EXCLUSIV. DOSARUL de SUBMINARE a ECONOMIEI NAȚIONALE de 126 milioane de dolari. Ce spune fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian

EXCLUSIV. DOSARUL de SUBMINARE a ECONOMIEI NAȚIONALE de 126 milioane de dolari. Ce spune fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/04/2012, 23:36

Ancheta procurorilor DIICOT privind livrarea de gaze naturale la un preț preferențial, către combinatul Interagro al miliardarului Ioan Niculae, ar viza contracte ale Romgaz din timpul mandatului de ministru al Economiei deținut de liberalul Varujan Vosganian, în perioada 2006-2008, a declarat astăzi șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„În 2010, a venit un procuror care mi-a cerut acte de dinainte de mandatul meu legate de opinia Consiliului privind accesul la gazele din producția internă”, a declarat Chirițoiu, menționând că este vorba de documente din perioada de dinainte de 2009, din perioada în care Vosganian era ministru.

Cu toate acestea, afaceristul Ioan Niculae a declarat că ancheta ar viza contracte încheiate în perioada 2009-2010, când o lege promovată de PDL a oferit prețuri reduse la gaz consumatorilor precum Interagro.

DIICOT nu a putut preciza pentru gândul din ce perioadă sunt contractele incriminate. Procurorii îi acuză pe 40 de oficiali care s-au aflat în poziții de conducere, în trecut, la Romgaz, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei că au subminat economia națională, prin contractele pe care le-au încheiat cu Interagro.

VEZI AICI LISTA CELOR 40 de OFICIALI CERCETAȚI

Practic, procurorii îi acuză pe oficiali că au livrat gaze către Interagro, la un preț mult mai mic decât cel practicat pe piață și că nu au respectat legea gazelor, care spune că facilitatea reducerii de preț poate fi oferită doar marilor consumatori care nu au datorii la achitarea gazelor.

Vosganian: „Discountul aplicat în timpul ministeriatului meu este de câteva ori mai mic decât ce s-a acordat după 2009”

Varujan Vosganian a explicat pentru gândul că nu a fost audiat de DIICOT și că în timpul mandatului său nu au fost acordate reduceri de preț la gaze, altele decât cele stabilite prin ordinul comun al Ministerului Economiei, ANRE și ANRM.

Acesta prevedea că un consumator întreruptibil, așa cum era și Interagro, poate beneficia de un „coș de gaze”, compus din gaz produs în România (cel mai ieftin) și gaz din import (cel mai scump, provenit din Rusia). Proporția acestei combinații era stabilită de ANRE și era aceeași pentru toți consumatorii care se bucurau de această facilitate.

Reglmentarea s-a schimbat în 2009, când, pe baza unui memorandum înaintat în guvern de Ministerul Economiei, condus la acea vreme de pedelistul Adriean Videanu, s-a adoptat o ordonanță de urgență, aprobată ulterior prin lege de Parlament. Potrivit acesteia, coșul de gaze era compus exclusiv din gaz de producție internă, ceea ce înseamnă că, eliminându-se gazul de import, și prețul era mai mic.

Vosganian susține că, prin legea din perioada 2009-2010, inițiată de guvernul PDL, prețul la gaz de care s-a bucurat Interagro a fost mai mic decât pe vremea mandatului său.

„Ordinele (de ministru) pe care le-am dat eu erau clare, în ele se spunea că se pot da consumatorilor întreruptibili un discount care funcționa de foarte mulți ani și în general funcționează și în alte țări unde consumatorul respectiv se supune riscului întreruperilor în situații de frig sau de insuficiență a consumului. A fost un discount care a fost la nivel de 20 de dolari pe mia de metri cubi și numai în condițiile în care respectivii consumatori își onorează obligațiile asumate (…) Înțeleg, nu am foarte multe detalii, că sunt probleme cu modul în care au fost aplicate aceste ordine.”, a explicat Vosganian, pentru gândul.

„Dacă după 2009 s-a vândut gaz la un preț mult mai mic, atunci de ce se discută de un ordin din 2008?”, mai spune fostul ministru al Economiei.

Contactat de gândul, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, nu a dorit să comenteze declarațiile lui Vosganian.

Vosganian susține că discountul la prețul gazului, oferit unei categorii de mari consumatori, funcționează de la începutul anilor 2000.

Procurorii DIICOT au explicat că ancheta a fost declanșată după ce SRI le-a pus la dispoziție dovezi că, prin contractele la preț redus, oferite de Romgaz, are loc o subminare a economiei naționale. Varujan Vosganian neagă însă că ar fi fost vreodată informat de SRI despre un astfel de pericol.

„Cât am fost ministru, nici eu, nici primul-ministru nu am primit nici o informare (de la SRI) că ceva ar fi în neregulă, adică datele care au ajuns în 2010 la DIICOT nu au ajuns la noi în 2008”, spune liberalul.

Totodată, Varujan Vosganian neagă că s-ar fi întâlnit vreodată cu miliardarul Ioan Niculae, patronul Interagro.

Care este rețeta gazului la preț redus pentru Interagro

Definiția de „consumator întreruptibil”, sub umbrela căreia a intrat și Interagro, și în baza căreia o firmă putea obține gaz la preț redus de la Romgaz, a fost introdusă printr-un ordin de ministru inițiat de Codruț Șereș în 2006 și menținut pe vremea mandatului lui Varujan Vosganian.

Consumatorul întreruptibil este o firmă care „poate contribui decisiv la menținerea funcționării în deplină siguranță a Sistemului național de transport al gazelor naturale și a sistemelor de distribuție, prin acceptarea reducerii consumului, până la oprire”. Firma respectivă trebuia să îndeplinească unele condiții, printre care să aibă un consum orar constant de gaze de 30.000 de metri cubi, în intervalul octombrie-martie și să își poată întrerupe activitatea în maximum 24 de ore, fără să-i fie afectată securitatea.

Un astfel de consumator, așa cum era și Interagro, primea de la Romgaz un „coș” de gaze format din gaz de producție internă și gaz de import, într-o cotă procentuală prestabilită. Compoziția „coșului” de gaze trebuia să fie identică pentru toți consumatorii „intreruptibili”.

În 2009, printr-un memorandum promovat de ministrul PDL al Economiei, Adriean Videanu, și care s-a transformat în Ordonanța de Urgență 54/2009, aprobată prin lege de Parlament, legea s-a modificat și a devenit mult mai laxă.

Astfel, motivând că dificultățile pe care criza economică le pune marilor consumatori sunt foarte mari, legea modifică structura „coșului” de gaze și a stabilit că „intreruptibilii” precum Interagro vor primi doar gaze de producție internă, care sunt mult mai ieftine decât cele de import. Mai mult, legea modifică și definiția „consumatorului intreruptibil”, acesta putând fi o firmă care are consum orar constant de minimum 5.000 de metri cubi în perioada ocotmbrie-martie.

Legea promovată de PDL s-a aplicat în perioada iunie 2009-octombrie 2010 și nu se putea aplica firmelor care aveau datorii la plata gazelor.

Potrivit oficialilor din Ministerul Economiei, decizia a fost luată pe fondul scăderii consumului constant de gaze care s-a constatat în urma evaluărilor. O închidere a companiilor consumatoare de tipul celei a lui Niculae ar fi avut drept consecință scăderea cu apoape 40% a cifrei de afaceri a Romgaz, în condițiile în care societatea are nevoie de un consum constant neavând capacitate de stocare, susțin aceleași surse.

Cum a subminat Ioan Niculae economia națională

Procurorii DIICOT acuză, printre altele, că Interagro nu putea să beneficieze de facilitatea oferită de noua lege, pentru că ar fi avut datorii. Surse familiarizate cu domeniul gazelor au confirmat însă pentru gândul că datoriile pe care Interagro le avea la stat au fost eșalonate în 2008, ceea ce înseamnă că societatea nu era asimilată unui datornic. Același lucru îl susține și miliardarul Ioan Niculae.

O altă sursă, din fosta conducere a Ministerului Economiei, a precizat pentru gândul că acuzația procurorilor DIICOT ar putea să vizeze modul în care Interagro a folosit gazul oferit de stat la preț redus. Structura „coșului de gaze” era stabilită de autoritatea din domeniul gazelor și nu putea fi modificată, pentru că ar fi avantajat ilegal consumatorul (proporția de gaze interne și gaze de import trebuia să fie aceeași pentru toți consumatorii).

Ioan Niculae a recunoscut, conform Mediafax, că în perioada 2009-2010, necesarul de gaze pentru combinatele pe care le deținea a fost acoperit în proporție de 55% cu gaz de producție internă, iar restul din import. El a ales însă să folosească doar gazul românesc, pentru că era mai ieftin, și a suspendat activitatea a trei dintre cele șase combinate de îngrășăminte pe care le deținea.

UPDATE Omul de afaceri Ioan Niculae, prin diferite forme de cointeresare sau prin relaționare cu factori decizionali de la cel mai înalt nivel, a reușit să impună ca o societate de interes strategic precum SNGN Romgaz să lucreze în interesul personal al firmei private InterAgro, susțin surse oficiale citate de MEDIAFAX.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Ioan Niculae, acționar majoritar al IntrAgro, ar fi inițiat o grupare infracțională organizată care avea ca scop obținerea unor mari cantități de gaze naturale, la prețuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalți parteneri de afaceri.

Toodată, Niculae și-ar fi propus obținerea de gaze naturale doar din producția internă, care se comercializează la prețuri mai mici decât cele din import, eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (din producția internă și de import, la un preț mediu).

Începând din 2005, Niculae a cooptat în planul său persoane din cadrul InterAgro și Romgaz, respectiv pe Marin Mirea – administrator al InterAgro și președintele Organizației Patronale a Poducătorilor de Îngrășăminte Chimie din România Nitrofosfor – și pe Alpar Kramer – membru al conducerii executive din SNGN Romgaz, având atribuții de coordonare a departamentului marketing/comercializare a gazelor naturale.

Ulterior, din conducerea executivă a SNGN Romgaz au fost racolați Marcel Adrian Piteiu – director general adjunct în perioada 2005-2007 și director general din 2009, Toth Francisc – director general între 2008-2009 și director general adjunct din 2010, Marius Leonte Veza – director economic între 2008-2010, Antal Francisc – director juridic între 2005-2008 și director general adjunct în perioada 2009-2010.

Pentru că întâmpinau dificultăți în realizarea planului, ei au abordat și alți funcționari înalți din cadrul Ministerului Economiei și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Ministerul Economiei a fost informat în detaliu, de mai multe ori, despre activitățile derulate de funcționari, de natură să pericliteze sistemul energetic național, implicit să submineze economia națională, susțin sursele citate.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
UN FOTOGRAF caută MINORE, pe Olx, care să APARĂ în FILME PORNO!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
El va fi noul președinte al României! Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis?...
Adio, centrale de apartament! Coșmarul devine realitate. Primarul și-a pus planul în aplicare
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...