EXCLUSIV „Mărunțișul” lui Botiș. Cum a reușit Asociația din casa ministrului Muncii să ia 500.000 de euro, deși nu îndeplinea condițiile UE

EXCLUSIV Mărunțișul lui Botiș. Cum a reușit Asociația din casa ministrului Muncii să ia 500.000 de euro, deși nu îndeplinea condițiile UE
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 05:55

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiș, a avut ideeaînființării Asociației Parteneriat Euroactiv Bistrița (APEB), în 14septembrie 2007. De atunci (de la înființare) și până înprezent, APEB nu a depus niciun bilanț contabil la ANAF. Există osancțiune pecuniară (între 400 și 5.000 de lei) pentrunerespectarea acestei obligații fiscale, însă problema majoră ealta: prezentarea bilanțului contabil cu viza ANAF este condițieobligatorie la accesarea fonduriloreuropene.

În septembrie 2010, deputatul Botiș afost numit ministru al Muncii. În octombrie 2010, APEB a depusdosarul pentru accesarea fondurilor europene și, în mai puțin de olună, primește 450.000 de euro nerambursabili (1,9 milioane delei), la care se adaugă 187.700 de lei de la bugetul destat. Banii europeni au fost accesați prin ProgramulOperațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU),administrat de subunitatea Ministerului Muncii,AMPOSDRU.

Ce îl leagă pe ministrul Botiș deAPEB

În prezent, ministrul Botiș este conexat cu APEBprin faptul că:


1. Soția sa, Ligia Boțiș este consilier APEB, remunerat cu 8.400 delei lunar (brut);

2. Consiliera sa de presă, Alina Gabriela Căprarureprezintă APEB la diverse evenimente, precum Bursa locurilor deMuncă, este managerul proiectului Șansa la demnitate pe care s-auluat banii europeni de către APEB și totodată managerul fundațieicu același nume (Șansa la demnitate), membră APEB

3. Consilierul personal al ministruluiBotiș, Ioan Iany Moroșanu este și el pe ștatul de plată al APEB,primind aceeași sumă cu a d-nei Botiș (8.400 de lei brut,lunar).

4. Conform propriilor sale afirmații, din lunaaugust 2010, APEB își are sediul în locuința ministrului Botiș. Încontractul de finanțare europeană este trecut sediul APEB actual,din locuința ministrului Muncii.

5. Numărul de telefon mobil lacare răspundea, cel puțin până de curând, ministrul Botiș eratrecut și la datele de contact ale asociației.

Cum s-a înființat APEBși cu ce se ocupă

APEB s-a înființat pe 14 septembrie 2007, cândIoan Botiș era președintele Agenției Județene pentru OcupareaForței de Muncă Bistrița (AJOFMB). Din APEB fac parte societățicomerciale bistrițene cu capital de stat sau privat, Camera deComerț și Industrie Bistrița, Universitatea Tehnică FilialaBistrița, diverse fundații, dar și Blocul Național Sindical.Întrebat ce face în respectiva asociere confederația pe care oreprezintă, președintele Dumitru Costin a declarat, pentrugândul că „În asocierea intrat filiala noastră de acolo, la invitația AJOFMB,considerându-se că este o oportunitate de dezvoltare durabilă înzonă. Atunci, sediul asociației era pe Ecaterina Teodoroiu nr. 10.Ce s-a întâmplat între timp, e altă poveste”. La rândul său,Marin Mic, președintele Fundației Inocenți (alt membrufondator APEB) spune că a fost invitat în asociere de Ioan Botiș.”Ne-am asociat în ideea că ne vom sprijini reciproc pentruaccesarea fondurilor europene. Domnul Botiș era bine informat cuprivire la proceduri. Tot timpul a fost cu un pas înainteatuturor”, a declarat domnul Mic, pentrugândul. FundațiaInocenți nu a accesat, încă, fonduri europene, dar nici nu asolicitat acest lucru.
Pe site-ul propriu, APEB arată că oferă servicii deinformare (cu privire la piața muncii), consilieresocio-psihologică, sprijin în elaborarea CV-ului, formareprofesională pentru sudori și stivuitoriști și mediere laangajare.

Cine sunt salariații APEB și câtcâștigă


Timponline.ro a obținut copia declarației lunare depusă în lunafebruarie 2011 la Direcția Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud deAPEB. Conform documentului, Ligia Botiș, soția ministruluiMuncii a obținut un venit brut de 8400 de lei din care aufost scăzute contribuțiile. Tot 8400 de lei pe lună acâștigat și Ioan Iany Moroșanu, consilierul personal al ministruluiMuncii, Ioan Nelu Botiș. Potrivit publicației bistrițene,Ioan Iany Moroșanu a fost director adjunct al AJOFM Bistrița-Năsăudpână în toamna anului 2010, dar postul său a fost restructurat,instituția reducând numărul directorilor adjuncți de la doi, launu, odată cu reducerile de posturi operate în administrație.Imediat după ce s-a întâmplat acest lucru, Moroșanu a devenitconsilier al ministrului Muncii și s-a mutat la București.
Tot 8400 de lei venit brut a avut și Alina Căpraru, șefă decabinet parlamentar al lui Ioan Botiș și totodată fost purtător decuvânt al AJOFM Bistrița-Năsăud în perioada în care acesta a fostdirectorul instituției. Tot 8400 de lei a obținut și IrinaHădărean Șomlea. Aceasta din urmă a fost angajat al AJOFMBistrița-Năsăud, iar într-o perioadă a condus interimarinstituția.

O posibilă altăincompatibilitate


Directorul adjunct în funcției al Agenției Județene pentru OcupareaForței de Muncă Bistrița-Năsăud, Alexandru Manea, a declarat,marți, că șefa de cabinet parlamentar a ministrului Ioan Botiș,Alina Căpraru, s-a reangajat la AJOFM începând cu luna aceasta pepostul de consilier la Biroul de relații publice. „Dânsa a revenitde curând la AJOFM unde a fost purtător de cuvânt când Ioan Botișera director. Acum a fost încadrată la Agenția Locală Bistrița laBiroul de relații publice, dar din data de 4 aprilie a.c. a intratîn concediu fără plată”, a declarat Manea, citat deTimponline.
Întrebat dacă nu există vreo incompatibilitate între funcția pecare o ocupă și proiectul pe care îl derulează prin AsociațiaParteneriat Euroactiv Bistrița (beneficiara unei finanțări de 2,1milioane de lei), Manea a declarat că este posibil să existe.
„Nu știu ce să spun. E posibil să existe incompatibilitate fiindcă,prin proiectul pe care îl derulează Asociația Parteneriat Euroactiv(„Șansa la demnitate”-n.r), face același lucru pe care îl face șiAJOFM: consiliere, orientare pe piața muncii. Abia azi dimineață(marți dimineața-n.r) ne-am interesat și noi la minister, dar, datfiind faptul că a intrat în concediu fără plată pentru studii, numai avem ce face”, a declarat el.
Alina Căpraru, șefa de cabinet parlamentar a ministrului Muncii,Ioan Botiș, menționează în declarația de avere depusă la 1 aprilie2011 că, anul trecut, a câștigat de la Asociația Euroactiv Bistrițaun salariu de 11.800 de lei fără să menționeze calitatea pentrucare a luat banii, iar de la Parlamentul României a încasat, ca șiconsilier parlamentar, suma de 24.000 de lei.
În declarația de interese depusă la aceeași dată, Căpraru scrie căe membru fondator al Asociației Șansa la demnitate și că are 1/6din părțile sociale ale firmei SC Euroactiv Job SRL.
Alina Căpraru s-a prezentat vineri la Bursa locurilor de Muncăorganizată de AJOFM unde, alături de alte câteva femei, a promovatproiectul „Șansa la demnitate”, finanțat de Uniunea Europeană,Guvernul României și Fondul Social European POSDRU2007-2013.

DLAF și ANI facverificări


Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), instituția corespondentăîn România a Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF)consideră că „există indicii privind încălcareaprevederilor legislației naționale și comunitare în legătură cuconflictul de interese” în afacerea APEB-Botiș. DLAF s-aautosesizat după articolele din media legate de afacereaAPEB-Botiș.

Conflictul de interese este cercetat și deAgenția Națională de Integritate (ANI), ministrul Botișcondiționându-și demisia de un verdict defavorabil al ANI. Înapărarea lui Botiș a sărit vicepreședintele PDL Ioan Oltean, care asugerat că ministrul nu ar trebui să demisioneze nici dacă raportulANI îi va fi defavorabil. „Trebuie să așteptăm raportul ANI și apoivom vedea. Personal, nu cred că domnul Botiș are motive care săconducă la o demisie. Decizia îi va aparține dumnealui”, a declaratOltean, pentru gândul. Pe de altă parte, Botiș a afirmat, marți,după întâlnirea de 30 de minute cu premierul Emil Boc, pe acestsubiect, că demisia sa este „inevitabilă” în cazul în care ANI vacertifica conflictul de interese.

Ministrul Muncii, Ioan Botiș, a declarat, luni,pentru Mediafax, că din punct de vedere juridic nu are niciolegătură cu ONG-ul care a primit fonduri UE și la care consilier deproiect este soția sa, menționând că nu există conflict deinterese, dar dacă va fi afectată imaginea PDL, demisionează.”Chiar dacă nu este vorba de un conflict de interese, trebuie luatăîn calcul varianta demisiei, întrucât un astfel de subiect dezbătutîn mass-media nu face bine imaginii partidului. Dacă este oproblemă de moralitate și afectează partidul, îmi dau demisia fărădiscuții”, a spus Botiș. El a precizat că asociația (APEB)folosește o cameră din imobilul în care locuiește el în Bistrița,dar pentru acest lucru nu primește niciun ban. Botiș a mai spus căasociația are un sediu care momentan este ocupat de niște utilajeși de aceea folosește temporar o încăpere din locuința sa pentruîntâlniri. „Din luna august (2010, n.r) cred că s-au mutat. Ocupădoar o cameră, în care se întâlnesc. Nu ne cer bani, nu am niciotreabă. Asociația este o inițiativă pe care am susținut-o de canderam la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă”, a spusministrul.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii