EXCLUSIV | Crematoriile din București se pregătesc pentru incinerarea victimelor COVID-19 / Administrația Cimitirelor cumpără 1.500 de URNE funerare / Un singur crematoriu funcțional în Capitală

EXCLUSIV | Crematoriile din București se pregătesc pentru incinerarea victimelor COVID-19 / Administrația Cimitirelor cumpără 1.500 de URNE funerare / Un singur crematoriu funcțional în Capitală
Sursa FOTO: www.accu.ro
Publicat: 01/04/2020, 19:05
Actualizat: 01/04/2020, 20:51

Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București (ACCUB) a solicitat oferte pentru achiziționarea a 1500 de urne de cenușă, în contextul pandemiei COVID-19. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este vineri, 3 aprilie.

În prezent, în Capitală funcționează un singur crematoriu, dat fiind cererea scăzută. Printre vedetele care au cerut incinerarea se numără și regretata prezentatoare TV, Cristina Țopescu.

„Pentru buna desfasurare a activitatii specifice Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane București (ACCUB), și având în vedere faptul că produsele vizate sunt consumabile și se folosesc în urma proceselor de incinerare, precum și posibilitatea apariției unui volumul crescut al necesității in contextul pandemiei de CoVid-19, este necesara atribuirea unui Acord Cadru de furnizare pentru urne de cenușă umană”, se arată în anunțul ACCUB.

Astfel, conform licitației anunțate de  Sistemul Electronic de Achizitii Publice,  este vorba despre un „Acord cadru 48 luni de furnizare urne cenusa umana Cantitate minima Contract subsecvent (12 luni) – 1000 buc; Cantitate maxima Contract subsecvent (12 luni) – 1500 buc”.

valoarea estimată a contractului este între 560.000 și 840.000 de lei.

În prezent, în București, există două crematorii administrate de ACCUB, respectiv crematoriul „Cenușa”, situat pe Calea Şerban Vodă și crematoriul Vitan -Bârzești, localizat pe Instrarea Serelor. Dar ACCUB precizează pe siteul oficial că cingurul crematoriu funcţional din Bucureşti, este Crematoriul Vitan-Bârzeşti.

Principalele prevederi ale Ordinului Ministerului Sănătății din 13 martie 2020 privind aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus:

Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază.

Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și speciificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilir specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare.

În situația în care nu există frigider cu posturi separate se va identifica un spațiu separat față de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.

În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp.

Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul și targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secția unității sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafețe).

Personalul care, potrivit atribuțiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea și obiectele contaminate cu secreții ale persoanei decedate și transportă cadavrul către spațiile special destinate va purta obligatoru echipament individual de protecție după cum urmează:
1. combinezon complet din tyvek, respectiv material impermeabil sau material țesut cu densitate mare, rezistent la apă, care prezintă și protecție pentru cap sau halat cu mâneci lungi și impermeabile la apă și bonetă.
2. protectoare faciale: mască cu vizetă, măști chirurgicale și protectoare oculare.
3. două rânduri de mănuși latex.
4. cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.

Echipamentele individuale de protecție pentru aparținătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.
Aparținătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință:
1. halat de unică folosință din material țesut sau impermeabil la apă
2. mască facială
3. botoși (protecții încălțăminte)
4. mănuși în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul.
Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecție. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat.

În România, ideea practicării incinerărilor de cadavre umane a fost pentru prima dată promovată de către doctorul bucureștean Iacob Felix, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când, în urma unor epidemii, el a propus arderea cadavrelor din motive igienice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică