EXCLUSIV: Proiectul zonei metropolitane București-Ilfov. Zona se va întinde până la DUNĂRE și va fi condusă de un GUVERNATOR

EXCLUSIV: Proiectul zonei metropolitane București-Ilfov. Zona se va întinde până la DUNĂRE și va fi condusă de un GUVERNATOR
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 21:19

În cinci ani, Bucureștiul ar putea avea deschidere la Dunăre.Câteva detalii din proiectul de regionalizare al României, pe careGuvernul își va asuma răspunderea, au fost prezentate pentrugândul, dedeputatul PDL, Vasile Gherasim, unul dintre oamenii care lucreazăla acest document.

Potrivit proiectului, zona București-Ilfov se va dezvolta întrei etape, urmând ca, până în 2016, să cuprindă Oltenița șilocalități din județele Dâmbovița și Giurgiu.

În prima etapă se va comasa Bucureștiul cuIlfovul. Vom avea 48 de unități administrativ-teritoriale pe osuprafață de 2.800 de kilometri pătrați, de zece ori mai mult decâteste acum.

În etapa a doua vom avea 62 de localități și osuprafață de 3.800 kilometri pătrați.

Peste 5 ani suprafața regiunii București-Ilfovva fi de 5.600 de kilometri pătrați iar granițele vor ajunge înzona de sud până la Dunăre. Prima etapă se va face prin lege urmândca celelalte două etape să se facă pe principiul asociativitățiiunităților administrativ terioriale”, ne-a prezentat proiectuldeputatul Gherasim. Acesta ne-a mai precizat că PDL dorește ca în2012, alegerile locale și parlamentare să fie făcute după nouaorganizare administrative teriorială, adică în 8 circumscripțiielectorale, în loc de 42 câte sunt în prezent.

PUG nou pentru regiuneaBucurești-Ifov

Planul PDL prevede că, după ce proiectul legii regionalizării vafi aprobat de Parlament, în câteva luni se va finaliza un nou Plande Urbanism General (PUG) pentru întrega regiuneBucurești-Ilfov.
„Începem aplicarea unui program în regim sistemic. În PUG vor fibine definite zonele construibile, parcurile industriale sau zoneleverzi. Se vor trasa direcțiile de dezvoltare. Centrul de interes seva muta în zona premetropolitană. În actuala formă administrativteritorială, Bucureștiul nu se mai poate dezvolta”, a arătatGherasim.
Acesta a mai explicat că marile campusuri universitare se pot mutaîn zona de nord a orașului, că se vor scoate depourile RATB dinBucurești și se va construi un aeroport în zona de sud aCapitalei.
Potrivit deputatului, peste 65 la sută din casele construite după1990 în jurul Capitalei aparțin bucureștenilor. „Până la viitoarelealegeri, primarii rămân intangibili și chiar își vor sporiatribuțiile. Vor primi competențe sporite în domeniul protecțieisociale, al sănătății sau al siguranței cetățenilor. PrefectulCapitalei va fi acela care va asigura legalitatea atât înBucurești, cât și în Ilfov”, a mai spus deputatul VasileGherasim.
După aprobarea proiectului legii regionalizării,pentru regiunea București-Ifov va urma legeaMetropolei și o lege specială pentruCapitală.

Consiliul ZoneiMetropolitane va avea 105 consilieri

În proiectul legii Metropolei, Consiliul General al MunicipiuluiBucurești va fi înlocuit de Consiliul Zonei Metropolitane. Potrivitpărintelui acestui proiect de lege, „numărul consilierilor ar puteaajunge la 105, față de 55 cât sunt acum. Fiecare unitateadministrativ teritorială va fi reprezentată de câte unconsilier”.
În zona metropolitană București-Ilfov, Guvernul va numi unguvernator, funcție ce acum corespunde celei de prefect alCapitalei. Se va înființa Delegația Permanentă a ZoneiMetropolitane, organism cu rol consultativ. Legea Metropolei va fiurmată de o altă lege care va reglementa activitatea administrațieipublice la nivelul Capitalei.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Documentul care va fi obligatoriu pentru toți românii. Anunțul făcut astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...