65 de milioane de euro să facem o centrală care să meargă după toate reglementările europene.

Vreau să vă aduc aminte tututor că nu există niciun fel de diferență între gradul de poluare al centralelor noastre pe cărbune cu cele din toată Europa. Adică, la fel poluează centrala din România, Germania, Polonia și așa mai departe, deci nu există nicio diferență. Ei nu mai au cărbune, încearcă să deschidă noi capacități. În Germania, au desființat un parc eolian ca să extragă lignitul de acolo. Deci s-au orientat pe o producție sigură de energie electrică, pentru că vântul azi bate, mâine nu bate”, a explicat președintele Comisiei economice din Senatul României, la Gândul Exclusiv.

„Asta este soluția cu adevărat viabilă”

Conform lui Daniel Zamfir, grupul energetic de la Rovinari, unde combustibilul folosit este lignitul, poate funcționa încă 10-12 ani.
“Eu am fost acolo, cu colegi de la Comisia Economică, la grupul energetic de la Rovinari, oamenii ăia, niște profesioniști de excepție, ne-au spus că grupurile de acolo pe lângă faptul că funcționează la cei mai înalți parametri de performanță, comparabili cu orice centrală pe cărbune din Uniunea Europeană, pot funcționa la acești parametri încă 10-12 ani. Timp suficient să trec la energia nucleară.

Asta este soluția cu adevărat viabilă. Avem un acord cu Statele Unite, pentru acele SMR-uri (n.r. small modular reactor, trad. reactor modular de mici dimensiuni) care e foarte în regulă să se facă, avem acum acord și cu Statele Unite și cu Canada să finanțăm rectoarele 3 și 4, deci avem o perspectivă să trecem la o energie nucleară continuă, să nu depindem de soare, de vânt și așa mai departe, și fac o paranteză asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la a instala capacități eoliene și solare, numai că aceste capacități nu asigură producția energiei electrice continue.

Or, ca să-ți menții un sistem energetic, trebuie să te bazezi pe această energie continuă. Avem hidro, avem nuclear, avem cărbune. Când produce mai mult eolianul, ne păstrăm apa în lacuri, la hidro, nu consumăm, ne păstrăm rezerva pe cărbune, adică poți face acest mix al energiei pentru că, Slavă Domnului, avem această șansă, nicio țară, să știți, din Europa nu este în situația bună în care suntem noi. Să avem materie primă, că asta spune și Transelectrica «Domnule, avem materia primă, aici, la noi în pământ, scoateți și puneți-l pe foc ca să produceți energie». Sau măcar vindeți-l”, a mai spus Daniel Zamfir.

„Gândiți-vă cât profit obține Compania Energetică Hunedoara”

Totodată, senatorul susține că actuala situație face ca, în premieră, Complexul Energetic Hunedoara, care exploatează și folosește huila, să devină profitabil.

“Avem o centrală acolo, pe huilă, care a rămas singura, pentru că Mintia, dintr-o mare eroare, a fost vândută. Aici, la Paroșeni unde avem șansa să vindem huilă pentru că ne cer polonezii, ne cer ungurii, cer chiar CET-urile noastre, de la Iași, de la Timișoara, de la Govora, merg pe cărbune, ori noi nu suntem în stare să scoatem cărbune, pentru această termicentrală de la Paroșeni și din cauza acestui lucru ea merge doar două zile pe săptămână.

Nu-i păcat de Dumnezeu să ai un grup energetic care să-ți producă energie electrică și tu să nu-l pui în funcțiune doar pentru că nu scoți cărbunele pe care-l ai acolo?! Pentru că managementul acesta defectuos și politica Ministerului Energiei au fost să radem tot ce înseamnă cărbune când acum ar trebui să scoți cărbune să pui pe foc și să produci.

Știți ce face Paroșeniul ăsta? În două zile, cât vinde energie electrică, doar două zile, atât, dincolo de faptul că închisul și deschisul consumă foarte mult, pentru că, repet nu e o mașină, nu e un autovehicul să-i dai la cheie, o termocentrală are nevoie de un timp până se încălzește, închisul-deschisul afectează instalația până la urmă, deci din două zile, cât vinde energie electrică Paroșeniul, obține venituri ca să plătească salariile a 3.000 de angajați, de mineri și de toți cei care lucrează în termocentrală.

Dar dacă ar merge șapte zile și nu două, gândiți-vă cât profit obține Compania Energetică Hunedoara care a fost întotdeauna subvenționată de stat, iar acum e momentul să fie pe profit. Ai șansa asta, până la urmă istorică, e conjuctura care e, și tu să dai cu piciorul doar pentru că dl Popescu are el până la urmă interese să se treacă pe gaz”, a mai spus Daniel Zamfir.

Marți, 15 noiembrie, energia electrică produsă de termocentrale era de aproape 24% din mixul energetic național, după hidro, 27,5%, și înaintea celei produsă pe bază de hidrocarburi (23,4%) și cea nucleară (21,2%), conform datelor Transelectrica.

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală